PIŠE GORDANA ČALIĆ ŠVERKO

Apsurda li


U jeku korona krize kada je fokus javnosti usmjeren u zaustavljanje širenja zaraznog virusa i posljedično na "reanimaciju" posustalog gospodarstva, susjed susjedu nenajavljeno postavlja ogradu uz samu granicu. Na cestu usred sela. Slovenija se od Hrvatske ograđuje metalnim vratima. Zaključanim. S dva lokota. Pravda se ilegalnim migrantima iz udaljenih zemalja koji joj upravo tom sporednom cestom nezakonito ulaze u državu, a apsurda li, najviše zbog takvog graničnog režima trpe njeni hrvatski susjedi. U Mlinima. Koji, uz to, tvrde da migranta na tom području baš i nema.

Postavljanje bodljikave žice na granici odabir je i pravo Slovenije. O necivilizacijskim konotacijama ovog vizualnog Auschwitz pristupa, drugom prilikom. Žilet žica prethodno se proširila Ćićarijom, bespućima istarskog krasa, gdje su prolazi na cesti kod Sluma i Vodica također zapriječeni metalnim vratima. Sada su takva vrata osvanula usred Mlini na buzetskom području i na cesti kod naselja Kluni u oprtaljskom kraju.

Postaviti metalni portun usred sela koji je djelom na slovenskom, a dijelom na hrvatskom teritoriju, i time onemogućiti prilaz do nekoliko, doduše nenaseljenih hrvatskih kuća, presedan je u istarskim okvirima. Sloveniji je također manje bitno što će dvovlasnicima koji su se uz propusnicu u skladu s SOPS-om tuda neometano kretali, otežati pristup do njihovih poljoprivrednih površina na slovenskom području. Kao prijelazno rješenje predvidjela je da će lokalnom stanovništvu s propusnicom velika metalna vrata usred Mlini na telefonski poziv otvarati policija. Eto! Europa bez granica, a granice nikad čvršće. Uzalud apeli s hrvatske strane da se maknu granične barijere kada Slovenija do kraja godine uz državnu granicu planira postaviti još četrdesetak kilometara ograde. U posljednjih se pet godina od Hrvatske ogradila s gotovo dvjesto kilometara što žičanih, što panel ograda.

Odluku o postavljanju privremenih tehničkih prepreka na državnu granicu s Hrvatskom, slovenska Vlada donijela je u studenom 2015. godine, uz obrazloženje da se radi o nužnoj i privremenoj mjeru koja će policiji omogućiti djelotvornu zaštitu vanjske Schengenske granice ponovi li se masovni migracijski val. Sve je to viša politika, komentiraju u Mlinima. I pitaju - kome uz takve prijatelje (prve susjede) uopće trebaju neprijatelji?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom