piše Ivor Balen

Američka demokracija? Alive and well…

Uz sve probleme koji se u Americi događaju, nitko ne može reći da u toj zemlji, što god netko o njoj mislio, nije moguće izraziti svoje stavove i mišljenje, pa bili oni nakaradni poput QAnona, besmisleni poput tvrdnji o namještanju izbora ili štetni poput poziva na izbjegavanje cijepljenja. Dapače, upravo je zdrava demokracija dovela do toga da i rogati šamani mogu reći što im je na pameti. To nije poraz nego nuspojava demokracije

Ivor Balen (snimio Milivoj Mijošek)

Ivor Balen (snimio Milivoj Mijošek)


Nakon rijetko viđenih nereda ispred zgrade i u zgradi Kongresa Sjedinjenih Država, svijet ne prestaju zapljuskivati komentari o velikom porazu američke demokracije. Kao da su jedva dočekali da Amerima crkne krava, domišljati pojedinci sa svih paralela i meridijana scene s Kapitola koriste da se dobro sprdaju. Osebujni likovi koji su vodili napad, na čelu s "muškarcem s rogovima", šamanom bizarnog pokreta QAnon Jakeom Angelijem, pritom su sjajne mete za pljuskanje.

Ovih dana svi smo se kolektivno smijali na dosjetke u kojima se Angelija i društvo uspoređuje s maškarama, a američke institucije pribija na križ. Jedan ironični Facebook komentar, primjerice, poziva Afganistan, Irak i Siriju da pošalju svoje trupe u SAD u obranu demokracije. Vrhunac je to zadovoljštine za sve koji desetljećima podozrivo prate američko uplitanje u unutrašnje probleme spomenutih i ostalih država, uvijek s istim opravdanjem o zaštiti demokracije. Sada je, čini se, došlo vrijeme za naplatu. 

Rusija i Kina

Slične su i službene reakcije vodećih svjetskih država, pogotovo onih koje tradicionalno nisu u najboljim odnosima s Amerikom. Pa se tako, na primjer, u kineskim državnim medijima, koji su pod strogom kontrolom Komunističke partije, ovih dana može čitati da za ovakvo stanje u Americi nije kriv samo Donald Trump, već cijeli politički sistem i obje velike stranke.

Iz Rusije pak stiže poruka da je američki izborni sistem arhaičan i da nije u skladu s modernim zahtjevima demokracije.

"Američki mediji postali su instrument u političkoj borbi, koja je dovela do podjela u društvu kakvoj sada svjedočimo", poručila je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova.

"Praznik demokracije je gotov", piše pak Konstantin Kosačev, predsjednik parlamentarnog odbora za vanjske poslove. "Ovo je dno. Amerika više nije pokazivač smjera i izgubila je sva prava da to bude", dodaje on, dok iranski predsjednik Hassan Rouhani jedva dočekuje da kaže kako je ovo što smo vidjeli u Sjedinjenim Državama "pokazatelj propasti Zapadne demokracije u svijetu".

Očigledno je da su svi požurili poentirati s kritikama, ali je prilično zanimljivo da u kritikama pretežu zemlje bez ikakve slobode govora, ili pak one s pozamašnim deficitom te iste slobode. 

Inauguracija

Jer uz sve probleme koji se u Americi događaju, nitko ne može reći da u toj zemlji, što god netko o njoj mislio, nije moguće izraziti svoje stavove i mišljenje, pa bili oni nakaradni poput QAnona, besmisleni poput tvrdnji o namještanju izbora ili štetni poput poziva na izbjegavanje cijepljenja. Dapače, upravo je zdrava demokracija dovela do toga da i rogati šamani mogu reći što im je na pameti. To nije poraz nego nuspojava demokracije i samo još jedan pokazatelj da taj oblik formiranja vlasti, kao i njemu prateći liberalizam kao ekonomsko i društveno uređenje, ima tisuću mana, ali mu još uvijek nisu pronađene dostojne zamjene.

Zbog toga se teško oteti dojmu da je i nakon najnovijeg "napada na demokraciju" ta ista demokracija u sasvim dobrom stanju. Još isti dan kad su rogonja i ekipa izašli iz Kongresa u njega su se vratili zastupnici i proglasili Bidena predsjednikom. Za koji dan će inauguracija na koju, prvi put nakon sto i kusur godina, neće doći odlazeći predsjednik. Novi predsjednik je na taj Trumpov potez rekao otprilike da je to jedna od svega nekoliko stvari u kojima se njih dvojica uopće mogu složiti.

Trump polako ide u povijest, Biden stupa na scenu, a već za koji mjesec incidenta na Capitolu nitko se neće ni sjećati. Demokracija? Alive and well...

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater