Piše zlatko crnčec

Filipović već otišao, najčudnija afera traje

Zlatko Crnčec/Davor Filipović (Foto Davor Kovačević/Matija Habljak/Pixsell)

Zlatko Crnčec/Davor Filipović (Foto Davor Kovačević/Matija Habljak/Pixsell)


Premijer Andrej Plenković promptno je razriješio ministra gospodarstva. Dva su razloga, oba vezana za njegovog posebnog savjetnika Juricu Lovrinčevića. Prvi je vezan za savjetnikove poslove s nekim medijima, a drugi da je baš on bio izvor oporbenim strankama, odnosno Mostu, za informacije koje su onda bile temelj oporbenih napada na Vladu. Ova, jedna od dosad najčudnijih afera i dalje traje, ali ni Filipović ni Lovrinčević više u njoj neće biti aktivni sudionici.

Nije lako biti ministar gospodarstva. Ne da nije lako, nego je gotovo suicidalno. Naravno, ne doslovno, ali u političkom, društvenom i osobnom aspektu definitivno. Dovoljno je samo pogledati što se dogodilo s nekim Filipovićevim prethodnicima. Martina Dalić morala je otići s funkcije nakon što su u javnost izašli detalji iz takozvane »afere Borg«. Protiv nje nije bilo nikakvih konkretnih stvari u kaznenopravnom smislu, ali je i sama priznala da je postala opterećenje Vladi. Pa je to i navela kao razlog podnošenja ostavke.

Bila je meta brojnih medijskih napisa, ali njen društveni ugled ipak nije bio narušen. Promociji njene knjige o aferi Agrokor prisustvovala je društvena krema, a nakon toga je postala i direktorica Podravke. Njen nasljednik na toj poziciji Darko Horvat nije bio te sreće. Štoviše, on je prvi ministar u povijesti koji je uhićen dok je bio na funkciji. Završio je u pritvoru, nakon čega je dao ostavku. Davor Filipović također odlazi u neredovitim okolnostima.

Moguće je da i zbog toga treba više vremena za imenovanje njegovog nasljednika. Jer svaki kandidat za ministra gospodarstva mora imati barem mrvicu ne baš »death wisha«, ali definitivno želju da se upusti u nešto što ni u jednom trenutku ne može do kraja kontrolirati, a može po njega samog jako loše završiti.

Što se tiče utjecaja ove afere na parlamentarne izbore, u ovom trenutku teško je bilo što reći. Uostalom, ne zna se ni kada će oni biti. U političkim kuloarima već se neko vrijeme spominje varijanta po kojoj bi se novi saziv Sabora birao krajem ljeta ili u ranu jesen sljedeće godine. A dotad se može dogoditi zaista svašta, i na unutarnjem, ali i na vanjskopolitičkom planu.

Što se tiče posljedica za vladajuću stranku, zasad nema nikakve izravne poveznice između HDZ-a i akrobacija koje je s nekim medijima radio posebni savjetnik ministra gospodarstva. Po svemu što je dosad izašlo, on je u svim tim dogovorima gledao u prvom rede samo sebe i svoje interese. Stranke tu nema nigdje. Štoviše, iz dosad poznatih transkripata jasno se može zaključiti da su neki njegovi potezi išli izravno prema tome da se napravi šteta HDZ-u.

Pored svega toga, jasno je da se ovdje radi o velikoj borbi gospodarskih lobija za prevlast u važnim granama gospodarstva kao što su to energetika, ali i poljoprivreda i prehrambena industrija. Kao i vlasništvo nad velikim dijelovima poljoprivrednog zemljišta. Ta bitka koja se vodi ima igrače i lobije koji su jači od političkih stranaka. A njen ishod definitivno će utjecati na gospodarsku budućnost Hrvatske. Ovo što je izašlo dosad vezano za ovu temu, sukob Lovrinčevića i PPD-a, tek je jedna manja razmjena vatre u gospodarskom ratu u kojem se koriste, a i dalje će se koristiti najteža oružja.

U najizravnijem političkom smislu, ako sve ostane na ovome što je dosad izašlo u medijima, nekih velikih posljedica ne bi trebalo biti. Obični građani sve manje prate što se događa u visokoj politici. A i kao što se zna, pamte jako kratko. Do izlaska na izbore, bili oni zaista u kolovozu ili rujnu sljedeće godine, ili možda na proljeće, svašta će se dogoditi. I u Hrvatskoj, a kako se čini i u svijetu.

U zadnjih nekoliko godina dogodile su se tri geopolitičke katastrofe - korona, rat u Ukrajini, a iz njega i ovaj najnoviji na Bliskom istoku. Nitko ne može predvidjeti da se neće dogoditi još nešto slično što bi imalo utjecaj i na situaciju u Hrvatskoj. A što bi onda moglo u drugi ili čak i treći plan staviti ovo što se ovih dana nalazi na naslovnicama novina i u prvim minutama središnjih dnevnika.

Afera jest neugodna, ali ne samo za HDZ. Ona još nije završena. Kada transkripti izlaze, uvijek se prvo ide s lakom, a tek onda s teškom artiljerijom. Za konačnu ocjenu treba još malo pričekati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater