piše tihana tomičić

Moćni Bradley jača Hrvatsku

Ilustracija/Tihana Tomičić (Snimili: Vedran Karuza/Davor Kovačević)

Ilustracija/Tihana Tomičić (Snimili: Vedran Karuza/Davor Kovačević)


Riječka luka bila je jučer "centar svijeta" - prva 22 od ukupno 89 američkih oklopnih vozila Bradley stiglo je u Hrvatsku. Najprije idu na remont u "Đuru Đakovića" u Slavonski Brod, a onda od ljeta iduće godine i u primjenu. Uz to, u završnoj fazi je i ugovor o kupnji još osam transportnih helikoptera, koji bi se Hrvatskoj isporučivali u razdoblju od 2026. do 2030. godine.

Tako Hrvatska dobiva i francuske avione Rafale, i američke oklopnjake Bradleye, koji su po procjeni struke najbolje pješačko borbeno vozilo na svijetu. Vozilo je nastalo 80-ih godina kao odgovor na tadašnje sovjetsko naoružanje, ali su Amerikanci proizveli gusjeničara koji je morao zadovoljiti jedan osnovni uvjet, a to je da novo vozilo bude brzo kao tadašnji glavni borbeni tenk M1 Abrams, kako bi se mogla održati formacija prilikom kretanja. Bradley je veoma mobilno oklopno vozilo za vožnju po otvorenom cross-country terenu što je i bio jedan od glavnih dizajnerskih ciljeva, a raspolaže s 900 granata, odnosno dijelova municije istovremeno. Posjeduje automatski top od 25 milimetara, strojnicu kalibra 7,62 te protuoklopne rakete, a američka vojska je tijekom iračkog rata 2003. godine čak koristila i streljivo s tzv. penetratorom s osiromašenim uranijem na svojim Bradleyima. Drugo primarno naoružanje su protutenkovski TOW projektili namijenjeni uništavanju oklopnih vozila.

Cilj je da vozila nakon remonta budu operativna 2026. godine, ali prva tranša obnove bit će završena već do ljeta iduće godine. Danas će se na Vladi predstaviti i širi okvir za obrambenu suradnju između hrvatskog i američkog ministarstva obrane od 2023. do 2028., kojim se jača obrambena suradnja dviju država, kako je najavljeno, a dolazak Bradleya u medijima je popraćeno naslovima o "dolasku američkih oklopnih zvijeri".

No, nisu te zvjerke samo pale s neba. Riječ je o kombinaciji američke donacije i ulaganja hrvatskog budžeta, koji je sada na godišnjoj razini premašio milijardu eura, a dolazak oklopnjaka u Hrvatsku trajao je nekoliko godina. I bio je, kao i sve ostalo u sektoru obrane, dugo predmet polemika "dvaju brda". Potvrdu dolaska ovih vozila u sastav HV-a dao je premijer krajem 2021. godine, a dogovor se postizao u jeku pregovora s Francuskom oko nabave Rafalea. Tada je predsjednik Zoran Milanović bio prozvao Vladu da oteže s potvrdom nabavke Bradleya jer istovremeno lobira za Francuze, i optužio je Vladu i premijera da se odnose neodgovorno prema američkoj ponudi, koja je ustvari ne jeftina, nego besplatna, s obzirom na to da se najvećim dijelom radi o donaciji. No, iz Vlade su vrlo brzo odgovorili na to, i potvrdili dogovor sa SAD-om. "Dogovor je ranije bio 62 borbena vozila, pet za obuku i 17 za popravke. Sva 62 borbena vozila će biti modernizirana i opremljena na istoj razini. Prvo je trebalo biti samo 28. Imat ćemo 22 vozila za rezervne dijelove, dakle, podigli smo ukupni broj s 84 na 89", pobrojio je premijer nakon objave vijesti o dogovoru, krajem 2021. godine. Upitan tada bi li do dogovora došlo da nije bilo pritiska s Pantovčaka, odvratio je: "Ovo je projekt hrvatske Vlade, a ne predsjednika jer na njemu je radila Vlada 2017. godine i ministar Damir Krstičević, a nastavila je raditi Vlada i danas".

No, bez obzira na njihova prepucavanja, koja kao i obično završe kompromisom kad je HV u pitanju, kako i treba biti, danas Hrvatska ovime dobiva novu, snažniju poziciju na mapi zemalja članica NATO-a. "Ova moćna platforma ojačat će kapacitete Hrvatske vojske, ojačati obrambenu poziciju NATO-a u regiji i ponuditi poboljšane mogućnosti Hrvatskoj vojsci za obuku i partnerstvo s oružanim snagama Sjedinjenih Država", objavilo je jučer američko veleposlanstvo, dajući time jasnu poruku o ulozi Hrvatske u takozvanom regionu, a i na globalnoj karti s obzirom na zbivanja u Ukrajini i na Bliskom istoku. Zanimljiva je i jučerašnja njihova informacija o tome da će remont vozila u "Đuri Đakoviću" "također otvoriti mogućnosti za rad na vozilima Bradley drugih partnerskih zemalja", što znači da se i za tu tvrtku otvara dugoročan posao na remontu američke opreme za druge susjedne članice NATO-a.

U svakom slučaju, važna donacija za snagu Hrvatske vojske, koja se napokon modernizira, a što je također stalna točka prijepora Pantovčaka i Vlade već duže vremena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum