PIŠE Ivor BALEN

Ako Zoričić krene liberalnim putem, Pula bi mogla postati grad primjer

(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Popularni hrvatski blog liberal.hr u izbornoj noći objavio je na Facebooku kratak tekst: "Čestitke Splitu, Puli, Samoboru i Čakovcu". Neupućeni bi se mogli pitati zašto baš ta četiri grada? Možda zato što se u njima dogodila velika promjena na vlasti? Ali promjene su se dogodile i u nizu drugih gradova, poput one najpoznatije u Zagrebu, pa oni svejedno nisu spomenuti.

Stvar je zapravo vrlo jasna: u ova četiri grada, barem prema onome kako to vidi liberal.hr, dogodila se promjena na način da su na vlast došli gradonačelnici liberalnog svjetonazora. Površan pratitelj politike reći će da je i Tomislav Tomašević iz Možemo liberalnog svjetonazora, što je istina samo kada su u pitanju ideološki prijepori, poput prava na pobačaj, ali ne i kad se radi o ekonomskim temama kod kojih on pleše na rubu neke vrste modernog socijalizma, ili kako su to oni nazvali, zeleno-lijeve politike. Liberali se zalažu za tržišnu ekonomiju, ili kako je to sročio čelnik stranke Fokus Davor Nađi: "transparentnost, manje porezno i regulatorno opterećenje, privlačenje investicija i stvaranje kvalitetne poduzetničke klime".

Od četiri spomenuta grada u Samoboru je na vlast došla Petra Škrobot iz Nađijevog Fokusa, u Splitu Ivica Puljak, već dokazani liberal iz nedavno osnovane stranke Centar, a u Čakovcu Ljerka Cividini iz liberalnog krila već pomalo zaboravljenog HNS-a. U Puli je gradonačelnik postao nezavisni Filip Zoričić koji se u kampanji uglavnom nije izjašnjavao o ekonomskom svjetonazoru, kao niti o svjetonazoru uopće, ali je poznat kao veliki štovatelj Vlade Gotovca, pa je liberal.hr vjerojatno zaključio da je i on pravi, ekonomski liberal. Ako se u obzir uzme i njegova lista, na kojoj se našlo nekoliko poduzetnika srednje generacije koji sigurno znaju da novac ne raste na stablu, možemo zaključiti da Zoričić doista pripada društvu gore spomenutih, ali će to u mjesecima i godinama koje dolaze morati i dokazati.

Morat će biti vrlo otvoren, da ponovimo Davora Nađija, prema investicijama, stvaranju pozitivne poduzetničke klime i manjem poreznom opterećenju. Liberalna logika uvijek je manje-više ista: velikim komercijalnim projektima i investicijama zaraditi novac koji se može potrošiti na rješavanje komunalnih problema te na zelene i socijalne politike. Jer, ponovimo još jednom, novac ne raste na stablu. Brojni svjetski gradovi primjenjuju princip po kojem se veliki projekti bezrezervno potiču, ali se investitoru uvjetuje da izgradi nešto i u općedruštvenom interesu. To je samo jedan od primjera, ali ako Zoričić i njegova ekipa krenu u tom smjeru, a ne u smjeru "prigovora na sve", ovaj grad čekat će bolja budućnost.

Jer ako se vratimo na malobrojne liberalne gradonačelnike u Hrvatskoj, poput Darija Hrebaka (Bjelovar) i Darija Zurovca (Sveta Nedjelja), bjelodano je da su njihovi gradovi postali simbol za transparentnost, razvoj i poduzetnički elan, pa onda i za bolje sutra. Pula ima sasvim dovoljno vremena krenuti tim putem i postati još jedan hrvatski grad primjer. Hoće li se to doista i dogoditi - ovisi prije svega o Filipu Zoričiću.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of