Piše Vanesa BEGIĆ

Čekajući Kevina i kraj korone


Još osamdesetak dana do Božića, znači još otprilike isto toliko dana do "Sam u kući". Ako tada bude faza "ostanidoma2" uz "Sam u kući250" nitko neće biti sam. Uz Kevina nitko nije sam. Čak niti u doba korone.

I onda nove želje, kraj i početak. Kraj ove nikada čudnije godine, koja će postati dio povijesti, udžbenika, koju će generacije i generacije (s lakoćom) pamtiti za ispite iz povijesti, koja će se spominjati u povijesnim, ali i u ljubavnim romanima "Ljubav u doba korone", iako će sigurno više naslova biti u stilu "Razvod u doba korone".

Numerolozi, astrolozi i ostali koje se bave prognozama morat će biti vrlo pažljivi za prognoze za 2021., idemo li od nule prema jedinici, a godinu kasnije i prema dvojki, znači prolaznoj ocjeni. Kao u školama.

I školska godina bit će luda i nezaboravna, iako mnogi i roditelji i učenici, ali i nastavnici vele da je sve bolje od zadnja tri mjeseca prošle školske godine.

Čak i djeca koja inače nisu voljela školu, odnosno, budimo precizni, nastavu, počela su više voljeti školu, makar i ovako neobičnu. Posve novu i originalnu, pravu školu za život. Za život u doba korone.

Astrolozi i numerolozi mogli bi se baviti pogađanjem datuma kraja svega ovoga, kada će biti zadnji dan, zadnji slučaj, kada će "novo novo" postati "staro", a "nekadašnje uobičajeno" budućnost?

No, i navike ljudi su se promijenile, posebice u odnosu na proljetos. Tada su mnogi pripremali "karantenu" za špežu na balkonima, u dvorištima, dezinficirali svaku namirnicu, kada je bio daleko manje slučajeva korone, ne samo u nas, nego i u cijelom svijetu, a sada…tko više ima vremena za to, tek rijetki i dalje to prakticiraju.

Čistoća je (samo) pola zdravlja, a dezinfekcija (valjda) isto tako. Iako se sve više govori o negativnim posljedicama pretjerane dezinfekcije. Sve sami ekstremi. Nema više zlatne sredine.

No, vjerojatno 31. prosinca 2020. slavit će se kraj ove godine uz riječi "ne ponovilo se". Tu frazu često koriste u turskim sapunicama kada se želi nekome oporavak od bolesti ili sličnoga, a takve i slične sapunice proljetos su postale dio realnosti kod mnogih koji inače preziru taj žanr kao takav, i nisu čak ni osamdesetih ponedjeljkom gledali "Dinastiju", onda simbol luksuza i nečeg nedostižnog.

Tada tu nije bilo vila s bazenom, kuća za odmor, dvorišta s jacuzzijem, a po cestama su išli "fićeki", "peglice", "stojadini" i slična vozila, tako da se ta sapunica doživljavala kao puno veći luksuz nego što bi bila danas.

Zasigurno će uskoro krenuti i kakva sapunica o koroni. To je u biti lajtmotiv koji veže cijeli svijet. Ako postoje egzotični otoci koji su raj za "zaštićene" račune, bijeg od poreza i sličnoga što muči bogataše, ne postoje otoci koji su zaštićeni od tog sićušnog zla. Eto, primjerice, u državi, otoku Svetog Tome i Principa ima više od 900 zaraženih, a ima svega 157 tisuća stanovnika, od čega nisu niti svi stalni, veli sveznajući Google. Dakle, nema niti maštanja o bježanju put egzotičnih otoka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini