Piše Damir Cupać

HDZ-ova špina odvrnuta

Damir Cupać / Andrej Plenković (Snimili: Vedran Karuza / Marko Prpić/Pixsell)

Damir Cupać / Andrej Plenković (Snimili: Vedran Karuza / Marko Prpić/Pixsell)


Premijer Andrej Plenković ostavlja utisak da je smiren kada je riječ o godini na izmaku i optimističan kada je riječ o superizbornoj 2024. godini. Ako ni zbog čega drugoga, a onda zato što on zna kada će se održati parlamentarni izbori dok sve ostale političke stranke ne mogu isplanirati trenažni politički proces s obzirom na to da samo znaju da su izbori dogodine, a kada točno, za tu informaciju morat će pričekati. Budući da je tajming u politici itekako bitan, Plenković zna da je u prednosti. Kao što je u prednosti jer su u njegovim rukama ključevi državne kase koja je puna jer se proračun, za razliku od džepova hrvatskih građana, puni izuzetno dobro. Pa premijer koristi svaku priliku kako bi rekapitulirao sve ono što je Vlada napravila dobro u 2023. godini i najavljuje što će sve hrvatsko gospodarstvo i građani dobiti na dar u 2024. godini. Naravno da to nije zbog toga što je riječ o superizbornoj godini zbog koje je iskreiran proračunski deficit, već je to zato što imamo Vladu i njezinog prvog čovjeka koji zna što je tema, a što nije i koji bez imalo politiziranja želi pomoći najugroženijim skupinama hrvatskih građana. Recimo umirovljenicima.

Tako je Plenković još jednom podsjetio na sjednici Vlade da kreće isplata jednokratnog paketa pomoći za 830.000 umirovljenika koji imaju mirovinu do 840 eura. Odluka je takva da će oni koji imaju mirovinu do 300 eura dobiti 160 eura, oni s mirovinom od 300 do 435 eura, dobit će 120 eura, onima kojima je mirovina od 435 do 570 eura, dobit će 80 eura, onima kojima je od 570 do 700 eura, dobit će 60 eura, a oni od 700 do 840, dobit će 50 eura. Za jednokratni paket pomoći osigurano je nešto manje od 80 milijuna eura. Budući da je riječ o odluci koja dolazi u blagdanskom ozračju, deplasirano je podsjećati da je prosječna hrvatska mirovina oko 500 eura i da je riječ o sramotno malom iznosu s kojim je u današnje vrijeme izuzetno teško preživjeti mjesec dana. Upravo će status umirovljenika biti jedna od važnijih predizbornih tema, a SDP je krenuo u kampanju s obećanjem da će osigurati da prosječna mirovina iznosi oko 750 eura. No, kao što rekosmo, ključ državne kase je u Plenkovićevim rukama pa za osiromašene umirovljenike puno veće značenje imaju jednokratne pomoći od rečenica u predizbornom programu Peđe Grbina.

Potencijalna predizborna tema svakako je i obnova Banije koja je bila gadna zapreka, a što je rezultiralo pozivanjem u državnu izvršnu vlast HDZ-ovog operativca Branka Bačića. Bio je to dobar Plenkovićev potez, treba iskreno priznati, budući da su se uska grla obnove dolaskom Bačića proširila, a obnova ubrzala. Pa sada Plenković može ocijeniti da je obnova Banije bila ni manje ni više nego inteligentna.

Tri godine prošle su od tragedije koja je zadesila Baniju i nakon tri godine u Vladi su zadovoljni. Jer nema više kontejnerskih naselja, a i utrošen je sav novac iz Fonda solidarnosti. Premijera veseli da se cijeli proces obnove u zadnjih godinu dana ubrzao pa je razdragani Plenković naglasio da se sve škole, bolnice, fakulteti i javne zgrade u Zagrebu obnavljaju novcem koji je nabavila HDZ-ova Vlada. Nikada nećemo saznati zbog čega su uludo izgubljene dvije godine kako bi se sanirala šteta od katastrofalnog potresa i zbog čega se u kadrovske promjene nije išlo prije. Da se to napravilo, tko zna, možda bi cijeli posao bio već odrađen. No, ne treba previše uznemiravati premijera jer on ima i zavidne vodoinstalaterske vještine.

Kao što se sam slikovito izrazio, kroz njegove špine teče novac i da ne bi bilo dvojbe, ZNA SE tko je špinu odvrnuo. A iz Vladine špine još uvijek je jak novčani mlaz, pa će se tako nastaviti i s obnovom ali i društvenom i gospodarskom revitalizacijom Sisačko-moslavačke županije. A da bi novčani mlaz bio dovoljno jak, bilo je potrebno iskoristiti sredstva iz Europskog fonda solidarnosti od 1,3 milijardi eura, za Zagreb i Baniju, a dodatno je osigurano 1,5 milijardi eura iz Nacionalnog programa oporavak i otpornost za obnovu od potresa, koja uključuje i javnu infrastrukturu.

I da ne bi bilo nikakve dvojbe, vrlo transparetno je Plenković zaključio da je zadovoljan postignutim i misli da većina građana to vidi i prepoznaje te će to biti reflektirano u političkim odabirima iduće godine. Bude li zapelo, uvijek se špina može još malo odvrnuti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini