Piše Zlatko Crnčec

Težak politički udarac za Možemo!

Tomislav Tomašević / Zlatko Crnčec (Snimio Davor Kovačević / Novi list)

Tomislav Tomašević / Zlatko Crnčec (Snimio Davor Kovačević / Novi list)


Drugi odron na planini smeća u zagrebačkom naselju Jakuševec u samo tri tjedna, najveći je politički udarac Tomislavu Tomaševiću otkad je preuzeo vođenje Zagreba u svibnju 2021. godine. Situacija je za njega tim neugodnija jer su prilikom odrona ozlijeđena tri radnika Zagrebačkog holdinga, od kojih jedan teže pa je završio i na operaciji. Usto, ekologija, zaštita okoliša i rješavanje problema sa zagrebačkim odlagalištem smeća stvari su na kojima je on započeo svoju aktivističku karijeru iz koje je poslije prešao u aktivnu politiku. Tako da je ova nesreća koja se dogodila jučer ujutro na simbolički način pokazala koliko uspješno Tomašević i njegova ekipa vode glavni grad Hrvatske. Naravno, bolje od njegovog prethodnika jer sada barem nema otvorenog kriminala.

Često se Milana Bandića stavlja u istu ravan sa Zdravkom Mamićem. Istina jest da su njih dvojica obilježila život u Zagrebu zadnjih gotovo dvadesetak godina. Kao u stilu, jesu muljatori, ali su napravili i dobre stvari. Usporedba ne može biti pogrešnija. Mamić jest osuđen za kriminal, ali je iza sebe ostavio Dinamo koji je ušao među osam u Europskoj ligi. Mamić je s Dinamom istovremeno bio i kriminalna kaljuža i europski vrh. Bandićev Zagreb je bio samo ovo prvo. Iza sebe je ostavio devastirani grad, premrežen privatnim interesima i pogodovanjima svih vrsta. Njegovih 20 godina ostat će najcrnjim slovima zabilježeno u povijesti Zagreba. Tako da je ekipa iz Možemo! zaista naslijedila možda na baš totalno zgarište i golu ledinu, ali definitivno krajnje tešku situaciju s kojom bi se teško nosili i oni puno sposobniji od njih. Nije bilo lako preuzeti uzde ovakvog Zagreba. Ali, nitko ih nije natjerao. Sami su se javili za ovaj posao.

Možemo!, istina, nije previše inzistirao na ideologiji i svjetonazoru, ali se i to ipak osjetilo. O mjeri roditelj odgojitelj može se zaista svašta reći, ali Tomašević je uoči izbora u kameru obećao da njene postojeće korisnike neće dirati. Da će samo spriječiti da dolaze novi. Od čega je brzo odustao nakon dolaska na vlast. Usto na mala vrata i diskretno se pokušava u Zagreb uvesti rodna ideologija, pa su tako zaposlenici Zagrebačkog holdinga dobili formular kako bi dali suglasnost da njihova djeca dobiju poklone za Svetog Nikolu. Na formularu je umjesto majka i otac pisalo roditelj 1 i roditelj 2. Usto, stidljivo se pokušalo »otkazati« Antu Starčevića. Naime jedan mjesni odbor u Zagrebu nosi njegovo ime. Izgovor je bio da je to predugo ime i da je puno bolje da se mjesni odbor zove Voltino. Nakon što se okupilo nekoliko desetaka prosvjednika, od promjene se ipak odustalo.

Moguće je da zbog ove nesreće Možemo! možda i promijeni svoje stajalište da neće biti nikakve predizborne koalicije sa SDP-om. S visoka su odbili ovu kombinaciju iako postoji barem desetak razloga zbog kojih je više nego očigledno da bi zajednički blok SDP-a i Možemo! bio jako ozbiljna prijetnja HDZ-u. Odbijanje predizborne suradnje sa SDP-om bizaran je potez, jedan od najbizarnijih u tri desetljeća hrvatske parlamentarne demokracije.

U svakom slučaju Možemo! je doživio prilično težak politički udarac. Naravno, nije fatalan, ali da će im otežati neke stvari, definitivno hoće. Zagreb im je najvažnija karta koju će Hrvatskoj pokazati na sljedećim parlamentarnim izborima. Do njih je još najmanje tri, a najviše devet mjeseci. U tom se razdoblju može zaista svašta dogoditi. I dobro i loše za Možemo!. Ali osnovni uvjet da im se dogodi ovo prvo jest taj da poboljšaju organizaciju vođenja grada. I da na ključne pozicije postave ljude ovisno o njihovoj stručnosti, a ne o njihovom svjetonazoru. U korist im ide i to što imaju slabu oporbu u Zagrebu. Do novih lokalnih izbora je još samo godina i pol, a u ovom trenutku zaista ne postoji osoba koja bi na njima mogla ugroziti Tomaševića. Kojem je sljedeći veliki izazov to kako će građani Zagreba prihvatiti nabavu starih njemačkih tramvaja. Ako i to ispadne debakl, što nije nužno, onda će zaista biti u problemu. Građani Zagreba su se u svibnju 2021. odlučili napraviti veliki eksperiment i vođenje grada povjeriti aktivistima. Prava konačna procjena tog poteza još se uvijek ne može definitivno dati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater