Piše zlatko crnčec

Javnost mora znati sve o istrazi slučaja Banožić

Zlatko Crnčec / Mario Banožić (Foto Davor Kovačević/Dino Stanin/Pixsell)

Zlatko Crnčec / Mario Banožić (Foto Davor Kovačević/Dino Stanin/Pixsell)


Ništa se u Hrvatskoj izgleda ne može napraviti, a da iza toga ne ostane nekakavi rep, ili, barem, repić. Ne može se bez njega. DORH je jučer popodne objavio informaciju da donedavni ministar obrane Mario Banožić u subotu ujutro kada je skrivio prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom nije imao ni najmanji tračak alkohola u krvi. Županijsko Državno odvjetništvo u Vukovaru objavilo je jučer da je dan ranije, u ponedjeljak 13. studenoga 2023., tijekom poslijepodnevnih sati, zaprimilo rezultate toksikološkog vještačenja na alkohol, drogu, psihotropne tvari i lijekove. U priopćenju Vukovarskog DORH-a dodaje se da je "uvidom u izdane naloge i dokumentaciju s točnim datumima i vremenima izuzimanja potrebnih uzoraka u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima, kod osumnjičenog 44-godišnjeg vozača osobnog vozila, u trenutku prometne nesreće, nije utvrđena prisutnost alkohola ili prisutnosti droga, psihotropnih tvari i lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti osumnjičenika". Po ovom što ovdje piše sve je jasno. Banožić je u krvi imao 0,0 promila alkohola. To je relevantna činjenica koja će kao takva biti iznesena na suđenju do kojeg će sigurno doći.

Međutim, barem dva medija tvrde da su imali uvid u nalaze Vinkovačke bolnice koji pokazuju da je Banožić ipak imao alkohola u krvi. Govori se o 0,21 promila. I kako se zasad čini, ti će mediji ustrajati na toj informaciji. I time na neki način dovode u pitanje priopćenje Županijskog DORH-a. Usto, u nekim se medijima dovodi u pitanje koji su uzorci krvi, iz Vinkovačke ili Osječke bolnice, na kraju otišli u Zagreb na vještačenje u Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja "Ivan Vučetić".

Dakle, Županijskog državno odvjetništvo u Vukovaru i zagrebački Centar tvrde da bivši ministar u trenutku nesreće nije imao ni trunke alkohola u krvi. Međutim, mediji iznose dijelom proturječne tvrdnje i postavljanju relevantna dodatna pitanja na koja su nužni jasni, nedvosmisleni i hitni odgovori relevantnih institucija. Bez tih odgovora ostat će neugodni ne repići nego repovi koji bi ozbiljno mogli dovesti u pitanje vjerodostojnost rada svih institucija koje se bave ovim slučajem. Naprosto, zbog osjetljivosti ovog slučaja.

U njega je umiješan kao potencijalni počinitelj teškog kaznenog djela jedan od najviših državnih dužnosnika u zemlji. Ministar obrane nesumnjivo jest jedna o najviših dužnosničkih funkcija. Zbog toga bi svi uključeni u ovaj slučaj trebali napraviti još jedan ili dva dodatna koraka oko dodatne provjere što se točno dogodilo s uzimanjem uzoraka krvi prošle subote, prvo u bolnici u Vinkovcima, a potom i u Osijeku. I Županijski DORH i Centar "Ivan Vučetić" bili su više nego jasni. Banožić u sebi nije imao ni trunke alkohola. I njima se vjeruje. Međutim, zbog svega što prati ovaj slučaj oni bi zaista trebali dati jasna objašnjenja kada je uzet koji od dva uzorka. I koji je od ova dva završio u Zagrebu.

Tim više što ovaj slučaj osim one temeljne ljudske ima i važnu političku dimenziju. Jedan je čovjek, otac dvije malodobne djece poginuo. Drugi, kojeg se smatra odgovornim, kaznene prijave još uvijek nema, preživio je, ali mu je zdravlje teško narušeno. To je temeljna dimenzija onoga što se dogodilo rano ujutro na cesti između Županje i Vinkovaca obavijenoj maglom i mrakom. Ali ima i ona druga, politička. I sve se to događa u trenutku kada nas do parlamentarnih izbora dijeli možda i manje od pola godine.

Formalna kampanja još uvijek nije počela. Ali ona stvarna traje već jako dugo. I vrlo je tvrda s trendom da postane još gora. Vladajući i oporba sukobljavaju se oko afera u Ini i HEP-u, migranata, Agrokora, izbornog zakona, Vukovara i još podosta tema. Udarci se dijele na sve strane, bitka postaje sve prljavija i žešća.

I baš zbog toga treba napraviti sve da svakome zainteresiranom u Hrvatskoj, a takvih ima poprilično, bude kristalno jasan i transparentan i najmanji od najmanjih koračića koje su DORH i policija poduzimali ujutro 11. studenoga nakon što su dobili dojavu da se dogodila teška prometna nesreća sa smrtnom posljedicom. Ona ni na koji način ne smije postati izborna tema. Iz istrage od njoj ne smije biti nikakvih repova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini