PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Bitka do posljednje kapi terana


Hoće li ikada završiti europski rat slovenskih vinara i podrumara s istarskim teranom koji nikako nije vino samo iz njihovih vinograda i vinarija?

Najnovija usmena rasprava na Općem sudu Europske unije u Luksemburgu kojom slovenska politika pokušava osporiti delegirani akt Europske komisije koji Hrvatskoj omogućava prodaju vina pod etikom teran – hrvatska Istra ponovno je pod reflektore javnosti podmetnula temu koju smo odavno smatrali završenom. Paradoksalno, u sudskom procesu koji je pokrenula Slovenija, Hrvatska uopće nije strana u postupku – jer su tužili Europsku komisiju koja je tek 2017. godine, četiri godine nakon ulaska naše zemlje u Uniju – omogućila da se istarski teran normalno distribuira u drugim državama.

Slovenska strana upravo je na Općem sudu Europske unije ustvrdila kako je Hrvatska slala krivotvorenu dokumentaciju i sortne liste, iako je Europska komisija tek prihvatila povijesnu činjenicu kako je teran istarsko vino "od stoljeća sedmog", te se ne radi o kraškom teranu od sorte refošk koji je pri ulasku u EU "patentirala" Slovenija.

Zanemarujući delegirani akt Europske komisije, dežela je zabranila prodaju terana – hrvatska Istra u svojim prodavaonicama, te krenula tužbom protiv "vlade" u Bruxellesu. Ne uspije li u prvom krugu sudovanja, Slovenija unaprijed najavljuje žalbu iako će odluka suda o tome je li Europska komisija napravila proceduralnu grešku biti poznata tek tijekom 2020. godine.

Teško je, ipak, gledati kako mala Slovenija srlja iz jedne u drugu diplomatsku pogrešku. Za teran se bore do posljednje kapi, iako tu nema pravice za deželu. Nema je ni u slučaju arbitražnog sporazuma kojeg su, po najnovijem nalazu istražne komisije slovenskog parlamenta, sami kompromitirali. Ni vlastita priznanja da su nezakonito kontaktirali sa slovenskim sucem Jernejem Sekolecom ne kolebaju službenu Ljubljanu u optužbama protiv Hrvatske da ne poštuje međunarodno pravo i postignute sporazume, što se sada pokušava iskoristiti kako bi se osporio ulazak Hrvatske u prostor Schengena.

Službena Ljubljana očito će iskoristiti sve mogućnosti da zaštiti "svoj" teran, kompromitiranu arbitražu i sve ostale pogreške koje čini u odnosima s Hrvatskom. Ipak, razvidno je kako to čine zbog potreba vlastite unutarnje politike za koju je najbolje tražiti krivca s druge strane meje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini