Piše zvjezdan STRAHINJA

Cestari i odgovore šalju u skladu sa "svojim" rokovima


Raskopanom su cestom mještani Loborike dočekali Uskrs. Mjesecima trpe izgradnju fekalne odvodnje u režiji Istarskog vodozaštitnog sustava, sada se već i otvoreno žale na prašinu. Bijeli prah zameo je kuće, dvorišta, voćke… Kolegica Patricija Softić prikuplja informacije o toj temi pa razmišlja da bi valjalo i Hrvatske ceste nešto pitati. Traži i bit će ti dano, svaka je informacija dobrodošla! Na koji način poslati upit Hrvatskim cestama? Na najjednostavniji mogući, odgovaram, preko elektronske pošte na njihovu adresu otvorenu za novinarske upite. Hoću li brzo dobiti odgovor, pita kolegica dalje.

Najvjerojatnije nećeš, možda i nikad. Evo, upravo čistim spremnik pristiglih i odaslanih e-mailova, pa nalazim upit od 16. siječnja ove godine za temu kružnog toka na sjeveru Vodnjana, u kojeg lokalni vozači upiru prstom s tvrdnjom da su njegove žrtve čestih izlijetanja, čak i pri malim brzinama. Uz navode da je kružni tok klizak, da ima nagib koji nije primjeren, pokušali smo i kod Hrvatskih cesta provjeriti uvjerenje nekih Vodnjanaca da kružni tok, kada je završen 2013., nije zadovoljio tehničke uvjete pa, navodno, nema ni uporabnu dozvolu. No, odgovora Hrvatskih cesta nije bilo ni na jedno od naših pitanja. Tek nam se minutu nakon odašiljanja upita vratio automatizirani odgovor Hrvatskih cesta s adrese "Javnost". "Poštovani, Vaš e-mail je zaprimljen te ćemo Vam odgovoriti u najkraćem mogućem roku. Lijepi pozdrav!".

Je li u pitanju neka šala kojom aludiraju na poslovično prekoračenje rokova u cestogradnji? Odgovora o kružnom toku u Vodnjanu, koji je direktno u ingerenciji Hrvatskih cesta, u narednih tri mjeseca dakle nije bilo, ali možda kolegica odgovor za prometnicu u Loborici, čije asfaltiranje zapravo i ne ovisi o njima, uspije ranije ishoditi? Nikad ne znaš. A dok odgovore čekamo, zabavljamo se pregledavajući internetsku stranicu Hrvatskih cesta, točnije rubriku "Odnosi s javnošću" s naslovima "Press" i "Pravo na pristup informacijama". Sve tu lijepo piše o načinu podnošenja upita, o pravima i obavezama korisnika prava na informacije, vlasnika informacije i tijelima javnih vlasti, o rokovima… Tek gomila mrtvih slova na kompjuterskom monitoru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of