Piše Damir Cupać

Ponuda koja se ne može odbiti

| Autor: Damir Cupać
Damir Cupać / Ivan Anušić i Andrej Plenković (Snimio Vedran Karuza/Davor Javorović/Pixsell)

Damir Cupać / Ivan Anušić i Andrej Plenković (Snimio Vedran Karuza/Davor Javorović/Pixsell)


O tragediji koja se dogodila kada je bivši ministar obrane Mario Banožić u subotnje jutro 11. studenoga 2023. godine skrivio prometnu nesreću u kojoj je usmrtio 40-godišnjeg Gorana Šarića iz Privlake suvišno je pričati. Ljudski život nitko ne može vratiti, jedna obitelj zavijena je u crno, a Banožićevom sudbinom bavit će se pravosudna tijela hrvatske države. No, da se ljudska tragedija ne pretvori u političku opasnost za premijera Andreja Plenkovića, pobrinuo se sam Plenković koji nije imao nikakvog izbora. Jednostavno, bez obzira na to koliko bio u šoku, bilo mu je valjda jasno od prvog poziva na koji se javio i kada mu je priopćeno što se dogodilo da pod hitno mora pronaći novo kadrovsko rješenje za ministra obrane. Za resor koji je u zemlji članici NATO-a jedan od najbitnijih s obzirom na geopolitičku situaciju jer je ta alijansa de facto u ratu s Rusijom u Ukrajini.

Dakle, pred Plenkovićem su bila dva izazova, vrijeme jer je odluku trebalo donijeti promptno, ali i ime i prezime novog ministra jer je to i te kako bitno budući da su parlamentarni izbori pred vratima. I on se odlučio ponuditi mjesto ministra unutarstranačkom oponentu i osječko-baranjskom županu Ivanu Anušiću. Plenković je odmah naglasio da je Anušić ponudu prihvatio i da se raduje suradnji jer su dio istoga HDZ-ovog tima. Nema nikakve sumnje da će se u danima koji su pred nama propitivati Anušićeva biografija i njegove reference za važan resor Ministarstva obrane. Mnogi će s razlogom upozoravati da su upitne njegove stručne reference za posao koji će raditi sljedećih nekoliko mjeseci do parlamentarnih izbora. Moglo bi se ocijeniti da su takvi prigovori opravdani, ali činjenica je da je Anušić hrvatski branitelj i da mu iskustvo koje je kao mlad čovjek, nažalost, morao steći u ratu ne može nadoknaditi ni jedan mirnodopski udžbenik. Onaj tko je osjetio miris baruta na način kako ga je osjetio Anušić ima referencu za Ministarstvo obrane.

Nemalo je onih koji su bez ikakve formalne vojne naobrazbe prolazili vatreno krštenje, a iz rata izlazili s vojnim činovima. Bilo je među takvima i kukolja, ne može se to poreći, ali bilo je i onih koji su "čvarke" s obzirom na ratno iskustvo i te kako zaslužili. U tom kontekstu Anušić ne može biti u potpunosti sporan. Uz to, ministarska pozicija politička je funkcija, kako kod nas, tako i u drugim demokratskim zemljama. U zemljama razvijene demokracije postoje visoki standardi kada su funkcije u državnoj izvršnoj vlasti u pitanju, ali činjenica je da je riječ o političkoj funkciji i da svatko onaj tko je dobio mandat za formiranje vlade preuzima političku odgovornost kada je riječ o kadrovskoj križaljci. Ovaj put Plenkovićev kadrovski izbor vrlo brzo će se testirati na parlamentarnim izborima. A u tih nekoliko mjeseci, koliko će biti na čelu MORH-a, Anušić ni na koji način ne može napraviti veću štetu u odnosu na bivšeg ministra Marija Banožića kada je riječ o odnosu s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Ovo valja spomenuti zbog toga što valja podsjetiti da je u ovom resoru odnos s Milanovićem bitan jer je predsjednik vrhovni vojni zapovjednik.

Dok Anušić preuzme dužnost, upozna se s osobljem, pohvata konce onoga što mu je posao - eto izbora. U slučaju da Plenković i HDZ opet dobiju izbore, pitanje je hoće li Anušić biti dio nove kadrovske križaljke. Ili će biti da je poslužio svrsi. I upravo je tu drugi dio političke slagalice, uz brzinu koja se očekivala, Plenković je odigrao fenomenalno jer je Anušića koji je u zadnje vrijeme bio jedan od rijetkih oporbenih glasova unutar samog HDZ-a izveo na čistinu. Anušiću nije ostavljen nikakav manevarski prostor. Tajming i kontekst su takvi da je dobio ponudu koja se ne može odbiti. A s tim političkim manevrom Plenković je dobio mir unutar HDZ-a kako bi HDZ pripremio za parlamentarne izbore. Kako sada stvari stoje, jedini pravi protivnik HDZ-u na parlamentarnim izborima mogao bi biti jedino HDZ. Sada kada je Anušić nagrađen, ne nazire se nitko tko bi mogao propitati Plenkovića što on to radi kada su u pitanju INA, HEP, odnos prema hrvatskom selu. Znao je to Plenković čim je u subotu čuo za tragediju koja se dogodila. I reagirao je tako da ne samo da je minorizirao moguću političku štetu, već će politički profitirati.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater