Piše Tihana TOMIČIĆ

Sretna nova Fortenovi!

| Autor: Tihana TOMIČIĆ
Tihana Tomičić/Pavao Vujnovac (Davor Kovačević/Emica Elveđi/Pixsell)

Tihana Tomičić/Pavao Vujnovac (Davor Kovačević/Emica Elveđi/Pixsell)


Pa, sretna nova 2024. godina Fortenova grupi! Mega-izborna godina tako će ostati upamćena, osim po trima izborima, i po najvećoj transakciji u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj, jer će tijekom 2024. godine tvrtka u vlasništu Pavla Vujnovca postati većinski vlasnik ove grupacije, bivšeg Agrokora.

Iako nominalno to možda i nije najveća transakcija ikad iznosom, svakako jest značajem, za hrvatsku trgovinu, ali još više poljoprivredu, izvore voda itd. Kako je poznato, krovni nizozemski vlasnik Fortenova Group, u čijem su sastavu kompanije poput Konzuma, Mercatora, Zvijezde, Dijamanta, Jamnice i PIK-a Vrbovec, najavila je transakciju promjene svoje vlasničke strukture. Njihov krovni vlasnik nizozemski holding postigao je dogovor s Vujnovčevom kompanijom Open Pass o prodaji i prijenosu 100-postotnog udjela koje krovni vlasnik drži, za iznos koji ukupno može dosegnuti do 660 milijuna eura.

Ključ priče je naravno činjenica da se tvrtka pokušava izvući od sankcija, odnosno od vlasništva u kojem je dosad većinu činila kompanija SKB ART kao dio Sperbanka koji je pod sankcijama. To je moglo blokirati poslovanje cijele grupacije, a s obzirom na to da je Open Pass, Vujnovčeva tvrtka dosad imala 28 posto suvlasništva, time je došla u priliku otkupiti kompletno vlasništvo nad firmom koja je strateška za hrvatske uvjete.

Nakon što je zagospodario hrvatskim energetskim sektorom, ali i dijelom luka i pomorskog i željezničkog prometa, Pavao Vujnovac sada spašava i ovu tvrtku od sankcija, a naravno i sebe, jer vjerojatno postaje najmoćniji čovjek u hrvatskom biznisu. Nitko nema ni tako velike sustave pod svojom kontrolom, niti tako velike prihode i biznis. Njegova tvrtka ENNA grupa lani je imala prihode od osam milijardi eura, dok je prihod Fortenova grupe bio 5,2 milijarde eura. On je i suvlasnik Pevexa, a i Luke Ploče, a udjele ima i u segmentu željezničkog prometa. Nevjerojatne brojke i nevjerojatni podaci, koji dokazuju da uz premijera Andreja Plenkovića, koji upravlja budžetom od oko 28 milijardi kuna, sigurno trenutno nema moćnije osobe u ovoj državi.

Pritom je njegov poslovni rast bio strelovit - on je tvrtku PPD, koja je osnov njegova razvoja, preuzeo tek 2010. godine, sklapajući ugovore s tadašnjom Bandićevom Gradskom plinarom u Zagrebu, pa HEP-om i Petrokemijom, a dobar dio uspjeha zahvaljuje i kasnijem ugovoru s ruskim Gazpromom kad je za njega počela »igra velikih brojki«. Danas je toliko široko rasprostranjen da posluje i s Matom Rimcem, s kojim razvija sustave za skladištenje električne energije. U Rijeci, tvrtka ENNA Logica s danskim brodarskim divom Maerskom gradi lučki kontejnerski terminal, a riječ je o investiciji vrijednoj 380 milijuna eura - dakle, financijski ne mnogo manjoj od preuzimanja Fortenove.

A kakve su namjere s Fortenovom, Vujnovac još nije objavio. Mnogo je onih koji se boje da će doći do cjepkanja i prodaje dijela tvrtki, no mora se priznati da su rezultati poslovanja onih tvrtki koje već jesu u vlasništvu tog biznismena uglavnom svugdje vrlo solidni, i da se o problemima ne čuje. S druge strane, Fortenova grupa i danas zapošljava skoro 50.000 ljudi, dakle to je toliko veliki sustav da ima i značajnu socijalnu dimenziju za Hrvatsku. Utoliko je to i političko pitanje. Iako iz Vlade poručuju da ovo nije socijalizam i da država ne može odgovarati za takve trasakcije koje diktira tržište, u to bismo povjerovali ako ne bismo znali da je već jednom postojao lex Agrokor, kad je država itekako bila uključena u spašavanje posrnulog Todorićevog carstva.

Poznato je da je sjedište Vujnovčevog PPD-a u Vukovaru (gdje čini većinu ekonomske statistike), i da je kao takav blizak Domovinskom pokretu. Uostalom, Mario Radić, koji se upravo za DP vraća u saborske klupe, suvlasnik je Pevexa zajedno s Vujnovcem, pa to i nije neka ekskluziva.

No, neovisno o političkim preferencijama, dva najjača čovjeka Hrvatske, Vujnovac i Plenković, tek će sada biti povezani. Ili bolje reći, međusobno uvjetovani, i politički, i ekonomski, i socijalno.

Bit će zanimljivo pratiti i razvoj Fortenove, a i odnos s vlašću.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini