PIŠE CHIARA BILIĆ

Amsterdamska redefinicija


Hoće li PGS biti još jedna Amsterdamska lasta u SDP-ovom koalicijskom jatu? Vjerojatno hoće. Doduše, nitko to još nije potvrdio. Barem ne službeno. Zasad je to tek stvar zdravorazumskog zaključivanja. Stranački čelnici neće se u ovo fragilno predizborno vrijeme zalijetati s nepromišljenim izjavama. Političke glave riječima sada barataju oprezno. Smotreno gacaju po jajima. Ne daj Bože da pukne koja ljuska. Savezi su, zna se, morbidne agende. Da bi se rodili novi, stari jednostavno moraju umrijeti. A to je uvijek nezgodno. Pogotovo ako ljude uporno uvjeravate da ćete i ubuduće biti konsolidirani, ujedinjeni i dosljedni u provođenju programskih smjernica.

Uzmite za primjer Amsterdamsku koaliciju. Udruženje sedmero stranaka lijevo liberalnog centra - IDS-a, GLAS-a, HSS-a, HSU-a, PGS-a, Demokrata i Laburista - najavljivalo se kao nova politička sila. Pred parlamentarne izbore nadjačat će, govorilo se, SDP, a u bitku će ući al pari s HDZ-om. No, snažna lađa pokazala se tek kao krhka splav. Otpravila je IDS-ovca Valtera Flega u Bruxelles i raspala se u (izbornoj) noći. Amsterdamske koalicije već odavno nema na horizontu. Brod su već smjelo napustili HSS i HSU. Mrsićevi Demokrati su to pokušali, ali SDP ih je otpilio po kratkom postupku. Ostali se još uvijek nećkaju. Svi, naravno, traže samo jedno - saborske mandate. Njih, pak, nikad dovoljno.

Zato ne treba čuditi što čelnik PGS-a u rukavicama najavljuje pretrčavanje Davoru Bernardiću. Nije Darijo Vasilić to službeno potvrdio. No neuvijeno reći da je s IDS-om jako teško ući u koaliciju jer oni insistiraju da prva tri mjesta na listi pripadnu njima i da u suradnji s IDS-om sigurno neće vratiti parlamentarni status, ne može značiti ništa drugo. Podrazumijeva se, međutim, da se Bernardićevim potpisivanjem sporazuma s PGS-om, otklanja mogućnost za isto s IDS-om.

Tu vas je možda u zabludu dovelo Bernardićevo dodvoravanje Borisu Miletiću na nedavnoj proslavi IDS-ovog 30. rođendana. Poručiti da postoji potencijal za suradnju SDP-a s IDS-om, jer su te dvije stranke u povijesti dobro surađivale, svakako na prvu zvuči kao obećavajući koalicijski potencijal. Onda se prisjetite da te dvije stranke u prošlosti također i nisu baš dobro surađivale te da u sadašnjosti još manje dobro surađuju na Poluotoku i jasno vam je da riječ o floskuli. Opreznoj frazi koja ususret nužnim postizbornim rebusima u korist ide i jednima i drugima. Jaja su, rekli smo već, hipersenzibilna namirnica.

Niti SDP-u treba IDS, niti IDS-u SDP. SDP je već obgrlio pristojni dio Amsterdamske koalicije, a IDS je, uostalom, jedina stranka lijevo-liberalnog bloka koja se ne treba opterećivati predizbornom koalicijom sa socijaldemokratima. IDS neće ostati bez svoja tri mandata. Ipak, imidž se mora peglati. A to se ne radi bivajući u nepostojećoj koaliciji sa sitnim opcijama koje se zapravo niti nemaju gdje drugdje pozicionirati. Amsterdamska se ili mora redefinirati ili je se mora, jednom za vazda, proglasiti mrtvom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini