piše tihana tomičić

Barbarić sam pao, sam se ubio

Frane Barbalić/Tihana Tomičić (Snimio: Davor Kovačević)

Frane Barbalić/Tihana Tomičić (Snimio: Davor Kovačević)


Nedjelja, prokleta nedjelja, to će vjerojatno biti pjesma koju će do kraja života pamtiti smijenjeni šef HEP-a Frane Barbarić. Naizgled ničim izazvan, jednog nedjeljnog adventskog jutra nakon mise premijer Andrej Plenković objavio je da šef HEP-a ipak mora otići.

Ne pomaže više to što je bio blizak nekim premijerovim ljudima, što je bio dio takozvanog hvarskog klana u stranci, što je držao na sebi dobar dio HDZ-a u podružnicama u Zagrebu, a pada u vodu i teza da je premijera nečim držao u šaci i davao mu ultimatume. Dapače, bilo je samo pitanje vremena kad će se ovo dogoditi, i to još od izbijanja afere »plin za cent«, a sada su se, kako je Plenković jučer izjavio, "iscrpili svi pravni lijekovi" vezani uz njegovu bespravnu gradnju na Hvaru. Moćni Frane Barbarić tako će sada morati srušiti vlastitu ilegalno sagrađenu vilu, uz to ima i kaznenu prijavu na grbači, a s posljedicama afere "plin za cent" tek će se morati suočiti. Ne zaboravimo da je DORH odavno izuzeo dokumentaciju za taj skandal u kojem se HEP-ov plin nekim moćnicima prodavao ispod cijene, i da je taj slučaj zasad imao stand by status. No, nakon činjenice da je s jučerašnjim danom Barbarićeva moć iščeznula kao da nikad nije ni postojala, sigurno je da će i (politizirani) DORH sada odraditi svoje. No, nitko mu nije kriv. Barbarić je sam pao, sam se ubio, kako kaže poslovica.

Nitko nije iznad zakona o gradnji, i ničija funkcija nije zauvijek. Način na koji se bahati moćnici zaigraju, misleći da su nepobjedivi, misleći da im je moć jača od premijerove, zapravo je sindrom koji bi trebalo fenomenološki proučavati samoga za sebe.

S druge strane, Plenkovićev potez, mada iznuđen okolnostima, pokazuje da on i dalje neće dozvoliti da mu tempo donošenja odluka diktira bilo tko drugi no on sam. Nije popustio pod pritiskom oporbe doslovce šest mjeseci. Bez obzira na inpute, a bilo je jasno da je Barbarić donio upitnu poslovnu odluku oko prodaje plina za cent, a da se o bespravnoj vili ni ne govori, čekao je da se okolnosti tako poslože da na kraju smjena Barbarića postane potpuno logična, prirodna. Njegova je zadnja. To je tako u politici.

No, da je Barbarićeva funkcija pri kraju, moglo se shvatiti još prošlog tjedna, ne samo zbog odluke inspektorata oko rušenja vile na Hvaru, nego i iz odluke Vlade da u novi Nadzorni odbor HEP-a imenuje opet iste ljude, odnosno da šef Nadzornoga odbora ostane Ante Kovačev koji je i dosad vodio to tijelo. On je osoba koja je od Barbarića mogla tražiti, i tražila, svu dokumentaciju oko afere "plin za cent", a na sjednici NO-a prije nekoliko mjeseci sada smijenjeni šef elektroprivrede izvodio je show, ulazio i izlazio iz prostorije, nije dozvoljavao da dnevni red ide tijekom koji je predvidio Kovačev, objašnjavao da neće dostaviti sve papire koji su se od njega tražili... Imenovanjem Kovačeva na još jedan mandat u NO HEP-a, Barbariću je poslana jasna poruka tko je u tom sukobu ispao gubitnik - on sam.

Zato je ovo u neku ruku i pobjeda ministra Davora Filipovića, koji je otpočetka afere bio vrlo otvoreno i izravno suprotstavljen Barbariću. Doslovce su vodili javni rat. Na saborskoj sjednici o ovoj temi potpuno su suprotno istupali, a na internim sastancima frcale su iskre i psovke. Vjerojatno je jučerašnja nedjelja zbog toga Filipoviću i njegovim suradnicima bila itekako dobra. Iako je Barbarić smijenjen zbog bespravne gradnje, naravno da je u pozadini svega i ovaj njegov sukob s ministrom. Dok Filipovića bije glas da istupa protiv klanova i lobija koji rade na štetu javnog interesa, Barbarić je bio personifikacija svega toga drugoga. Uostaom, Filipović je i sam dosta puta govorio o tome da se ne boji fajta s "predatorima", i evo ispalo je da je zasad jedan prema nula za njega.

Na koncu, ovom smjenom premijer Plenković uvelike si je i "relaksirao", kako se to voli reći, predizbornu atmosferu. To mu je bio teret, uteg za ovu kampanju, a sad si je s vrata skinuo jednu od potencijalno najneugodnijih tema kampanje. Elegantno je sa strane pričekao da si Barbarić sam puca u nogu, i sve se naizgled dogodilo samo od sebe. Tako mirno može u predizborni sukob s oporbom, a istovremeno u vlastitoj stranci nije otvarao dodatne frontove gdje mu nije bilo porebno, nego je čekao da se iscrpe svi pravni lijekovi. Sada više ni u HDZ-u nije preostao onih koji mogu braniti Barbarića.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom