PIŠE DAMIR CUPAĆ

Papir, muha, perolaka, laka...

Sabor/Damir Cupać (Snimili: Davor Kovačević/Vedran Karuza)

Sabor/Damir Cupać (Snimili: Davor Kovačević/Vedran Karuza)


Aktualno prijepodne u Saboru ili aktualni sati u lokalnim i regionalnim parlamentima izvstan su institut koji omogućava, prije svega oporbenim, predstavnicima građana da prorešetaju izvršnu vlast, premijera, župana, gradonačelnika, načelnika, i da skrenu pozornost na najvažnije teme koje se tiču građana. I devijantnih političkih procesa i odluka, a kojih ne nedostaje ni na lokalnoj ni na državnoj razini. Moglo bi se reći da su ti parlamentarni instituti prilika oporbi za zakucavanje i skretanje pozornosti na potrebu da se politički smjer mijenja. No, to nije nimalo lak ni lagodan posao. Jer, da bi se postigao začudni efekt i potuklo do nogu političkog protivnika potrebno je veliko znanje i retorička sposobnost. Nešto od toga stječe se rođenjem, a nešto se da i naučiti.

Kako je to rekao premijer Andrej Plenković, jučerašnje je aktualno prijepodne prvo u posljednjem zimskom semestru aktualnog saziva Sabora. Bila je to prilika da oporbeni zastupnici naprosto briljiraju i pometu Plenkovića i njegovu Vladu kako bi cijeloj javnosti pokazali da je riječ o potrošenom političaru koji će na predstojećim parlamentarnim izborima, ma kada oni bili, doživjeti pravi debakl. I otiđe netragom u neki od briselskih ureda nakon što je u dva mandata potrošio i sebe, ali i izmorio Hrvatsku koja je umjesto u progresiji, završila u regresiji zbog loših političkih odluka i još lošijeg kadrovskog odabira premijera koji je kompromitirao politiku kao takvu. Tako je trebalo biti u teoriji. U praksi je nešto sasvim drukčije. Na nesreću svih oporbenih političara, a što je pokazalo jučerašnje, kao i svako aktualno prijepodne u aktualnom sazivu Sabora, Plenković je teška politička kategorija pa mu se nije teško nositi s protivnicima iz kategorija papir, muha, bantam, perolaka, laka, poluvelter, velter. Čini se da u ovom sazivu saborskih zastupnika u poluteškoj i teškoj kategoriji nije bilo, a superteška je nedosanjani san već godinama kada je riječ o hrvatskoj parlamentarnoj sceni. Teška i superteška u zadnje tri i pol godine rezervirane su za Pantovčak na kojemu se priprema predsjednik Zoran Milanović za okršaje s Plenkovićem i njegovim ministrima.

Oporbeni zastupnici pokušali su isprovocirati premijera u vezi s datumom predstojećih parlamentarnih izbora, a koji Plenković ne želi otkriti ni za živu glavu. Budući da su njegovi odgovori kada je riječ o ovom pitanju neodređeni i svode se na to da će izbori biti u ustavnom roku, primijetio je najprije predsjednik Milanović, a nastavili primjećivati oporbeni zastupnici, da je to možda zbog toga što premijer planira sve prilagoditi samom sebi i ambiciji da završi u nekom briselskom uredu. Daleko od hrvatske političke krčme, gdje će ga više cijeniti, a i plaća je višestruko bolja, što nije zanemarivo budući da se stari. A zna se kakve su hrvatske penzije. Za što su zaslužni svi hrvatski premijeri, uključujući i ovoga aktualnog. I onda je na užas oporbenog dijela Sabora Plenković poručio da ne odlazi u političku penziju, da je spreman dobiti još jednu političku bitku i vladati Hrvatskom i sljedeće četiri godine. Za sve je kriv nesretni SDP-ov zastupnik Siniša Hajdaš Dončić koji je bio uvjeren da će zadati težak udarac, a uslijedile su Plenkovićeve riječi da je njegova ambicija da još jednom bude predsjednik Vlade, naglasivši da predstojeći izbori sigurno neće završiti tako da će on biti oporbeni zastupnik.

Onda se još jednom očešao na bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića, da bi došao do Peđe Grbina kojemu je poručio da je on najveći patuljak kada je riječ o predsjednicima SDP-a i da je za njega čak i Bernardić gigant. Grbin je pokušao parirati prozvavši hrvatskog premijera Aleksandrom Plenkovićem jer mu je stil vladanja sve sličniji onome srpskoga predsjednika Aleksandra Vučića. Kada je riječ o bahatosti, nije daleko Grbin od istine, ali što to vrijedi kada Grbinove riječi ne zvone. Za razliku od riječi predsjednika Milanovića koji je također svako toliko spreman posvjedočiti da nema ukusa i da je politički nekorektan, kao što je pokazao zadnji slučaj s ministrom Damirom Habijanom. Udara Milanović i ispod pojasa ako treba. Ako nije kasno, valjalo bi oporbenim zastupnicima na instrukcije do Milanovića na Pantovčak. Pa ako već ne mogu ili ne znaju, neka ga zamole za pomoć.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater