PIŠE CHIARA BILIĆ

Bježi, Milane! Bježi u Bosnu, skloni se u London! Za vratom ti je Dario Juričan

(Cropix)

(Cropix)


Sada je službeno: mito, korupcija i kriminal peta su politička sila nečista u Republici Hrvatskoj. Polako, ali na velika vrata ulaze u sve pore društva. Na sedmim, u nedjelju održanim predsjedničkim izborima redatelj koji je želi biti Milan Bandić osvojio je respektabilnih 4,61 posto glasova malih korumpiranih ljudi, ostavivši iza sebe "ozbiljne" kandidate, Daliju Orešković, Katarinu Peović, Ivana Pernara i Dejana Kovača, pregazivši pritom i najopasnije protivnike trojice favorita, žustre pretendente za Pantovčak Antu Đapića i Nedjeljka Babića.

Predsjedničkom kandidatu Dariju Juričanu ime su, dakle, oteli dvaput, no nisu mu uspjeli slomiti montipajtonovski duh, alanfordovsku srčanost. On je dopro do svog glasačkog tijela, sitnog ološa, lopova i varalica. Programom pod upečatljivim satiričnim sloganom "Korupcija svima, a ne samo njima", korumpirano smeće od čovjeka Juričan opovrgnuo je sve koji su u pretkampanji očekivali da se građanin, koji se požrtvovno i predano preimenovao u Milan Bandić, samo vrhunski zafrkava, cirkusantski uveseljava masu, izvodi umjetnički performans.

I ne samo to, u Zagrebu, gdje mjesta ima samo za jednog Milana Bandića, redatelj uživa potporu 8,67 posto građana, čime je u ovom trenutku de facto postao četvrta snaga glavnog grada. A Zagreb je jedino što ovog "trola" i zanima. To je njegovo sveto tlo, misija i fiksacija. Tamo će u finišu ovog projekta položiti svoj kamen temeljac korupcije. Shvatio je to dosad zasigurno i u istupima sve nervozniji i otresitiji prekaljeni zagrebački gradonačelnik, oriđiđi Milan Bandić. Ako nije, ne sluša dovoljno pažljivo.

To pomanjkanje sluha moglo bi ga stajati glave. Iz solidarnosti, kao zločinac zločincu, Juričan ga je na razvoj takvog scenarija upozorio u nekoliko navrata. Iz petnih žila trudio se zagrebačkom gradonačelniku i predsjedniku stranke Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti poslati alarmantnu poruku: "Bježi, Milane! Bježi u Bosnu, skloni se u London!" Nije pričao u rukavicama, u svojoj je artikulaciji nastojao biti direktan i egzaktan, želio je Bandiću pružiti ruku spasenja, dok je rulji istovremeno cijelo vrijeme davao do znanja da car zaista jest gol. Prevarantski, ali prosvjetiteljski igrao je na dvije fronte. Među ostalim, pokušao je dimni signal odaslati i na sučeljavanju svih 11 kandidata, 10 finih ljudi i jednog kriminalca, na HRT-u nekoliko dana prije izbora. "Želim poručiti Milanu Bandiću; smijao mi se Ivica Todorić, pogledajte kako je završio."

Izrekao je Juričan tu rečenicu od koje se ledi krv u žilama bez da mu je osmijeh zatitrao na licu. Ne oklijevajući ni načas, jasno izgovarajući, smirenog tona, gledajući samouvjereno ravno u kameru. I nije stao na tome. Milanu Bandiću prije izbora uputio je takozvano ljubavno pismo. Oslovivši gradonačelnika rezačem etiketa i opreznom lijom, Juričan je vladaru Zagreba već u uvodnoj rečenici dao do znanja da ga prati već dulje vrijeme, da je upoznat s njegovim promišljenim radom i majstorijama, ali i da ga neće pamtiti po pijanom bježanju od policajaca i legalizaciji Kulmerovih dvora Ivici Todoriću, niti po raznim procesima koji se vode na Županijskom sudu u Zagrebu poput Agrama, Bundekfesta, Čistoće, GUP-a,…

Pamtit će ga, naglasio je, po tome kako je netom prije uhićenja 2014. godine "zvao kući u Bužanovu i zavapio da se odrežu etikete na namještaju marki Fendi i Hermes", zaključivši da ga valja k'o tijesto i od njega radi rezance, kuha ga i servira narodu te da je kontakt s Bandićem toksičan, a to želi dati do znanja i njegovim pajdašima: "Odsada ću uvijek tu biti ja, kao tvoja i njihova sjena. Tvoja priča je završila. Ti si sada moja misija. Ti si sada moj novi Ivica Todorić."

A Ivica Todorić se zaista više ne smije. Bivši čelnik koncerna Agrokor, nekad najmoćniji hrvatski gospodarstvenik, raskrinkan je, a potom i uhićen još 2017. Nije se taj zasigurno hihotao dok se po hrvatskim kinima vrtjela projekcija Juričanova filma "Gazda: Ovo (ni)je film o Ivici Todoriću". Jednako je tako izgledno da njegov najnoviji redateljski projekt "Kumek" neće ismijavati niti Milan Bandić. Njegov lik i djelo su, naime, okosnica filma, glavna uloga na kojoj je, kao što je to bio slučaj i za pripremu "Gazde", radio dobro upućen, informiran i pripremljen istraživački novinar. Za sve optužbe koje je na Bandićev račun satirično iznosio tijekom predsjedničke kampanje, Juričan, čini se, ima čvrste dokaze.

No, ovog puta Juričan ima još nešto - početni kapital - pozornost nacije i podršku 87.868 tisuća sitnih, potkupljenih duša, koje su na izborima zaokružili njegovo ime. Koristeći ironiju, prodro je u svijest duhovno opustošenog i materijalno depriviranog društva, što mu je 2016. s "Gazdom" uspjelo tek donekle. Kampanja koju je započeo na Savici, gdje je Milan Bandić uhićen, a završio u izbornoj noći u Remetincu, kako je Dario Juričan preimenovao kafić Limun u kojem je sa simpatizerima čekao rezultate, a gdje prognozira da će zagrebački gradonačelnik grijati ćeliju, kulminirat će premijerom njegovog "Kumeka". Zasad se Bandić još uvijek samo krčka na pari, no Juričan će ga Hrvatima uskoro poslužiti hladnog.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum