PIŠE TIHANA TOMIČIĆ

DORH kao političko igralište

Zgrada DORH-a / Tihana Tomičić (Snimio Davor Kovačević / Novosti)

Zgrada DORH-a / Tihana Tomičić (Snimio Davor Kovačević / Novosti)


Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek jednom se požalila novinarima: »Neki put se osobno osjećam, a i većina kolega, na način da se neprekidno dajete, dajete i dajete. Trošite energiju, ali nedostaje punjač. Za sve što se napravilo dobro, nikad ne dobijemo povratnu informaciju da je DORH to dobro odradio«, kazala je, i najavila da se više neće kandidirati za tu funkciju. Bilo je to nedavno, krajem rujna prošle godine, i tada je krenula procedura za izbor novog šefa DORH-a koji ovih dana puni medijske stupce.

Jučerašnja pak vijest da je Vrhovni sud odbio zahtjev koji je Hrvoj Šipek podnijela u slučaju Agrokor, predstavlja još jednu izgubljenu bitku za nju i dokaz da je zaista bila dobra odluka da se više ne kandidira na to odgovorno mjesto.

Ovo nije njen prvi autogol, bilo ih je tijekom mandata od 2020. do danas više, a svakako najveći je činjenica da neki od najvažnijih postupaka protiv bivših ministara nisu pokretani dok se nije uključilo europsko tužiteljstvo, EPPO. To je najveći krimen Zlate Hrvoj Šipek, ovo ostalo je tek nadgradnja. Nije našla dovoljno snažan punjač da napuni baterije da mandat uspješno izgura do kraja, a jučerašnja odluka Vrhovnog suda samo je jedan prilog tome.

Treba naravno uzeti u obzir da ni DORH, kao ni Vrhovni sud, nisu lišeni političkog konteksta ili utjecaja. Sastav i vodstvo Vrhovnog suda takvo je da rušenje DORH-ovog zahtjeva za zaštitu zakonitosti postupka protiv Ivice Todorića nije sasvim neočekivano. Može se slobodno govoriti o dva krila pravosuđa.

Konkretnije, stav je Vrhovnoga suda da nisu počinjene povrede zakona koje je u zahtjevu za zaštitu zakonitosti istaknulo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, te da je raščlamba nižestupanjskih sudova pravilna. Kako je poznato, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek podigla je pred Vrhovnim sudom zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv odluka dvaju sudova u slučaju »veliki« Agrokor, u kojem je vještačenje poljske podružnice KPMG-a proglašeno nezakonitim, tvrdeći da je povrijeđen Zakon o kaznenom postupku (onaj isti koji se sada mijenja uvodeći kazne za curenje informacija).

A bivšeg vlasnika Agrokora Ivicu Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za 1,2 milijarde kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi DORH, pribavljeno 923,6 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV. Sadašnjom odlukom Vrhovnog suda u meritumu se dovodi u pitanje cjelokupna optužnica protiv Todorića.

Slučaj Todorić je međutim jedna priča, a sam DORH potpuno druga. Do svibnja bi trebao biti izabran novi državni odvjetnik - onaj koji je bio u vrijeme HDZ-a prvi imenovan, Dražen Jelenić, morao je otići jer se upisao u masone, a Zlata Hrvoj Šipek sada samovoljno odlazi u mirovinu, gdje joj za miran život neće trebati jača voltaža punjača. Kako je poznato, za DORH se sad natječu četiri druga kandidata koja bi već u srijedu trebala biti saslušana na saborskom Odboru za pravosuđe, a potom će ih intervjuirati i Vlada, odnosno Vladino povjerenstvo u kojem su premijer i sedam ministara.

No, koliko god bi i za Zlatu Hrvoj Šipek, a i za DORH, nakon niza gafova bilo možda zdravo da glavna državna odvjetnica što prije ode u mirovinu, možda će ipak morati i malo pričekati. Naime, javnost bi veoma burno reagirala da kontroverzni sudac Ivan Turudić bude izabran za šefa DORH-a. Smatralo bi se to političkim izborom, i za premijera Andreja Plenkovića samo bi bilo dodatni uteg u predstojećoj kampanji. Može on imati i lojalnijih suradnika u DORH-u od hirovitog Tudurića.

Ostala trojica, iako su korektnih karijera i CV-ja, također u svom programu nisu ponudila bogzna što novo. A Plenković cijelo vrijeme drži i ogradu: »Ako među njima nađemo nekoga tko zadovolji uvjete, taj će biti i predložen Saboru.« S velikim »ako«. Ne bi bilo jako veliko iznenađenje kad bi ovaj natječaj za šefa DORH-a na kraju bio i poništen, odnosno ponovljen, ostavljen za neko mirnije vrijeme nakon izbora. U tom slučaju, Hrvoj Šipek bi trebala aktivirati neki rezervni punjač, i izdržati još koji mjesec u žrvnju visoke politike i duboke države. Bez obzira na još jedan, jučerašnji poraz.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of