PIŠE DUBRAVKO GRAKALIĆ

Antikorupcijska deklaracija SDP-a i HSS-a utjecat će na birače kao PROMJENA MIRISA TOALET PAPIRA


Najnovija i posve pljesniva Deklaracija o antikorupciji koju su potakli šefovi SDP-a, HSS-a, HSU-a i Snage nije drugo nego copy/paste deklaracije iz 2015. koju je tada napisala jedna velika nevladina udruga, "oplemenjene" začinima koje su u međuvremenu u političku kuhinju donijeli novi borci protiv korupcije poput Dalije Orešković i Mislava Kolakušića

Imaju li hrvatski političari sve manje ideja o tome kako zaintrigirati javnost za svoje politike - pa koriste stare i posuđene političke inicijative - ili pak akcije pokreću isključivo iz osobnih potreba odnosno kad im zatrebaju da zaštite vlastite fotelje u stranci i(li) političkim tijelima kojima pripadaju? Najnovija i posve pljesniva Deklaracija o antikorupciji koju su potakli šefovi SDP-a, HSS-a, HSU-a i Snage nije drugo nego copy/paste deklaracije iz 2015. godine koju je tada napisala jedna velika nevladina udruga, "oplemenjene" začinima koje su u međuvremenu u političku kuhinju donijeli novi borci protiv korupcije poput Dalije Orešković i Mislava Kolakušića.

Iniciranje antikorupcijske deklaracije, koja bi možda bila logičnija u trenutku ljetošnje smjene ministara u Banskim dvorima, ili u jeku afere "Agrokor", na početku otvara jedno važno pitanje - tko je to tako čist među hrvatskim političarima da prvi baci kamen na korupcijsku kulu koja je izgrađena u Lijepoj našoj?

263 tisuće kuna

Je li taj čistunac Davor Bernardić, predsjednik SDP-a, kojem je Povjerenstvo za sukob interesa upravo pronašlo "grešku" tešku 263.000 kuna jer je primio besplatno visoko školovanje koje je trajalo više godina? Ili je bez grijeha veliki populist i šef HSS-a Krešo Beljak, kojem u Wikipediji - hrvatsko izdanje - piše da je osuđen zbog provala u automobile u dobi od 28 godina života te je tako stekao tek 1.750 kuna koristi? Sama ta činjenica diskvalificirala je antikorupcijsku borbu protiv HDZ-a jer je na tvrdnju HSS-ovog vođe kako je "Tuđman otac, a Šeks kum korupcije" drugospomenuti odmah uzvratio kako s provalnicima ne može raspravljati o toj temi.

Što se političke korupcije - poput prelaska iz stranke u stranku i trgovine foteljama - tiče, HSU je u aktualni saziv sabora uveo zastupnika koji danas vodi klub Milana Bandića u parlamentu. Nije korumpiran Silvano Hrelja, ali HSU je pod upitnikom kao stranka prebjega, naravno ne jedina. A Goran Aleksić (Snaga)? On je odmah poslije izbora otišao iz Živog zida, stranke koja ga je uvela u sabornicu i osnovao vlastitu stranku.

Ako su to glavni borci protiv korupcije u Hrvatskoj, onda nema sumnje kako od te borbe neće biti uspjeha.

Mateša, Račan, Sanader…

Dugogodišnji pratitelji političke scene u nas prisjetit će se da je prvu borbu protiv korupcije, u drugoj polovici 90-ih godina, poveo dr. Ivić Pašalić iz HDZ-a. On je tada, najvjerojatnije, bio najomrznutiji hrvatski političar. Ali, antikorupcijska kampanja malo je ispeglala imidž HDZ-a i tadašnje vlade Zlatka Mateše - sve dok mu jedan ministar nije uhićen odmah po promjeni vlasti u siječnju 2000.

Borbu protiv korupcije gledali smo i za vrijeme Ivice Račana i Ive Sanadera. Sanader je bio žestok antikorupcionaš, Beljak se s njime ne može mjeriti niti na koji način. Na primjer, u udžbeniku za četvrti razred srednje škole "Koraci kroz vrijeme" mandat premijera Ive Sanadera ovako se opisuje: "Primijećeni su i pojačani pokušaji borbe protiv korupcije, ali opće mišljenje kako u Hrvatskoj ljudi na položajima (dakako, ne svi) na ilegalan način namiču novac nije se izmijenilo".

Danas kad antikorupcijsku politiku vode Bernardić i Beljak, opće mišljenje o borbi protiv korupcije također se nije promijenilo.

Napokon, nevladina organizacija Transparency International Hrvatska upozorila je javnost kako je "antikorupcijska deklaracija" koju je ovog tjedna potpisalo nekoliko opozicijskih stranaka na čelu s SDP-om već viđeni dokument koji je izvorno nastao još 2015. godine.

"Identična deklaracija već je bila potpisana u jesen 2015. godine od strane političkih aktera koji su se pripremali za parlamentarne izbore, uključujući i dvije najveće političke stranke HDZ i SDP", kaže se u priopćenju TIH-a što ga potpisuje predsjednica dr. Davorka Budimir.

U Transparency Internationalu naglašavaju kako je njihovu deklaraciju o borbi protiv korupcije uoči izbora 8. studenog 2015. godine, tijekom listopada te godine, potpisalo 20 stranaka. Među njima su IDS, HDZ, HSS, Most, Stranka Milana Bandića, OraH, HSLS, HNS te niz pravaških i drugih malih stranaka. Tu deklaraciju nije potpisao SDP.

SDP se danas priključio "antikorupcijskoj" kampanji kako bi "oprao" najnoviju aferu svog stranačkog šefa te činjenicu da je upravo Iblerov trg postao rasadnik političkih trgovaca i prebjega svih vrsta. Od Tomislava Sauche do Milanke Opačić - da pogrešno posloženu koaliciju s HNS-om ne spominjemo - SDP se ne može odvojiti od pojma "politička korupcija".

HDZ je, kao stranka nepravomoćna osuđena za korupciju u jednom od Sanaderovih procesa, politički faktor koji o toj temi teško da može pristupiti s dozom kritike i političkog poštenja. Ali, dok ga napadaju sadašnji lideri poput Bernardića i Beljaka, riječ je o mrtvom slovu na papiru. Deklaracija o antikorupciji na birače će utjecati poput zamjene mirisa toalet papira što ga koriste.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini