PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Četverored u Jasenovcu

(Snimili Tomislav Krišto/Cropix i Adriana Tošić)

(Snimili Tomislav Krišto/Cropix i Adriana Tošić)


Odavanje počasti žrtvama Jasenovca – konclogora koji predstavlja jedan od najvećih zločina u hrvatskoj povijesti – provest će se protokolarno sramotno i politički neodgovorno. Žrtve jasenovačkog stratišta nisu dovoljne da pokažu zajedništvo Hrvatske u antifašizmu i borbi protiv nacizma – nego će pokazati samo posvađanost i bahatost političara koji trenutačno vode ovu zemlju i pri tome ne postižu neke značajnije uspjehe.

Dekor političke predstave u Jasenovcu ovog četvrtka i njezin raspored kao igrokaza u najmanje četiri čina, odnosno u minimalno četiri kolone sjećanja znak je da političari tamo odaju počast najprije samima sebi i svojoj lažnoj veličini koju ćemo zaboraviti nakon narednih izbora, a tek potom tisućama Srba, Židova, Roma i Hrvata koje je ustaški režim likvidirao zahvaljujući rasnim zakonima književnika i ministra tzv. NDH Mile Budaka po kojem se još uvijek nazivaju ulice u nekoliko gradova Hrvatske.

Iako je – po rangu i političkom legitimitetu predsjednik Republike kao jedini izravno izabrani političar prva osoba koja treba odavati počast žrtvama – on je treći u aktualnom državnom protokolu. Prije njega, počast će odati predsjednik Vlade i predsjednik Hrvatskog sabora – i to odvojeno. Međusobne osobne netrpeljivosti onemogućile su iskazivanje zajedništva hrvatske politike nad stratištem nastalim prije osamdeset godina.

Štoviše, nasljednici žrtava Jasenovca – predstavnici Srba, Židova, Roma i Hrvata antifašista koji su stradali u logoru – na redu se tek četvrti, kad političari odu i nastave svoje svađe po društvenim mrežama i na medijskim konferencijama.

To je, prije svega, ponižavanja žrtava Jasenovca koji su izgubili glavu od ustaške ruke – da bi im sada preko kostiju gazile političarske taštine.

Ovogodišnji četverored u Jasenovcu (ne formira li se još koja kolona na kraju protokolarnog dana koji završava u 14 sati) podsjeća na tragičnu filmsku propagandu nazvanu „Četverored“ Jakova Sedlara, samo što su sada uloge zamijenjene. U filmskom „Četveroredu“ odaje se počast ratnim gubitnicima, a u najnovijem jasenovačkom četveroredu ponižavaju se ratne žrtve, ali i pobjednici koji su porazili hrvatski nacistički režim Ante Pavelića.

Jasenovac ne može i ne smije biti mjesto igre političkih moćnika i baština njihovih taština. Kameni cvijet Bogdana Bogdanovića nije simbol podjela nego zajedništva koje je potrebno da se novi zločini izazvani na nacionalnim i svjetonazorskim podjelama izbjegnu. Na jasenovačkom stratištu ima prostora samo za zajednički pijetet žrtvama i pouku da se tako nešto više ne smije ponoviti.

Sitna politikanstva, Facebook statusi i analize domaće životinjske farme mogu se i dalje obavljati i obnavljati na Markovu trgu i Pantovčaku. Tamo se vodi sirova politika – Jasenovac je mjesto za poštovanje, a nikako za novi četverored.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater