PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Bernardićev prilog političkom beščašću


Glasanje u rukavicama i s maskama, doduše, ne znači da već sada, dva mjeseca prije izbora za Hrvatski sabor, rukavice nisu skinute i da maske, što ih političari nose u obliku smješkanja i ispraznog verbalizma, već nisu popadale s njihovih nadaleko poznatih lica. Primjera za to sve je više, a da su nekima u samoizolaciji, kada nisu mogli neprekidno iznositi svoje razbarušene misli pred birače, popustile sve kočnice, pokazuje primjer „šefa oporbe” i SDP-a Davora Bernardića

Dug je put od karijerističkog esdupizma do rektalnog alpinizma.

Počela je još jedna izborna pretkampanja. Iako se lideri vladajuće koalicije još uvijek ne mogu odlučiti o točnom datumu izlaska na parlamentarne izbore - najvjerojatnijima se doimaju nedjelje 5. ili 12. srpnja, a ni termini u lipnju ili kolovozu nisu zauzeti - sve su brojnije naznake da će se na birališta prije nego što korona pogubi nove žrtve u ljudima i ekonomiji. Izbori u doba korona krize svakako će biti zapamćeni kao izvanredni događaj, ali realno je da se održe u ustavnim rokovima i u vrijeme kad pandemija nije na vrhuncu. Napokon, ako se na izbore za Sabor i kasnije na županijske izbore moglo izaći u doba uzbuna i rata 1992. i 1993. godine - danas se može odglasati i u rukavicama, s maskama na licu i s donesenim kemijskim olovkama.

Glasanje u rukavicama i s maskama, doduše, ne znači da već sada, dva mjeseca prije izbora za Hrvatski sabor, rukavice nisu skinute i kako maske što ih političari nose u obliku smješkanja i ispraznog verbalizma već nisu popadale s njihovih nadaleko poznatih lica. Primjera za to sve je više, a da su nekima u samoizolaciji, kada nisu mogli neprekidno iznositi svoje razbarušene misli pred birače, popustile sve kočnice, pokazuje primjer „šefa oporbe” i SDP-a Davora Bernardića koji je HDZ-ovom predsjedniku Hrvatskog sabora Goranu Jandrokoviću poručio da je „rektalni alpinist”. Tu je uvredljivu sintagmu Bernardić, političar bez izvornih ideja, posudio izgleda od saborskog zastupnika desnice Željka Glasnovića koji je politički marginalac.

Ubacivanje „rektalnog alpinizma” dakle, karijerizma, uvlakaštva, klijentelizma ili uhljebništva onih koji kroz stranku uvijek prosperiraju u aktualnu predizbornu kampanju moglo bi se Davoru Bernadiću moglo razbiti o glavu ne samo zbog najavljene sudske tužbe iz HDZ-ovih redova, nego prije svega zbog toga što je njegov SDP, uz druge velike stranke, pravo natjecalište upravo u „rektalnom alpinizmu”. Nema većeg karijerizma - kako se to govorilo još dok je Es-Du-Pe (kako je davno zapisao zaboravljeni i pokojni član Centralnog komiteta SKH Zdravko Malić) - nego što ga je Bernardićeva partija provodila i u prošlom i u ovom sistemu. SDP je kao stranka slijednica SKH i SKH - Stranke demokratskih promjena naslijedila karijerizam kao svoju osnovnu crvenu nit vodilju i to nije uspio raskinuti ni tranzicijski partijski lider Ivica Račan, ni njegov nasljednik Zoran Milanović.

Zato nema mjesta čuđenju kada, primjerice, Milanka Opačić prijeđe k Milanu Bandiću ili kad na lokalnoj razini lokalni SDP-ovci lijepo surađuju sa zavičajnim HDZ-ovcima, HSS-ovcima ili HNS-ovcima da bi ostvarili položaje i dobra mjesta u javnoj upravi. Lijep primjer za to imamo u Umagu.

Sam Bernardić politički je učenik Milana Bandića - znači li to da je i on „rektalni alpinist” - ili se napredovanje preko lijana stranačkog stabla na zagrebačkom Iblerovu trgu smatra političkim razvojem i napretkom?

Drugim riječima, prije tako krupnih uvreda, njihovi bi se autori (pa i oni koji ih samo prepisuju od drugih) trebali pogledati u zrcalo. I vidjeti kako nisu, baš kao ni Snjeguljičina maćeha, najljepši na svijetu.

Prostota ima i u drugim zakucima hrvatske političke arene. U samom HDZ-u malo su se smirili nakon unutarstranačkih izbora, ali novi prijepori mogu se očekivati u trenutku slaganja izbornih lista, posebice ako iz njih „izvise” Milijan Brkić i Stevo Culej. Suverenisti su neki dan u parlamentu izvrijeđali dr. Vesnu Pusić i tražili da bude „kuš”, dok o sramotnim tweetovima i mrežnoj komunikaciji šefa HSS-a Kreše Beljaka nema potrebe trošiti riječi.

Ipak, slučaj SDP-ovog šefa Davora Bernardića i njegovih nepromišljenih uvreda na račun HDZ-ovog Gordana Jandrokovića značajan je prilog politici političkog beščašća na nacionalnoj političkog sceni. Dug je put trebalo proći da bi vrh SDP-a kao oličenje karijerističkog „esdupizma” prozvao najvećeg konkurenta za „rektalni alpinizam”. Ako i ne ulazimo u nezaboravljenu historiju hrvatske politike gdje je zabilježeno koliko je članova SKH i SDP prešlo zbog karijere u HDZ – možemo se podsjetiti koliko je partijaca-alpinista danas na sceni. Od središnjice u Zagrebu do Splita, Pule i svih drugih stranačkih organizacija.

Pretkampanja za parlamentarne izbore ovog ljeta počela je prljavo, žestoko i uvredljivo. Opozicija za sada, umjesto programa, nudi osobne uvrede, a teško je povjerovati da ih neće dobiti nazad. „Alpinisti” koji žele zadobiti vlast u Hrvatskoj – bez obzira uspinju li se na zagrebački Gornji grad s desne ili lijeve strane – trebali bi biti u najmanju ruku pristojni. Ne zbog sebe – njih poznajemo – nego zbog javnog ukusa i poštovanja birača.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum