Piše Tihana Tomičić

Ništa bez europskog "policajca"

Branko Bačić / Tihana Tomičić (Snimili Arif Sitnica / Davor Kovačević / Novi list)

Branko Bačić / Tihana Tomičić (Snimili Arif Sitnica / Davor Kovačević / Novi list)


Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić do kraja godine rješava više od 30 godina dugu dramu koju proživljavaju vlasnici stanova koji su u komunizmu bili nacionalizirani i zaštićeni najmoprimci koji su u tim stanovima dobili stanarsko pravo. Sve ove godine obje su skupine uskraćene u svojim pravima - vlasnici ne mogu slobodno uživati svoje vlasništvo, a najmoprimci ne mogu otkupiti stanove kao što su to mogli nositelji stanarskog prava u društvenim stanovima.

S vremenom su se mijenjali zakoni, pravda je znala otići više na jednu ili na drugu stranu, ali ni jedno rješenje nije bilo pravedno niti potpuno. Izgleda da će Vlada i Bačićevo ministarstvo sad napokon doskočiti tome.

S jedne strane poštovat će odluke Europskog suda za ljudska prava prema kojima je vlasnicima u čijim stanovima žive zaštićeni najmoprimci povrijeđeno pravo na mirno uživanje vlasništva, a s druge strane odluku Ustavnog suda s konca 2020. kojom je ukinuto više zakonskih odredbi jer se problem, kazali su tada ustavni suci, želio riješiti stavljanjem prekomjernog tereta na leđa zaštićenih najmoprimaca. Pritisak na Hrvatsku započeo je 2014. kada je Europski sud za ljudska prava donio presudu u korist vlasnika i naložio državi da zakonski riješi problem. Zbog toga je 2018. donesen novi zakon po kojemu su zaštićenim najmoprimcima povišene cijene najma, a do 2023. morali bi plaćati tržišnu cijenu, a ako ne sklope novi ugovor o najmu, iseliti se iz stana.

Sada se vidi da je pravda zaista spora jer ovdje je riječ o sporovima koji se tiču odluka iz vremena neposredno nakon Drugog svjetskog rata, dakle riječ je o doslovno skoro 80 godina, ali evo i dostižna. Zahvaljujući pravilima koja vrijede u EU-u, Europski sud za ljudska prava ipak je odigrao na kartu zaštite prava na imovinu, pa ispada da bez ulaska u EU ni ovo pitanje u Hrvatskoj nikad ne bi bilo riješeno. Bez »policajca« u vidu EU Hrvatska kao da ponekad ne može rješavcati vlastite probleme, i zato je dobro da činimo dio takve nad-zajednice koja istim okom gleda svih 27 članica.

Ipak, važno je da je došlo već i do promjene sudske prakse hrvatskih sudova koji nakon presuda Europskog suda, uvažavajući utvrđenja tog suda i sukladno hrvatskim propisima, dosuđuju vlasnicama stanova naknadu razlike između zaštićene i odgovarajuće najamnine. Time je prvi korak već napravljen.

U konkretnom novom Vladinom rješenju, predlaže se mogućnost obeštećenja vlasnicima i to na način da bi im se od 1. siječnja 2025. do konačnog rješavanja statusa stana isplaćivala tržišna najamnina, a također bi im se isplatila i solidarna naknada za pretrpljenu štetu od 1996. godine. Uz to, dosadašnji zaštićeni najmoprimci mogu dobiti zamjenske stanove, mogu biti i isplaćeni u novcu, država će im platiti preseljenje, plaćat će im polovicu tržišne najamnine, prodat će im stanove po etalonskoj cijeni građenja, mogu i dalje stanovati u državnim stanovima po cijeni od 2 eura po kvadratu, imaju prednost smještaja u domove za stare i nemoćne itd. Primjenom ovog zakona isplatit će se oko 500 zaštićenih najmoprimaca, izgraditi oko 500 stanova u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Dubrovniku koje će Vlada dati u najam ili ih prodati pod povoljnim uvjetima najmoprimcima, 300 stanova u svom vlasništvu dati u najam ili prodati najmoprimcima te 100 stanova otkupiti od vlasnika i prodati ih najmoprimcima.

Sve zajedno, realno, ne košta puno - oko 107 milijuna eura, što nije neizdrživa cifra za proračun, a s obzirom na to da se rješava skoro osam desetljeća duga saga taj novac i nije prevelik.

Iako se u udruzi koja okuplja oštećenike boje da zbog izborne godine zakon možda još dugo neće doći na dnevni red saborske sjednice, zapravo je to neopravdan strah jer je sve već krenulo u proceduru, a s obzirom da je Bačić ovo najavljivao od svibnja, sigurno će se pobrinuti da se tijekom mandata ove Vlade, dakle vrlo skoro, zakon i izglasa. Naime, i on je upravo dio predizbornog paketa kojeg HDZ servira uoči ovih izbora, pa je i zakonodavcu itekako važno da to prođe proceduru na vrijeme, i napokon krene u primjenu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini