Piše Damir Cupać

Ustava rijekama pravde

Damir Cupać / Zoran Milanović (Snimili: Vedran Karuza / Zvonimir Barišin/Pixsell)

Damir Cupać / Zoran Milanović (Snimili: Vedran Karuza / Zvonimir Barišin/Pixsell)


Svakome onome tko nije član ili simpatizer SDP-a bilo je jasno da odluka Ustavnog suda o izravnom uključivanju predsjednika Zorana Milanovića u izbornu utakmicu na listi SDP-a ne može biti drukčija nego onakva kakvu je pročitao predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović. Kada su se predsjednik SDP-a Peđa Grbin i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović prije nekoliko dana odmetnuli u ilegalu i mimo ustavnih normi, prva reakcija svijeta koji nije ostrašćen i nije spreman zažmiriti na oba oka samo zato što je krenula misija protiv korumpiranog HDZ-a, bila je ponovno čitanje svega onoga što je Milanović naveo. I nakon nekoliko iščitavanja Milanovićevog proglasa nikako se nije mogla naći rečenica da zbog svega što se događa on nema druge nego podnijeti ostavku na mjesto predsjednika Republike Hrvatske, ponijeti crvenu zastavu i krenuti na barikade. Predsjednik je, naime, odlučio krenuti u izbornu utakmicu na način da zadrži pričuvni položaj na Pantovčaku sve dok ne vidi konačan ishod izbora koji će se održati za manje od mjesec dana. On je najavio da rijeke pravde dolaze, citirajući stihove Jure Stublića, i bio je zadovoljan sobom. I pritom je mislio da krajnji cilj rušenja HDZ-a opravdava svako sredstvo.

Milanović je sam sebe uvjerio da je Šejn iz Haustorove pjesme i da će donijeti pravdu napaćenom narodu. Ako se isključi mozak i ako se prepustimo emocijama, onda nam nema druge nego pozdraviti Šejna koji će na svome konju krenuti u osvetničku misiju protiv zuluma i tiranije. Ako zanemarimo da je demokracija prije svega poštovanje forme i procedura, ako zanemarimo činjenicu da je demokracija vladavina prava, onda nije bilo druge nego zapljeskati odluci Zorana Milanovića. Jer rijeke pravde dolaze. No, da to tako ipak ne ide i da je ponašanje hrvatskog predsjednika nenormalno i nečuveno, mogao se uvjeriti svatko onaj tko si je dao truda kako bi pročitao što o svemu imaju reći ustavni stručnjaci, profesori Ustavnog prava na hrvatskim fakultetima. Svi oni su kao jedan ocijenili da je takvo ponašanje Zorana Milanovića i Peđe Grbina nedopustivo i da Ustavni sud mora promptno reagirati. Ima onih koji će reći da njih akademske rasprave i mišljenja ne zanimaju, da nije bitna forma, već sadržaj i da je politička situacija u Hrvatskoj takva da cilj opravdava svako sredstvo koje će dovesti do poraza HDZ-a na izborima. Ni u jednom trenutku tim ljudima ponesenim emocijama nije palo na pamet stati na loptu i zapitati se što bi bilo da je situacija drukčija. Recimo da je u protekle četiri godine SDP-ova koalicija vladala Hrvatskom i da je predsjednik ili predsjednica koja je dobila povjerenje kao kandidat/kinja HDZ-a odlučila reći dosta i bez ostavke kandidirati se na parlamentarnim izborima na stranačkoj listi koju je predstavio Andrej Plenković. Ne treba nimalo dvojiti da bi svi oni koji opravdavaju Milanovićev potez tada rekli da je riječ o državnom udaru i da je sada u potpunosti jasno da je HDZ stranka opasnih namjera kojoj nije stalo do Hrvatske. Već joj je stalo samo do vlasti i do rastakanja institucija kao takvih, a sve s krajnjim ciljem zatiranja demokracije. Ne može nikako biti da jedna pravila važe za naše, a druga za njihove. Odnosno da je jednima dozvoljeno ono što drugima nije.

Ustavni sud je rekao svoje, a upozorenje Ustavnog suda je na tragu ocjena ustavnih autoriteta iz redova akademske zajednice. Sada je red na Zoranu Milanoviću i Peđi Grbinu da se pridržavaju onoga što je navedeno u upozorenju. Grbin je najavio nakon istupa ustavnopravnih autoriteta prije nekoliko dana da će odluku Ustavnog suda poštovati. Potvrdio je da će tako i biti.

Ostaje nejasno zbog čega su onda Milanović i Grbin krenuli u takvu avanturu. Iako i te kako ima smisla to što su napravili ako se na cijelu situaciju gleda politički oportuno. Naime, tim potezom Grbin i Milanović reanimirali su SDP koji je bio na aparatima. Ma koliko HDZ bio kompromitiran, SDP se s Grbinom na čelu nikako nije uspio nametnuti kako bi preokrenuo političke trendove uoči parlamentarnih izbora. Aktivacijom Zorana Milanovića pod čiji su se plašt i obod smjestili bezlični SDP-ovci na čelu s Grbinom stvari su se promijenile preko noći. I to je dobro, s obzirom na to da je alternativa kompromitiranom HDZ-u potrebna. Samo je bila potrebna još jedna sitnica - čovjek koji najavljuje da rijeke pravde dolaze trebao je podnijeti ostavku. A ne biti kukavica koja se ušančila na rezervnom položaju na Pantovčaku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini