KOMENTAR GLAVNOG UREDNIKA ROBERTA FRANKA

"Alo, jes’ ti glavni urednik? Zovemo iz Komiteta! Bez diskusije, miči tu prokletu novinarku Danijelu, teraj to ča, van, a neka o Višnjanu piše onaj koji nas sluša"

Robert Frank (Snimio Milivoj Mijošek)

Robert Frank (Snimio Milivoj Mijošek)


Očito nekim lokalnim istarskim šerifima, dugovječnim načelnicima općina koje oni s vremenom počinju svojatati kao da im je to ćaća oporučno pustio, pa se s njima igraju i slažu svoje interese poput savršeno uklopivih lego kockica, treba poduka iz demokratičnosti i javnog komuniciranja. U klopku vlastite (ne)moći ovog puta upao je nezavisni načelnik Višnjana Angelo Mattich. Neprihvatljivim i sirovim političkim pritiskom prema našoj novinarki Danijeli Bašić-Palković pokušao je zataškati svinjac u vlastitom dvorištu. Time je ušao u zabranjenu zonu ograničavanja slobode medija pokušavajući je sputati više nego što je to u jednom razdoblju radila Tuđmanova vlast. Ona bar za sobom nije puštala pisane tragove. Kad se nekoga eliminiralo, zapovjedi su bile direktne i usmene, bez svjedoka. Mattich je pak, preplašen novinarskim upitima o urbanizaciji zemljišta po Višnjanu, napravio opasnu grešku. Krenuo je otvoreno, sirovo i đonom na novinarku Glasa Istre! Kao što je rekla Dolores Ibarruri Gomez, poznatija kao La pasionaria, za vrijeme španjolskog građanskog rata - no pasaran! Neće proći!

Radi se o tome da su Mattich i njegova šefica dvaju komunalnih društava Ivana Kmet angažirali dva riječka odvjetnika koji su po njihovom nalogu i po istom obrascu složili dva dopisa upućena u ponedjeljak popodne našoj redakciji. Tekstovi su dužinom kratki, a sadržajem sramotni. Odudaraju od medijskih i demokratskih standarda kojima kao društvo težimo. Mattich i Kmet zatražili su, naime, da Glas Istre zamijeni novinarku Danijelu Bašić-Palković koja o njima piše - nekim drugim novinarom! Kao da žive u sedamdesetima, neslobodi kontroliranih i daljinskim upravljačem vođenih medija.

"Alo, jes’ ti glavni urednik? Jes’, znači. Zovemo iz Komiteta. Ustaj se dok ti govorimo! Bez diskusije i po nalogu Saveza komunista - mičite tu prokletu novinarku Danijelu, teraj to ča, van, a neka o Višnjanu piše onaj koji nas sluša. Taj nam je na liniji". Eto, u malo slobodnijoj interpretaciji tako je nekad bilo, a Mattich bi to i sada provodio. E pa neće moći.

Da ne bi ispalo da nešto skrivamo ili skraćujemo, dopis odvjetnika koji zastupa načelnika Matticha iznosimo u cijelosti.

"Moja stranka me obavijestila da je zaprimila upite novinarke zaposlene u vašim novinama u vezi s radom Općine, poglavito u vezi s urbanizacijom određenih parcela. Moja stranka je obavijestila gospođu novinarku da će joj se pismeno očitovati. Međutim, već iz načina na koji su pitanja postavljena proizlazi da gospođa novinarka ovoj problematici pristupa vrlo nekorektno, nametljivo i s visokom dozom pristranosti. Slijedom navedenog moja stranka je u ovom trenutku zabrinuta da izvještavanje novinarke neće biti objektivno, već politički instrumentalizirano na način da se rad Općine prikaže u negativnom svjetlu. Zbog navedenog, te u cilju očuvanja objektivnosti izvještavanja i integriteta vaših novina, PREDLAŽEM DA SE NAVEDENO IZVJEŠTAVANJE O OPĆINI VIŠNJAN POVJERI NEKOM DRUGOM NOVINARU KOJI IMA VIŠI STUPANJ PROFESIONALNOSTI".

Ovako suludo traženje eliminacije novinarke iz njenog redovnog odrađivanja posla na rubu je logike, zdrave pameti, političke korektnosti, elementarne pristojnosti i civiliziranog ponašanja. U svom predsjedničkom mandatu obilno začinjenom nevjerojatnom količinom laži i manipulacija čak ni notorni Donald Trump nije prakticirao udaljavanje njemu nesklonih novinara. Ono što nije uspjelo ni Trumpu, Mattich misli da će njemu poći za rukom. Traži, provocira presedan.

Po svemu sudeći, metodom nesofisticiranog i tendencioznog pritiska načelnik Višnjana smatra da će utjecati na izbor novinara Glasa Istre koji će pisati o toj općini. Kao da će se tako zaobići ili zataškati razotkrivanje mogućih manipulacija pri recentnoj urbanizaciji parcela u Višnjanu. Kupujući vrijeme s pokušajem neuspješnog kadroviranja u Glasu Istre, Mattich samo kratkotrajno odugovlači s davanjem odgovora na upite koje smo mu postavili. Problem koji si je sam stvorio, neće tek tako nestati.

Osim Matićevog odvjetnika, dopis Glasu Istre poslao je i odvjetnik Ivane Kmet. I ta strana "traži drugog novinara koji će se znati ponijeti sukladno pravilima struke i neće narušavati privatni život Ivane Kmet".

Krajnje profesionalno ponašanje naše novinarke Danijele Bašić-Palković, koja kao ozebla sunce čeka odgovor na upite koje je poslala Ivani Kmet, kao da se radi o nekakvim teško dokučivim rješenjima iz kvantne fizike, a ne o nečemu o čemu bi Ivana Kmet mogla i morala odgovoriti brzo i iz glave, ista ta Ivana Kmet i njen odvjetnik ocijenili su, samo zato što novinarka odgovorno radi svoj posao, "neprofesionalnim, bezobzirnim, bezobraznim i šikanirajućim". Kakav izbor riječi! Neprimjeren, netočan i promašen! Jedini zaključak je da papir trpi svakakve gluposti, pa, eto, i ovakve.

No vratimo se na kraju samom početku. Načelnik Višnjana pogrešno smatra kako je moguća urbanizacija njegovih parcela privatna stvar, nešto o čemu on ne treba i neće informirati javnost. Kad je s njime htjela razgovarati, novinarka ga nije uvrijedila, nije ga klevetala ni omalovažila - samo mu je postavila argumentirano pitanje. To je posao novinara.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini