PIŠE Dubravko GRAKALIĆ

Barijera kao karijera


Osnivanje nove političke stranke Barijera koju je najavio Damir Grünbaum, bivši aktivist Živog zida koji se u istarsku politiku plasirao nakon lokalnih izbora 2017. godine, možda nije "breaking news" u doba koronavirusa, ali svakako je zanimljiv pokazatelj kako u županiji još uvijek diše "alternativni" politički život.

Uz vladajući IDS koji još od 1992. godine drži sve konce istarske politike u svojim rukama te ogranke SDP-a, HDZ-a, HSLS-a, HNS-a i drugih stranaka koji djeluju na terenu, ali i u vlasti pojedinih jedinica lokalne samouprave, Barijera bi trebala nastaviti tamo gdje je stao Živi zid koji je u djelu istarskih birališta bio značajan izbor još na europskim izborima u svibnju 2019. godine.

Supredsjednici Barijere – Grünbaum i Gordana Čakić – političku karijeru započetu u Živom zidu nastavljaju u novoj stranci, gdje bi se, kako najavljuju, trebalo naći još poznatih imena. Logika takve politike posve je jasna – još uvijek opstajući Živi zid pao je na dva posto glasova, u propasti je, kako su pokazali predsjednički izbori, i stranka Ivan Pernara – dok se Treća opcija Branimira Bunjca tek formira kao nekakva nezavisna lista odnosno politička platforma.

Svi su oni daleko od Istre – i pokretanje istarske Barijere koja će se baviti lokalnim temama može biti aktivacija magneta za privlačenje one trećine istarskih birača koji uvijek glasaju "kontra" etabliranih stranaka IDS-a, SDP-a i(li) HDZ-a. Barijera očito računa na glasove koje su na izborima – od parlamentarnih 2015. i 2016. godine do europskih i predsjedničkih izbora 2019. godine u Istri dobili Živi zid, Most, lista Mislava Kolakušića i druge političke pojave koje su već izblijedile ili nestale. IDS-ove glasove teško će preuzeti – posljednji mjesni izbori u Puli pokazali su kako ta stranka sa svojim malim partnerima poput Istarske stranke umirovljenika osvaja većinu – ali uvijek postoji i prostor za nove inicijative koje bi se probile do općinskih i gradskih vijeća te županijske skupštine.

Šefovi Barijere već u prvim istupima "čačkaju" najosjetljivije lokalne teme – od Kaštijuna do kamenoloma po Istri, od korupcije do klijentelizma – i na tome će, nastupe li s argumentima, dobiti glasove. Grünbaumu, Gordani Čakić i drugima u Barijeri politička karijera ovisi o uvjerljivosti i snazi argumenata koje će iznositi pred svoje moguće birače.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum