PIŠE VANESA BEGIĆ

Alea iacta est


Podaci o djeci i mladima i raznim vidovima ovisnosti i rizičnog ponašanja su zbilja poražavajući, i premda se već neko vrijeme zna da tu nešto ne štima, svaki put statistike nanovo navode na ozbiljno razmišljanje o tome da je tu nešto trulo, i to dobrano.

Dan-danas, kada postoji toliko radionica o kvalitetnom roditeljstvu, tolika savjetovališta za psihološku pomoć za djecu, odrasle, razna forum kazališta i drugo – stvari koje su godinama unazad bile gotovo pa nepoznate, uvijek nanovo čudi zašto se takva ponašanja ne mogu prevenirati na bolji i efikasniji način. Nije to samo hrvatski fenomen, toga ima svugdje, kod nas su čak takva ponašanja dijelom došla kasnije nego u nekim susjednim zemljama, talijanski su mediji još godinama ranije "vrištali" o problemima međuvršnjačkog nasilja, opijanja među mladima, kockanja i drugoga. To je jako složen problem i ne postoji jednostavno rješenje.

Alkohol? Stalno se reklamira regija vina, zemlja vina, degustacije, sommelieri, vinske utrke, koktel utrke, vinske staze, toga ima sve više i više. Dakako, sve je to u najboljem smislu, to promiče regiju i destinaciju, ima i puno pohvalnih akcija, no za labilnije osobe, tanke su granice između pića za užitak i ovisnosti. Naravno da bi i svega toga bilo bez regija vina i vinskih staza i isto je tako točno da se isprike traže svugdje.

Kockanje? Nekada nije postojalo toliko mogućnosti, sada ima toliko vrsta online klađenja, kladionica, svačega nečeg, nerijetko i blizu škola, a i da nisu toliko blizu, u vremenima kada se između redaka iščitava taj imperativ da treba sve postići na što brži i lakši način, mladi će posegnuti za takvim vidom možebitne zarade. I tako ide svijet, odnosno takva percepcija svijeta postoji u glavama određenog dijela mladih. Ne čekati, nego odmah, brzo, sada.

Radna vremena već odavno ne postoje, i od kada se, kolikogod to banalno zvučalo, promijenila ona navika da većina ljudi radi od 7 do 15 i da potom zajedno svi ručaju, promijenilo se, uzročno-posljedično, i puno toga u obitelj(ima), gdje više ništa nije isto, gdje svatko trči za svojim poslom i nedostaje razgovora, druženja, pa makar i onog kratkog za vrijeme objeda, svatko ima svoju satnicu, ritam, a od toga do poroka put nije dugačak niti dalek.

Ponašanja se mijenjaju, a povodljivost u društvu gdje su vrijednosti na klimavim nogama je jača i veća nego ikada ranije. A mogućnosti čine čovjeka znatiželjnijim, povodljivijim.

Sve veći zahtjevi i iskušenja koja se postavljaju pred pojedincima učinili su svoje. Čini se da je kocka već davno bačena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum