KOMENTAR GLAVNOG UREDNIKA

Beroš i Zadravec - 5 minuta srama!


Ovu će aferu, kao prvu, veću, značajniju i potencijalno opasniju nego što se možda čini, premijer Andrej Plenković zasad pokriti svojim autoritetom. Snagom nastupa i još snažnijim porukama generalno je pridobio naklonost velike većine građana. Stekao je politički kredit koji se ne troši ni prebrzo ni uludo. U ruci, dakle, ima ponekog džokera što znači da će mu javnost benevolentno prijeći preko poneke sporne situacije zahvaljujući povjerenju kojim je nagrađena njegova dosadašnja politika

Da je kojim slučajem audio snimka razgovora ministra zdravstva Vilija Beroša i zamjenice ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice Dijane Zadravec objavljena u zadnjim danima nedavne kampanje za parlamentarne izbore, nitko ne može garantirati da se HDZ-ova prednost nad Restart koalicijom ne bi istopila kao kuglice sladoleda na popodnevnoj žegi. Nema ni najmanje sumnje da bi dostupnost ružnog telefonskog razgovora između liječnice kontroverznog ponašanja i dotad hvaljenog ministra zdravstva, ovjenčanog aureolom pobjednika pred koronavirusom u prvom poluvremenu rata koji još uvijek traje, uzdrmala HDZ.

Komunikacija dvoje intelektualaca - ministra koji je pretendent na mjesto zagrebačkog gradonačelnika i žene koja ima jako izražene stručne ambicije potpomognute još snažnijim političkim vezama - veliki je udarac HDZ-u i javnosti rijetko dostupna blamaža. Niska razina argumentacije, upadanje u riječ, povisivanje glasa, prijetnje, napadi, obrane i razgovor na razini kavanskog prepucavanja kad je samo pitanje sekunde da jedan potegne punu kriglu pive drugome u glavu - sve je to stalo u 5 minuta srama.

Ovu će aferu, kao prvu, veću, značajniju i potencijalno opasniju nego što se možda čini, premijer Andrej Plenković zasad pokriti svojim autoritetom. Snagom nastupa i još snažnijim porukama generalno je pridobio naklonost velike većine građana. Stekao je politički kredit koji se ne troši ni prebrzo ni uludo. U ruci, dakle, ima džokera što znači da će mu javnost benevolentno prijeći preko poneke sporne situacije zahvaljujući povjerenju kojim je nagrađena njegova dosadašnja politika. No reputacijska šteta koja će nastati za HDZ-a neizbježna je posljedica pozadinskih igara u političko-interesno-zdravstvenoj sferi, gdje se u nabavi skupocjene medicinske opreme i trošenju milijuna eura sredstava iz EU projekata, među ostalim kao najvažnijim razlozima za svađu oko ravnateljskog mjesta, okreću i dijele veliki novci.

Nažalost, ni političari ni liječnici nisu nadljudi po moralnim vrlinama. Slabi su karakterom, teško se othrvavaju sirenskom zovu novca, plaćenim putovanjima po svijetu i neprimjerenim nagradama u najrazličitijim oblicima. I jedni i drugi, neovisno o stranačkim bojama, podložni su mitu i korupciji. Ono što Andreja Plenkovića spašava u ovoj priči isključivo baziranoj na privatnim i sukobljenim interesima, osim i dalje solidno visokog postotka podrške javnosti opći je dojam o njegovom osobnom poštenju. Nema nikakvih naznaka o tome da bi se premijer u bilo kojoj od ovakvih ili sličnih situacija materijalno okoristio. Kad se političaru poput njega ne može pronaći ni zrnce nepoštenja, onda kao takav ima otvoreni koridor za razrješavanje situacije poput ove aktualne, u kojoj neuvjerljiva zviždačica upitne vjerodostojnosti natjerava uplašenog i pomalo izgubljenog ministra da se sam natakne na kolac i ritualno si oduzme politički život. Upravo zato Plenkoviću bi trebalo biti jednostavno presjeći određene situacije i raspetljati čvorove složenih odnosa gdje kompromitirana politika previše zadire u biznis, a biznis još više i koruptivnije penetrira u politiku. U ovoj priči ružnog, sirovog i nasilnog lobiranja za čelnu poziciju ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice, prednost je Dijane Zadravec da puno toga zna i svjesna je da zbog toga može biti opasna, no kao da zaboravlja da joj je nedostatak da se zna puno i o njoj. Njezin poziv na javni dvoboj, gdje misli da je u prednosti pred Vilijem Berošom i(li) sustavom koji je vjerojatno zbog određenih deficita ne želi imenovati na ravnateljsku funkciju cijenjene bolnice, bumerang je koji bi joj se mogao vratiti u trenutku kad mu okrene leđa i kad mu se ne bude nadala.

U ovakvim situacijama nema nevinih i do kraja čistih, tek je pitanje koliko je tko od aktera prljav od umočenosti u živo blato nepoštenja. Premijer Plenković apsolutno je upoznat sa svim aspektima i pozadinom izbora ravnatelja KBC Sestre milosrdnice. Javnost ne treba imati iluzije da se u javnim poduzećima, raznim agencijama ili bolnicama u kojima politika ima utjecaj, kadrovira bilo kako drugačije nego u skladu s interesima i procjenama vladajuće stranke - koja god to bila i gdje god se to događalo, prva i zadnja riječ kod imenovanja raznih ravnatelja i ključnih osoba je na politici. Bilo kakvo zgražanje tom činjenicom je nepotrebno. Sustav tako funkcionira, bez obzira upravlja li njime HDZ ili SDP. Zato je besmislena Beroševa teza da premijer ništa ne zna o izboru ravnatelja KBC Sestre milosrdnice, da ga to ne zanima ili da je van te priče. Potpuno suprotno – kao odgovoran političar Andrej Plenković zbog velike važnosti KBC Sestre milosrdnice za hrvatski zdravstveni sustav mora biti upoznat s natječajem, kandidatima, ali i eventualno diskreditirajućim biografskim podacima koji će nekoga diskvalificirati iz utrke. Plenković o tome sve zna. Zato u tišini mora presjeći i donijeti odluku. Dok to ne napravi, možemo čekati nove tajne snimke, kao sredstvo nečijeg pritiska prema nekome.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater