komentar glavnog urednika roberta franka

Bruce Lee spašava Hrvatsku!


U jednadžbi Brucea Leea fleksibilnost prilagodbe je uvjet opstanka. Isto kao što je fleksibilnost prilagodbe politike Vlade prema turizmu, kao najvažnijem segmentu gospodarstva, gotovo pa conditio sine qua non opstanka države

 

Svom suparniku u jednoj borilačkoj sceni Bruce Lee kaže: "Uvježbanoj rutini nedostaje fleksibilnost prilagodbe". Puno mudrosti u tako malo riječi hongkonško-američkog glumca i majstora borilačkih vještina. To što je Bruce Lee rekao i čime je poentirao dok je brzom promjenom taktike napada razbijao svog protivnika, u potpunosti je primjenjivo i danas, u nikad kriznijim i neizvjesnijim vremenima.

Recimo, dosad je Hrvatska uvježbanom rutinom živjela od turizma. To se podrazumijevalo. Novca je bilo za svakoga: dijelom se slijevao u državnu blagajnu, a dijelom zasluženo ostajao u privatnim džepovima. Rutinski smo redali turističke sezone čiji su rezultati iz godine u godinu nadmašivali sva očekivanja. Uvježbali smo život od turizma do savršenstva. E sad se pojavom koronavirusa moramo brzo prilagođavati: u danu, u satu i u hodu, dinamikom koju ne određuje više samo čovjek, nego brzina širenja bolesti.

Sada je potrebna fleksibilnost. U jednadžbi Brucea Leea fleksibilnost prilagodbe je uvjet opstanka. Isto kao što je fleksibilnost prilagodbe politike Vlade prema turizmu, kao najvažnijem segmentu gospodarstva, gotovo pa conditio sine qua non opstanka države. Hotelijeri su prvi u sektoru turizma povukli jake poteze, Valamar prije svega. Preventivnim zatvaranjem svojih hotela u realnom strahu od širenja koronavirusa pokazali su odgovornost prema zaposlenicima, gostima i javnosti. Brzo su se prilagodili promjeni rutine.

Sada ih bez odugovlačenja trebaju slijediti i ostali. Hrvatska se Vlada, naime, opredijelila za oblik borbe protiv koronavirusa koji ograničava nesmetan protok ljudi. Izabrana je politika izolacionizma, zatvaranja granica i na taj način daljnjeg širenja zaraze. Što se prije i efikasnije od svih od kojih to ima smisla i potrebe tražiti krene s provedbom takvih restriktivnih i jedino mogućih odluka, koronavirus bi se brže mogao staviti pod kontrolu i prije bi se moglo krenuti u oporavak gospodarstva, posebno turizma i hotelijerstva o kojem je državni proračun ovisan do krajnjih granica.

Svaka razumna državna politika koja je svjesna takvih okolnosti, paralelno s borbom protiv širenja opake bolesti mora razmišljati o vremenu koje slijedi nakon njenog obuzdavanja.

Dakle, kako bi turizam već za koji mjesec opet profunkcionirao, Vlada se već danas, u jeku najveće krize oko koronavirusa, mora početi baviti mjerama njegovog oporavka i stavljanja u funkciju. Potrebna joj je fleksibilnost prilagodbe Brucea Leea.      

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum