PIŠE IAN TATAJ

Kulturna kulminacija: Opera u jednom dahu

Opera »Didona i Eneja«, Ian Tataj (Snimio Duško Marušić Čiči, Arhiva Glasa Istre)

Opera »Didona i Eneja«, Ian Tataj (Snimio Duško Marušić Čiči, Arhiva Glasa Istre)


Uzanimljivom spletu okolnosti, ove su se godine poklopile tri veće obljetnice ustanova glazbenog obrazovanja, čije su manifestacije najvidljivije upravo ovog tjedna - Glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova u Puli, osnovana je početkom 1949. godine, te tako slavi svojih 75 godina djelovanja. Godine 1974., pak, osnovna glazbena škola osnovana je u Poreču pri Narodnom sveučilištu Poreč. Kao podružnica pri Pučkom otvorenom učilištu Poreč Osnovna glazbena škola »Slavko Zlatić« djelovala je od 1998. do 31. kolovoza 2014. godine. Odlukom Grada Poreča i Rješenjem Ministarstva znanosti i obrazovanja od 1. rujna 2014. godine započinje s radom kao samostalna, novoosnovana Umjetnička škola Poreč.

U malo kompliciranijem spletu okolnosti Muzička akademija u Puli, pak, ove godine slavi 10. godišnjicu od postignuća svojeg trenutnog statusa. Imenovana i oformljena kao sastavnica Sveučilišta Jurja Dobrile 2014., ipak, ima i puno dužu povijest djelovanja u drugim oblicima: godine 1965. osnovan je studij glazbenog odgoja na Pedagoškoj akademiji, i tako je sve do 2006. djeluvala kao sastavnica Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli pod nazivom Odjel za glazbu. No, Akademija na trenutnim Danima Muzičke akademije, koji se redovito održavaju, slavi i 30. obljetnicu studija harmonike!

Tako, naime, akademske godine 1993/94. na odsjeku je uz studij glazbene pedagogije otvoren studij harmonike kao solističkog instrumenta, prvi takav fakultetski studij u ovom dijelu Europe. Udruživanjem Odsjeka glazbene pedagogije i Odsjeka za harmoniku stvoren je 2006. godine pak Odjel za glazbu. Pri zasjedanju Sveučilišnog senata 30. rujna 2014. donešena je i odluka kojom je Odjelu promijenjen naziv u Muzička akademija, a otvoren je i treći odsjek, Odsjek za solo pjevanje. Tako se, eto, ove godine, slavi i 10. obljetnica tog odsjeka.

I glazbena škola i Akademija su sada veoma aktivno angažirane u programima obilježavanja svojih obljetnica, pa se tako u sklopu tih programa moglo naći stručna predavanja o glazbi, izvedbe učenika, odnosno studenata institucija, kao i profesora, suradnika, gostiju/predavača, i općenito, ovog je tjedna, mahom, jedno veliko slavlje glazbe koje pak kulminira jučerašnjim, odnosno, današnjim danom, u pretpremijeri i premijeri »Didone i Eneje«, opere Henryja Purcella, ostvarene u suradnji Istarskog narodnog kazališta i Muzičke akademije.

Režiju djela potpisuje Hrvoje Korbar, a scenski je pokret osmislio Matija Ferlin. Akademiju predstavlja Akademski mješoviti zbor, sa sopranisticama: Paulom Čavlek, Anom Glasnović, Klarom Blažunaj, Leonardom Jelušić, Julijanom Mejaški, Lucijom Kovinčić te Dorjom Sabolović, altima Ninom Španjol, Lucijom Turkalj, Mariom Baldini, Andreom Mijak, Natali Horvat, Vanjom Turner, Glorijom Cihal i Martom Keko. Tenori i tenorine su Tina Mandić, Ana Šercer, Luka Žiberna, Marin Roža, Josip Krajačić, a basi: Antonio Bogojević, Frano Živković, Ivan Nikola Jurić, Matko Lušetić i Ivan Majčica.

Nastupa nadalje ovom prilikom i komorni orkestar, kojim ravna dirigent Domeniko Briški. Orkestar je posebno oformljen za ovu prigodu, a okuplja glazbenike iz Istre, Rijeke i regije, a uz uobičajen gudački postav violina, viola, violončela i kontrabasa, specifičan barokni zvuk i atmosferu, obogaćuje i čembalo, koji svira Robert Batelić.

»Didona i Eneja« slovi kao Purcellova najbitnija opera i ujedno kao jedna od najvažnijih opera autora koji potiču s britanskog otoka.

Ljubavnu priču između kraljice Kartage i mitskog Trojanca, Eneje, Purcell je radio po librettu Nahuma Tatea za predstavu »Brutus of Alba, or The Enchanted Lovers«.

- Opera je izuzetna po spretno postavljenoj i zgusnutoj radnji. Purcell je velikim kontrastima atmosfere na sceni postigao dinamičnost što kao posljedicu ima doživljaj opere u jednom dahu. U samo sat vremena ispričana je tako jedna od najbitnijih »povijesnih« priča s upletenim ljubavnim odnosom dvoje protagonista, govori kritika.

Bilo kako bilo, ova je suradnja, i ovaj projekt, jedna od kuminacija glazbenog i kazališnog svijeta Istre, a ovaj tjedan, uistinu, veliko slavlje kulture.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum