PIŠE ANĐELO DAGOSTIN

Auti, stupovi, stabla i motorna pila


Po pješačkom prolazu kraj pazinskog Gradskog stadiona, često prometuju vozila. Radi se o šetnici uz stadion, popločanoj tlakovcem, uz koji se "sudaraju" pješaci, pa i roditelji s dječjim kolicima, s vozilima "u tranzitu". S obzirom da je za stanare i korisnike poslovnih prostora na Šetalištu pazinske gimnazije dopušteno prometovanje iz smjera Keršovanijevog prolaza čini nam se da je ovaj prolaz izlišan, a još veći problem predstavlja to što mnogi koji nemaju pravo ondje prometovati to čine.

Gradski smo komunalni odjel pitali razmišljaju li zatvoriti prolaz žardinijerama koje su se nekad nalazile na strani Ulice gradskih igrališta. Kažu da je Šetalištem dozvoljen promet vozilima (s posebnim naljepnicama) stanara do garaže, ali da pritom nije decidirano određeno iz kojeg smjera ta vozila smiju ući na tu pješačku zonu. Najavljuju dodatne destimulacije prometovanja vozila na tom potezu odnosno na svim prilazima razmišljaju postaviti pomične ogradne stupiće koji će omogućavati prolaz vozilima stanara i interventnim vozilima. Štoviše, priprema se nova odluka o uređenju gradskog prometa koja će se uskoro naći na javnom savjetovanju.

Mnoge je građane prošlog tjedna nasmijala objava fotografije na društvenim mrežama koja prikazuje prometni stup visok četiri metara sa znakom "pješačka zona" koji je postavljen na početku Ulice Franine i Jurine, ispred buffeta Bunker. "Što napraviti kad se u depou nađe znak viška?", napisao je autor fotografije. Ostali su komentirali da su ga postavili animirani češki dvojac Pat i Mat, da je sasvim primjeren za Velog Jožu, da služi pilotima ili pak da su komunalci predvidjeli signalizaciju za futurističke leteće automobile poput onih iz filma "Peti element". Čini se da se nekom od nadležnih nije svidio novi prometni element pa je odmah, dan nakon postavljanja, stup sa znakom uklonjen. Pohvalno.

Što ima još novog? Dosta se priča da se stabla u gradskim parkovima i drvoredima mnogo pile, a malo sade. Doista, stabla koja su sađena u prvoj polovici 20. stoljeća sada su na izmaku životnog vijeka i sve je češće potrebno njihovo uklanjanje pa se iz parkova često čuju zvuk motorne pile. To je nesporno. No, čini se i da se premalo sade nova stabla. Iz gradske smo uprave tako saznali da je tijekom ove godine zasađeno tek nekoliko stabla i da se još planira sadnja dva stabla divljeg kestena ispred gradske tržnice. To je doista premalo za grad koji se diči svojim zelenilom koji mještanima vruća ljeta čini podnošljivim.

Možda su nekoć parkovi i perivoji zaista bili previše gusto zasađeni, međutim, danas su sve uočljivije "rupe" u zelenom krovu grada. A ne treba predaleko gledati za se ugledati. Poreč se upravo pridružio nacionalnoj akciji Kolektivna sadnja drveća i najavio sadnju više od 500 stabala. Sadit će ladonje, lovore, borove, hrastove, kestene, smokve i bademe...

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum