PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

COVID free samopopisivanje

Dubravko Grakalić

Dubravko Grakalić


Popis stanovništva započeo je online samopopisivanjem građana 13. rujna, pet mjeseci nakon predviđenog roka kojeg je pomaknula pandemija korone. Umjesto u travnju 2021., građani se popisuju s referentnim datumom 31. kolovoza, i za koji mjesec postati će poznato koliko stanovnika ima Republika Hrvatska, njezine regije i gradova, općine i sela, pa čak i ulice jer se i adresa mora točno ispuniti u popisnom upitniku.

Znat će se i u koliko kvadrata živimo i koliko zahoda koristimo, kolika je članova domaćinstava, ali i krava, koza, ovca, kokoši i pčela, a neće se zna koliko imamo automobila, računala i telefona. Ali statističari koji sve znaju o tome kažu da te podatke dobivaju iz drugih redovitih istraživanja.

Samopopisivanje preko interneta, uz pomoć vjerodajnica odnosno tokena i šifri koje najmanje milijun osoba ima za sustav e-Građani, vrlo je lako, jednostavno, kratko i – COVID free. To je, doima se, i najvažnija okolnost postojećeg online samopopisivanja – umjesto razgovora s anketarima koji ne moraju biti cijepljeni – građani im mogu samo uručiti kontrolni broj kojim potvrđuju kako su popisali svoje domaćinstvo i sve žitelje što u njemu obitavaju.

Uz broj stanovnika, politiku i politikante najviše će zanimati nacionalna pripadnost hrvatskog pučanstva te njihov vjerski svjetonazor. Pri ispunjavanju upitnika, građani su posve slobodni – mogu upisati nacionalnost, regionalnu pripadnost ili ostati neopredijeljeni jer im nije ponuđen niti jedan odgovor. Sami se mogu pisati kao Hrvati, Talijani, Srbi, Albanci, Bošnjaci, Istrijani, Jugoslaveni, Portugalci ili kako se već osjećaju. Naravno, na kraju će se vidjeti, pri objavi popisa, ima li neka nacionalna manjina dovoljnu brojnost kako bi zadržala ili postigla parlamentarnu zastupljenost i nazočnost u tijelima jedinica lokalne samouprave. Jezik kojim se služite također upisujete sami – nema "padajućeg izbornika" iz kojeg viri ponuda, iako on postoji u izboru vjerske zajednice. Zanimljivo je da samo on nije složen po abecedi, nego se na prvom mjestu nalazi Katolička crkva. Ali, ateisti i agnostici imaju predviđeno i mjesto gdje se tako izjašnjavaju.

Dobra stvar je informatičko rješenje po kojem jedna, "referentna" osoba u kućanstvu popisuje sve svoje ukućane, uključujući djecu da ne bi bilo dvostrukih podataka. Samohrani roditelji, doduše, trebaju obratiti pozornost pri ispunjavanju upitnika kako bi sve točno upisali ne navevši, naprimjer, pogrešnu majku ili oca žive li u novoj bračnoj ili partnerskoj zajednici.

COVID free popisivanje – kontrolni broj popisa možete zalijepiti i na vrata kuće ili stana – traje do 26. rujna. Nakon toga, oko osam tisuća anketara kreće od stana do stana, od mjesta do mjesta. Lakši posao bit će im uzimanje kontrolnog broja, dok bi popisivanje uživo moglo trajati od dvadesetak minuta naviše. Ovisi o broju stanovnika na jednoj adresi, ali i o zaštitnim pandemijskim mjerama koje su pri tome poduzete.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of