PIŠE DANIJELA BAŠIĆ-PALKOVIĆ

Ako si vijećnik, nisi pi…!

Danijela Bašić-Palković (Snimio Milivoj Mijošek)

Danijela Bašić-Palković (Snimio Milivoj Mijošek)


Ovi naši istarski vijećnici u Skupštini nemaju ama baš ništa pametnog za pitat'. Što bi uopće pitali kad je Istra terra magica. Tu je sve po špagi, teku med i mlijeko. Maltene raj na zemlji. Nema afera, namještanja poslova, kadroviranja, skupih poslovnih putovanja i žderačina na naš račun, prijetećih, ali celofanski upakiranih poruka ako takneš tamo gdje ti nije pametno.

Pognute glave, šuti i ne talasaj! Šćućureni u svojim toplim i sigurnim vijećničkim stolicama, bez naknade koje su se velikodušno odrekli zbog korona krize, istarski skupštinari odradili su svoju vijećničku dužnost. Samo zato jer su se pojavili! Nije bitno što nisu ni beknuli. Naivno se pitam zbog čega se netko ima potrebu baviti ovim poslom ako ne reagira i ne propitkuje. Ako ga naprosto ne interesira. Čast izuzecima, a takvih je na - parove razbroj. Kako vrijeme ide, sve ih je manje, i sve su tiši. Shvatili su da im je bolje da šute. Na županijskoj razini vlada jedna široka oportunistička koalicija. Za svakog ponešto.

Za razliku od ostatka zemlje, Istra je cijepljena od svakog oblika političke korupcije. Tako i predstavnici u ovoj političkoj svakodnevici i predstavi za javnost, čitaj Skupštini, nemaju što pametno za priupitat, a kamoli otvarat možebitne teme. Ne daj bože da su negdje načuli za nekog lokalnog šerifa koji desetljećima stoluje, a vlast i moć koristi za vlastiti interes, i kako to već biva, boljitak svojih kumova, prijatelja, poznanika, šogora… Ni to ne znaju vijećnici koji šute kao zaliveni, jer ih boli đon.

Servilna oporbena politika postala je degutantna. Više ne znaš tko je u HDZ-u, IDS-u ili SDP-u. Oporba je eutanazirana. Iz vladajućeg IDS-a nisu prihvatili niti jedan amandman SDP-a, ali su, zato, prošli baš svi HDZ-ovi amandmani među kojima i onaj za napuštene životinje. SDP-ovci se zbog tog nisu ni najmanje uzbudili, niti su izašli za govornicu i krenuli u nekakav politički okršaj, ako ništa drugo, sada pred lokalne izbore. Nema fajta, samo ljubav i sloga. Simbioza par excellence!

Glasalo se jučer o proračunu. Svi su dizali ručice poput dječice. Kad ih gledaš, dođe ti milo. Složna braća kuću grade, al' ta kuća nikako da izraste u nešto više. Hvale često župana koji inzistira na formulaciji "zamjenik župana koji obnaša dužnost župana". Župan se, kažu vijećnici oporbe, za razliku od svog prethodnika, baš založio za Kaštijun. Svi su to prepoznali i jako su mu zahvalni. Iskreno, teško mi je dokučiti što je to župan na zamjeni napravio u svezi i glede Kaštijuna, osim što je priznao da je rupa bez dna, da im treba pomoć države, da malo ipak smrdi i tako to.

Nije im napeto ni suludo županijsko financiranje njihovog pajdaša iz vijećničkih klupa čija pak udruga godinama dobiva lijepe pare, iako taj vijećnik ne zna objasniti na što pare troši. Nemaju vijećnici pojma ni o anonimnoj prijavi protiv sad već bivše županijske pročelnice, a koju su ne tako davno svi dobili na svoje mail adrese. Glavno da su jučer otišli doma s poklon paketićima. S par AZRRI- jevih kobasica i nešto sitno ulja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater