Piše Dražen Katalinić

Natjecanje gradonačelnika u licitiranju poreznim stopama

Ilustracija / Dražen Katalinić (Pixabay / Davor Kovačević Novi list)

Ilustracija / Dražen Katalinić (Pixabay / Davor Kovačević Novi list)


Od Nove godine očekuje nas čitav niz zakonskih izmjena, no najdraže su nam one koje se tiču naših novčanika. Odlukom Vlade poslodavci će nam tako moći isplatiti do čak 900 eura mjesečno neoporezivih primitaka, a neki od njih čak ne podliježu ni ovrhama; umirovljenici će također dobiti nešto veće mirovine, dok će gotovo svi zaposleni osjetiti ukidanje prireza u svojim gradovima i općinama jer će zbog te Vladine odluke ostati bez dijela prihoda u gradskim blagajnama, što će se nekako morati nadomjestiti.

Primjerice, podizanjem poreza na dohodak - jednog od rijetkih koji ostaje jedinicama lokalne samouprave. Ako nemate sreće, i živite u gradovima i općinama koji su manjak u proračunu - nastao ne njihovom krivnjom, nego Vladinom odlukom - odlučili nadomjestiti porezno opterećujući plaće, od Nove godine jedva da ćete osjetiti veću plaću jer će povećanje zbog ukidanja prireza pojesti povećanje poreza. Sretnije će ruke biti oni čiji su gradovi odlučili manjak prihoda nadoknaditi na neke druge načine, pritom ne dirajući stope poreza na dohodak, poput Kraljevice koja će zauzvrat povećati turističke paušale po iznajmljenom krevetu, a najsretniji će biti oni građani čiji su gradovi odlučili sniziti obje stope poreza na dohodak, i onu nižu od 20 i onu višu od 30 posto.; s tim da ima gradova koji su su odlučili, primjerice, sniziti donju, a podići samo gornju stopu poreza, uzimajući u obzir da velika većina građana ima male plaće s kojima uopće ne ulazi u porezne škare.

Licitiranje poreznim stopama - bez da se građane išta pita(lo) - tako se pretvorilo u svojevrsno natjecanje među gradonačelnicima, pri čemu su oni koji dolaze iz redova oporbe bili u puno ugodnijem položaju u odnosu na kolege iz redova vladajućih jer su porezne stope mogli dizati kako su htjeli, opravdavajući se pred svojim građanima/biračima da je za to kriva Vlada i njezina odluka o ukidanju prireza, a ne gradska politika. S druge strane, gradonačelnici iz redova vladajuće koalicije preznojavali su se pokušavajući iznaći način kako da istovremeno udovolje središnjici, ne razljute sugrađane i osiguraju punjenje gradskog proračuna bez ukinutog im prireza. Što je rezultiralo zanimljivm pretumbacijama u gradskim budžetima, a gradske uprave natjeralo da malo razmisle o drukčijem načinu punjenja gradskih proračuna bez oslanjanja na prireze, a u budućnosti možda i na parafiskalne komunalne namete.

Jer svako smanjenje poreza na kraju rezultira povećanjem i osobnih i gradskih prihoda - uglas viču Hrvatska udruga poslodavaca, Hrvatska gospodarska komora i Obrtnička komora i zajedno s njima gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak. Ponosno ističe da će Bjelovar biti grad s najmanjim prezom na dohodak jer je smanjio obje stope i investitorima još poručuje da »euro u Bjelovaru vrijedi više nego u bilo kojem drugom gradu u Hrvatskoj!« S druge strane Osijek, primjerice, neće mijenjati postojeće stope poreza, a gradonačelnik Ivan Radić kaže da će taj manjak prihoda nadomjestiti »pametnim upravljanjem«, dok će plaće Osječanima rasti po inerciji, odnosno zbog ukidanja prireza. Zagreb se u objašnjenju podizanja obiju poreznih stopa poziva na Robin Hood načelo da oni koji više zarađuju, neka i plaćaju više, kako cijene usluga ne bi svima poskupjele, pri čemu nisu propustili istaknuti da ovim njihovim prijedlogom plaća u Zagrebu nikome neće biti manja. I u Rijeci obje stope poreza na dohodak od Nove godine idu gore, no zbog ukidanja prireza plaće će ipak nešto narasti.

Ukidanje prireza na primjerima nekih gradova pokazalo je da se ipak može drugačije upravljati gradom i gradskim proračunom, odnosno da ima prostora i načina za povećanjem prihoda bez poreza na porez (što je u biti prirez). Problem je što se neki nisu odlučili za »pametno upravljanje«, nego su uvrijeđeno krivnju prebacili na Markov trg koji im je ukinuo prirez. Pritom zaboravljaju da su se u toj silnoj uvrijeđenosti pretvorili u zajedljivog Grincha koji je građanima ukrao božićno povećanje plaće bez da je pokušao na drukčiji način nadomjestiti manjak prihoda. A u cijeloj Hrvatskoj samo su 4 (slovima: č e t i r i) grada uspjela otjerati Grincha i svojim građanima dati i veću plaću nego što je planirano, odnosno odllučili su smanjiti obje stope poreza na dohodak, a to su već spomenuti Bjelovar, zatim Samobor, Sveta Nedelja i Sinj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum