piše dražen katalinić

Čega se Milanović boji

Dražen Katalinić/Zoran Milanović (Foto Novi list/Goran Stanzl/Pixsell)

Dražen Katalinić/Zoran Milanović (Foto Novi list/Goran Stanzl/Pixsell)


Turudić ne odustaje, Vladi se žuri, oporba se hrani curenjem prepiske u medije, a Milanoviću se spočitava da se nečega boji i sve češćim istupima protiv imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika taj dojam straha još se više pojačava. Tako je trenutno posložena scena uoči zauzimanja startnih pozicija u srijedu, za kada je najavljeno izglasavanje Turudićevog imenovanja u Saboru. Oporba se pri tom malo i zaletjela pa je Peđa Grbin poručio da Turudić više ne smije biti u pravosuđu uopće, a kamoli glavni državni tužitelj (treba iskoristiti svaku priliku za biti u medijima, posebno u izbornoj godini).

A baš pred izbor glavnog »organa gonjenja«, počela su curiti dopisivanja na sve strane između Turudića i njegovih intimusa. Pa smo doznali tko kome i zašto tepa, tko je lipa, a tko radost, tko se s kime i gdje sastajao i koliko je trajala noćna vožnja Zagrebom. Moglo bi se reći da se radi o trivijalnostima, no protagonisti ove prepiske malo su previše »nezgodni« za Turudića i kao suca (Grbin je donekle u pravu), a kamoli kao glavnog državnog odvjetnika, a radi se o Josipi Pleslić, poznatijoj kao Rimac iz afere vjetroelektrana i velikog prijatelja hrvatskih sudaca Zdravka Mamića.

Da, riječ je o privatnoj korespondenciji u kojoj se iznose privatne stvari i tu je Turudić u pravu kad se pita zašto se problematizira njegov način komuniciranja putem privatnih poruka. Jer bi u protivnom državnom odvjetniku onda bilo zabranjeno imati prijatelje i s njima se dopisivati? Naravno da ne, i strogo pravno gledano privatno razmijenjene poruke s prijateljima ne bi trebale utjecati na nečiji izbor, no oporba, a posebno predsjednik Milanović misle suprotno. Predsjednik je ovog puta toliko ustrajan da spriječi Turudićevo imenovanje da je sam novinarima počeo prepričavati dijelove dopisivanja između Turudića i Josipe (Rimac), ne mogavši dočekati da aferu prvi objave mediji.

Je li nam to predsjednik malo nervozan, ili nam se samo čini? Turudić zaključuje da se Milanović boji. Pretpostavlja da je Milanovića strah da bi on, ako postane glavni državni odvjetnik, mogao pročitati sve spise. Je li to razlog Milanovićeve ofenzive na Vladinog kandidata za glavnog tužitelja? Nemamo uvid u spise, a ni prijepis nečijeg dopisivanja, pa o Turudićevim pretpostavkama ne bismo. Podsjetimo samo da je na optužbe da njegova vlada štiti zločince, u kontekstu slučaja Josipa Perkovića, Milanović tada oporbenom HDZ-u poručio da su »tjerali lisicu, a istjerali King Konga«. Izgleda da Milanović i ovoga puta vidi mitska divovska stvorenja, jer u strahu su velike oči. Ili bi imenovanje Turudića moglo iskopati zaboravljene kosture iz ormara, ili King Kongove, kako hoćete. Nedavno nas je Nacional podsjetio na skoro zaboravljeni brojač novca u Slovenskoj iz tko zna kojeg kraka tko zna koje afere. Javnost se samo sjeća da je tamo bio i Milanović, i Dragan Kovačević, i brojač novca, i neki bivši ministri…

Konačno, sporna prepiska, o kojoj je očito Milanović doznao prije medija, nije ušla u nijedan spis kaznenog predmeta koji se vodi protiv gospođe Pleslić, pa je predsjednikova nervoza tim znakovitija, a odvjetnik Josipe Pleslić (Rimac) zaključuje da se radi o »tajnim podacima koje posjeduju privilegirane osobe i čija objava služi za isključivo diskreditaciju gospodina Turudića u smislu njegovog imenovanja za glavnog državnog odvjetnika«.

Milanović je odlučan u zaustavljanju Turudića, a ovaj pak još odlučniji u zauzimanu fotelje glavnog državnog odvjetnika. Prođe li glasovanje u Saboru, bit će zanimljivo gledati nove okršaje jer će Milanović osim Plenkovića dobiti još jednu metu za iskaljivanje, u Turudiću, (Banožić je skinut s liste), a još će zanimljivije biti reakcije Pantovčaka na prve istrage novog tužitelja i imena koja očekujemo da će se u njima pojaviti. Možda Milanović opet bude imao transkripte Turudićevih dopisivanja prije medija, a možda ih i on sam dostavi medijima. A opet, Turudiću ovog puta ne smetaju napadi medija, predsjednika i oporbe kao prije sedam godina, kada je odustao od kandidature za predsjednika Vrhovnog suda zbog, kako je rekao, »orkestriranih i naručenih napada u medijima zbog 20-godišnjeg poznanstva s notornim Zdravkom Mamićem«. Nešto se valja iza brda, to je sigurno. Možda je King Kong.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater