PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Biznis u doba koronavirusa


Vlada je počela prelaziti s riječi na djela i u pogledu nove politike za spas gospodarstva i radnih mjesta koja ga sačinjavaju. Nema dvojbe da će 63 donesene mjere za pomoć poduzećima, obrtnicima i zaposlenicima u najugroženijim sektorima poput turizma i ugostiteljstva predstavljati nužnu slamku spasa za preživljavanje u doba koronavirusa.

Ali, nema dvojbe kako čak ni ulaganje od tridesetak milijardi kuna, odgoda plaćanja poreza i parafiskalnih nameta te isplata minimalne plaće radnicima kojima prijeti gubitak radnog mjesta neće biti dovoljno. Obrtnici, direktori tvrtki i ekonomski stručnjaci tvrde kako biznisi ne mogu preživjeti s povoljnim kreditima i odgodom poreza na dobit – ako ne uprihoduju ništa, odnosno ako nemaju posla ni novaca čak ni za režije svojih poslovnih prostora.

U još gorem položaju su umjetnici i slobodne profesije koje su zabrane javnog okupljanja, zatvaranja kazališta i odgoda koncerata ostavile bez kruha kojeg baš i nemaju previše. Sindikat novinara i Hrvatsko novinarsko društvo poručuju da će pomoć trebati i novinarima i medijskim nakladnicima jer su i u tom sektoru ugroženi poslovi zbog zatvaranja prodavaonica i kafića u kojima se prodaju i čitaju novine. Za hitnom pomoći vape i priređivači kulturnih događaja – Vlada im još nije „sredila” pomoć, pa prizivaju odgovorne da se ugledaju na primjer Danske koje je stradalnicima u tom segmentu kulturnog biznisa već osigurala dvanaest milijuna eura iz fonova EU.

Pravo je pitanje – koji će segment domaćeg biznisa ostati neokrznut virusom korone? Možda proizvodnja hrane ili lijekova, ali i to ovisi o logistici, mogućoj karanteni na državnoj razini i nizu nepredvidivih rizika. Stoga je važno pozdraviti prve Vladine 63 mjere i naglasiti kako one ne mogu biti i posljednje.

Dobra poruka premijera Andreja Plenkovića da nam treba „jedinstvo nacije” u borbi s pandemijom i njezinim posljedicama također ima i svoju ekonomsku podlogu. Uz mjere koje je predložila Vlada i podržao Hrvatski sabor razvidno je kako i bi sve jedinice lokalne i područne samouprave trebale, prije svega, zaboraviti na svoje političke razlike i zajedno krenuti u pomoć svima kojima je potrebno – od seniora za dostavu hrane do obrtnika koji nekoliko mjeseci neće moći plaćati najam javnog prostora ili spomeničku rentu.

U Istarskoj županiji ta je poruka već shvaćena. Mjere pomoći poduzetnicima i obrtnicima koje zajedno najavljuju župan Fabrizio Radin, IDS-ov Boris Miletić i SDP-ov Vili Bassanese pokazuju zajedništvo pomoću kojeg se može preživjeti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum