Piše Ian Tataj

Kulturna globalizacija: Tko bira one koji biraju?

Ian Tataj / Baby Lasagna

Ian Tataj / Baby Lasagna


Osim što je ove godine na tradicionalnoj manifestaciji za izbor hrvatskog predstavnika, odnosno predstavnice na Eurosongu bila nekolicina autora iz Istre, ili koji se barem vole definirati istrijanima - što je pozitivno, ove su nam godine stigle neke bitne promjene, neke od kojih zvuče kao ona proverbijalna izjava iz "Zvjezdanih staza": "I am altering the deal!".

Naime, prije svega, odlučeno je da se ovogodišnje natjecanje neće održati u "hrvatskom Sanremu", Opatiji, u legendarnom Hotelu Kvarner. Ondje. gdje su se rodile glazbene manifestacije Dora i PORIN, ovih je dana samo prazna pozornica u Kristalnoj dvorani, zaboravljeni dragulj Belle epoquea, a zagrebački HRT-ov studio u Prisavlju je baza za Doru.

Glazbeno natjecanje tijekom kojega se bira hrvatski predstavnik za Eurosong od samog osnutka je vezano uz Opatiju, gdje je održana i prva "Dora", i većina naših legendi je odandje kretala za tada "daleku" Europu - danas, jako nam blisku. Pa ipak, već se u nekoliko navrata, lokacija natjecanja selila u Zagreb, i to nije toliko velika promjena.

Nadalje, promjena je, ove godine, što se uz glasanje publike putem televotinga, sms-ovima i telefonskim pozivima, umiješala i četiri hrvatska žirija; iz HRT-ovih studija u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, a koje čini troje članova, svi redom glazbeni profesionalci, skladatelji, glazbeni kritičari, producenti i tako dalje. Dotud se još može gledati pozitivno, mada zvuči malo protiv duha tog natjecanja, u koje svatko, da bi dao svoj glas, mora "uložiti" barem 0,20 eura po pozivu s fiksne mreže - 0,32 eura s mobilne, ili putem SMS poruke, što košta 0,32 eura. Dakle, investicija glasača je samo djelomično uzeta u obzir, a u konačnici dakle odlučuju "profesionalci". No, i dotle, u ovom sasvim neočekivanom preobratu, nije gotovo - ove godine tu su još i međunarodni žiriji!

Tako, ove godine u finalu o hrvatskoj pjesmi predstavnici imaju suditi žiriji iz Njemačke, Italije, Islanda - i Ukrajine. E, tu smo sada već u jednoj tipično globalizacijskoj aferi. Ne samo da se građanstvu oduzima jedan dio ovlasti u izboru predstavnika države, već se dopušta nekim izvanjskim - stranim, tijelima i osobama da biraju. Zvuči otprilike kao struktura Europske unije, koja načelno dozvoljava da građani država članica biraju svoje predstavnike za parlament, u kojem, jasno, svaki predstavnik, pa uključujući tako i našeg Valtera Flega, ima pravo izjasniti se, no ne i odlučivati. Što se tiče odluka, njih donosi Europska komisija, koju građani ne biraju, i koja operira potpuno izvan svakog okvira poznatog normalnom čovjeku, više kao nekakav korporativni kružok; tako nam jedna Ursula von der Leyen ima pravo nametnuti bilo koju odluku; bilo to da se ukidaju dizelski automobili preko noći, da se financiraju ratni poduhvati stranih država, ili što god se prohtje mističnim i nepoznatim članovima te Komisije.

Kada se hrvatskim glasačima nameću čak i u predstavniku na Eurosongu neki žiriji, gledamo prema Briselu - ne iznenađuje da su među članovima žirija upravo oni iz Ukrajine, koji očito, kao ne-članovi EU-a, kao pobjednici Eurovizije one godine kada je Ukrajina napadnuta (sasvim slučajno), imaju pravo dijeliti nama pravdu.

Pita se netko možda, zašto ne bi Europska komisija trebala na kraju i odobriti taj "naš" izbor, pa da sama Ursula von der Leyen da konačan sud podobnih i nepodobnih. A rabi znati da se ova mehanika "izbora" na neki način počela nametati i na druga nacionalna natjecanja za Eurosong - u Sanremu i dalje, doduše, nema međunarodnog žirija, no vidi se kuda ide. Kada su govorili - držite politiku podalje od umjetnosti i vice-versa, teško se ovakvo nešto moglo očekivati. A ako oni miješaju politiku i kulturu, onda mogu i ja, i poručiti im jasno da se vidi što rade.

I upravo zato mi je drago da je naš Umagež Marko, aliasa Baby Lasagna pobijedio na Dori, te je trenutno favorit na razini Hrvatske i svjetskih kladionica; možda je Flego objasnio von der Leyenici da je Istra čudo, i da će predstavnik Hrvatske biti zapravo predstavnik Istre u tom Malmou, "a la faccia sua".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of