Piše Damir Cupać

Porezne muke

| Autor: Damir Cupać
Damir Cupać / Andrej Plenković (Snimio Vedran Karuza/Marko Lukunić/Pixsell)

Damir Cupać / Andrej Plenković (Snimio Vedran Karuza/Marko Lukunić/Pixsell)


Nitko ne voli odluke kojima se povećavaju porezi na bilo kojoj razini, ali takve odluke ponekad se moraju donijeti kako bi budžeti općina, gradova, županija i države funkcionirali. Budući da je Sabor prihvatio prijedlog Vlade o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim porezima, ukinut je prirez porezu na dohodak. Premijer Andrej Plenković poručio je da je riječ o poreznoj reformi koja ide na ruku građanima budući da se plaće dodatno rasterećuju. Nije rekao da ukidanjem prireza jedinice lokalne samouprave ostaju bez značajnih prihoda. U Gradu Rijeci izračunali su da je riječ o oko 12 milijuna eura.

Sabor je prihvatio i izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak. Tim je aktom omogućeno da lokalne samouprave samostalno upravljaju visinom stopa poreza na dohodak, odnosno da propišu visinu stope ovoga poreza u Zakonom utvrđenim granicama za godišnje dohotke. Plenković je to objasnio na način da tako Vlada omogućuje jačanje konkurentnosti općina i gradova jer će oni sami određivati koliko će biti poželjne sredine za život. Predstavnici lokalne samouprave odmah su upozorili da je riječ o još jednoj poreznoj reformi koja se provodi preko leđa općina i gradova.

U riječkom slučaju Plenković je tako upropastio plan riječkoga gradonačelnika Marka Filipovića da se na kraju mandata pohvalio kako je ispunio izborno obećanje da će smanjiti stopu prireza s 15 na 10 posto. Naime, Plenković je ukinuo prirez. I Filipovića doveo u situaciju da predloži maksimalne zakonom dozvoljene stope poreza na dohodak.

Riječki je gradonačelnik tijekom 2023. godine imao pobunu radnika u pojedinim komunalnim poduzećima, u gradskim vrtićima, Javnoj vatrogasnoj postrojbi. Pa je donio niz odluka kako bi im povećao plaće, a plaće su povećane i zaposlenima u gradskoj upravi. Znači na rashodovnoj strani došlo je do značajnog povećanja kada je riječ o stavci rashoda za zaposlene. I uz to je ostao bez oko 12 milijuna eura.

Riječki gradonačelnik proslijedio je Gradskom vijeću odluku kojom je određeno da niža stopa bude 22,4 posto, a viša porezna stopa 33,6 posto, što je gotovo pa zakonski maksimum. Ono što je problem Filipoviću je politička konstelacija u Gradskom vijeću. Njegova stranka, SDP, je drugi mandat za redom izgubila većinu u predstavničkom tijelu pa su za prihvaćanje bilo koje odluke potrebni glasovi stranaka koji su dio konstituirajuće većine. Kojima ne pada na pamet podržati neke Filipovićeve prijedloge. Oni koji su se u ovom trenutku najviše oteli kontroli su gradski vijećnici Akcije mladih i Unije Kvarnera, a ponekad i PGS sjedi na dvije stolice. Iako se Možemo! Rijeka ponaša partnerski, Filipović u potpunosti ne može računati ni na njihove glasove.

Nije teško pretpostaviti da će Filipović pozvati gradske vijećnike iz konstituirajuće većine da odgovorna politika treba ponekad prihvaćati i nepopularne odluke. To je točno, ali točno je i to da gradski vijećnici ne odgovaraju Marku Filipoviću, već odgovaraju biračima, a vrlo brzo ulazimo u superizbornu 2024. godinu. Zato ne treba isključiti otkazivanje suradnje kada je riječ o novim haračima jer je bolje riskirati krizu vlasti nego se zamjeriti biračima. Moguće je da će se na kraju morati ići na kompromisno rješenje kako bi vuk bio sit, a ovce na broju, pa ipak korigirati predložene stope na dolje.

Time bi se pacificirali vijećnici PGS-a, ali veliko je pitanje hoće li se pacificirati Akcija mladih i Unija Kvarnera bez kojih odluke ne mogu dobiti potrebnu većinu glasova. Pod pretpostavkom da će riječka oporba biti protiv, a u ovom trenutku ništa ne ukazuje da tako neće biti.

Sličan scenarij bit će i u slučaju poreza na kuće za odmor i paušalnog poreza po krevetu. I u tim je slučajevima Filipović odlučio predložiti Gradskom vijeću maksimalan iznos koji zakon dozvoljava, a to je pet eura po metru kvadratnom korisne površine kuće za odmor, odnosno paušalni porez po krevetu u sobama, apartmanima i kućama za odmor, s dosadašnjih 60 eura, povećati na 199 eura po krevetu. Izazvalo je to otpor riječkih iznajmljivača koji su se javno usprotivili Filipovićevom haraču, a javno su se očitovali i neki od gradskih vijećnika.

Oni iz konstituirajuće većine ili su odlučno protiv maksimalnih stopa, Akcija mladih i Unija Kvarnera, ili su za korekciju naniže - PGS. Jasno je da je Vladina "porezna reforma" proizvela točno ono što je Plenković želio, a to je politički kaos u lokalnim samoupravama u kojima izvršna vlast nema većinu u predstavničkom tijelu. Što se tiče građana, njima je bilo i bit će po onoj staroj - dobili su na ćupriji, a izgubili na mostu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater