PIŠE Lara BAGAR

21 dan i 10.000 sati

Ilustracija

Ilustracija


Brojke su uvijek zanimljive. Kolikog bile egzaktne, ostavljaju prostor interpretaciji, a one su i kao neki putokaz ka nekom cilju. Danas svi nešto broje - kalorije, korake, otkucaje srca, vrijeme spavanja, broj zaraženih, broj ozdravljenih, lajkove. Sve je, naizgled, mjerljivo pa i put ka ostvarenju cilja. A nova godina uvijek počinje sa željama koji sa sobom imaju nove ciljeve, nerijetko iluzorne. I Proust je zaključio da je svaka zamisao laka kada se ne uzme u obzir stvarnost.

No, u stvarnosti kažu da je za mijenjanje navika potrebno 21 dan. Ova teza potječe iz vrlo popularne knjige iz šezdesetih godina prošlog stoljeća pod nazivom "Pshihokibernetika" plastičnog kirurga Maxwella Maltza koji je primijetio da njegovim pacijentima nakon operacije u prosjeku treba 21 dan da se priviknu na novi izgled. Ipak, znanstvenici s londonskoga University Collegea otkrili su da prosječno vrijeme potrebno za usvajanje nove navike zapravo iznosi 66 dana. Brojke su samo brojke, rezultat je uvijek osoban i zavisi o motivaciji, predanosti i dosljednosti.

Nova gradska vlast krenula je ambiciozno i trudi se promijeniti dosadašnje navike građana, ali i uspavanog grada u kojemu je, za razliku od prijašnje vlasti koja je s pukom komunicirala samo preko pučkih fešti, odlučila na otvoreniji dijalog, diskusiju i participatorno stvaranje grada uz pomoć građana, gdje je konačno njima pružena mogućnost da odlučuju o budućnosti grada. Nadajmo se da neće ostati samo na željama. Vrijeme će pokazati.

No, kada su brojke u pitanju, izgleda da teza s početka priče drži vodu jer je Puljanima trebalo nešto između 21 i 66 dana da se naviknu na novi izgled grada. Mijenjanje navika započele su još inicijativom "Dođi u grad" 9. listopada (to bi s današnjim danom bilo prije 86 dana) i trajala je do 19. studenog i početku je djelovalo pomalo nategnuto. No, promjena nikada nije laka, čak i kad je u najboljoj namjeri, izlazak je iz poznate zone komfora koja je, kolikogod bila neugoda, najsigurniji teren. A upravo, promjena znači izlazak na novi teren.

Tako je i dolazak u grad Puljanima značio izlazak iz zone komfornog kauča. Malo po malo, papuče su zamijenile cipele i može se kazati da je inicijativa u potpunosti saživjela Adventom u gradu koji je počeo 27. studenog, prelilo se na i Silvestrovo u gradu, a sudeći prema post-novogodišnjoj nedjeljnoj popunjenosti, ispunit će zacrtano trajanje do 9. siječnja, što brojčano iznosi 43 dana od početka Adventa ili 90 dana od početka inicijative Dođi u grad. Brojke kažu da je Puljanima trebalo nešto više vremena da se priviknu na promjene, ali sve to ima smisla kada se uzme sociološki specifikum indolentnog sindroma "pulske tapije".

Kako će se stvari dalje odvijati ovisi o strategijama vlasti koja je u svojim redovima disonatna. Za dugoročan uspjeh potrebno je povjerenje, pregovaranje, uvažanje i recipročnost koja je preduvjet svakog kvalitetnog odnosa, prijateljskog, bračnog , pa i političkog. Mogućnost za sobom nosi i odgovornost. A za uspjeh, i to onaj najbolji, brojčano gledano potrebno je 10.000 sati rada.

Teza je to Malcolma Gladwella, kanadskog pisca i novinara koji je proučavao radne navike velikana i otkrio da je 10.000 sati potrebno za izvrsnost, a s tezom se složili i znanstvenici te tu brojku smatraju čarobnim brojem istinske stručnosti, odnosno izvrsnosti. To bi otprilike bilo ravno predanom vježbanju od 3 sata dnevno ili 20 sati tjedno tijekom 10 godina.

No, mandat je kraći tako da tjedno treba raditi 40 radnih sati što je radna satnica, posebice u privatnom sektoru. Javni sektor je nešto opušteniji, ali ako se grad gleda ne iz perspektive privatnog interesa, što se događalo sa prijašnjoj vlasti, već kao javno dobro do čijeg ti je uspjeha stalo kao da si privatnik , onda će trebati puno sati uložiti da bi se postigla ne nužno izvrsnost; zadovoljit ćemo se i prosjekom, s malim odskakanjem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini