piše tihana tomičić

DP kao Pale sam na svijetu

Ivan Penava / Tihana Tomičić (Snimio Borna Jaksic/Pixsell / Davor Kovačević

Ivan Penava / Tihana Tomičić (Snimio Borna Jaksic/Pixsell / Davor Kovačević


Aktualno prijepodne uvijek je ring, tako je bilo i jučer kad je sukob između zastupnika Domovinskog pokreta i premijera Andreja Plenkovića toliko eskalirao da je sjednica morala biti prekinuta kako bi se svi smirili i mogli nastaviti dalje.

Ovo je vjerojatno predzadnji aktualac prije novih izbora - još se očekuje na početku proljetnog zasjednja, a onda slijede izbori, vjerojatno u travnju. Dakle bit će vjerojatno još samo jedna prigoda da se čelnici oporbe sučele s Plenkovićem, a potom će uslijediti ona prava izborna sučeljavanja, u tv studijima.

Nije stoga čudno da su tenzije već sad visoke, i da se gube živci. A tema za svađu ne može biti osjetljivija i teža od one oko koje su se jučer sukobili DP-ovci i premijer. To je pitanje migracija, odnosno terorizma, jer za zastupnike Domovinskog pokreta to je, očito, jedno te isto. Naravno da je problem ilegalnih migracija velik, ali to je problem cijele Europe. No, pitanje je zašto je za DP problem legalnih migracija istoznačan? Oni govore o tome kako se useljenici u Hrvatsku moraju prilagoditi Hrvatima, a ne oni njima, a onda u istu rečenicu uvale i terorizam. Morat ćemo ih malo upitati da preciznije objasne kakve točno veze ima radna dozvola za Nepalca s terorizmom?!

U tom miješanju krušaka i jabuka, gdje konzervativne stranke poput DP-a ili Mosta traže radikalne mjere protiv bilo kojih vrsta (i)migranata, odjednom je u fokus iskočila tema terorizma. A tu temu, pak, premijer gleda iz samo jedne vizure - vizure napada na Banske dvore otprije sada već skoro četiri godine. I tu vrlo lako plane sukob, i to takav da predsjednik Sabora čak mora prekidati sjednicu.

No, ako ništa drugo, definitivno smo se uvjerili da je postizborna kombinacija suradnje HDZ-a i Domovinskog pokreta definitivno out. To i ne čudi, nakon cijelog performansa koji Ivan Penava izvodi uoči ovogodišnje obljetnice Vukovara 18. studenoga. No, jučerašnji sukob definitivna je potvrda da tu ljubavi nema. Ne samo zato što je Penava bivši HDZ-ovac, pa je samim time pomalo iluzorno da sad surađuje s HDZ-om. Nego i zato jer iz HDZ-a tvrde kako kombinacija s njim i DP-om nikad nije ni bila opcija. Iako su mediji prije mjesec-dva intenzivno pisali o tome nakon što je Penava izjavio da »može zamisliti« da postizborno surađuje s HDZ-om, a i Milorad Pupovac kao dio vladajuće većine potvrdio da mu to ne mora biti potpuno nezamislivo, sad je ta kombinacija stavljena ad acta.

Dapače, u HDZ-u kažu kako takvu mogućnost nikad nitko iz HDZ-a nije javno potvrdio. I zaista, nije. O tome su govorili sami DP-ovci, pa razni partneri HDZ-a, no sam HDZ ili njegov šef Plenković to nikad nisu ni naznačili, a kamoli potvrdili. Kažu i kako sve proizlazi iz toga da u DP-u ne mogu podnijeti da su manjinci, odnosno SDSS, dio vladajuće većine, i pritom kao svoju metu jasno ističu samo Plenkovića. A njega to evidentno iritira.

Stvar je tim zanimljivija što iza DP-a stoji moćni PPD Pave Vujnovca, no sad kad je DP tako zaoštrio prema Plenkoviću i HDZ-u i oko Vukovara i sada u Saboru, to ostavlja dvije mogućnosti - ili će i PPD zaoštriti s Vladom, ili će možda Domovinski pokret ostati bez njihove izravne podrške. Oni koji dugo prate politiku, znaju da je realnije ovo drugo, jednostavno zato što tako velika i moćna tvrtka ne treba sukob s vlasti, a premijer Plenković jučer je jasno deklarirao na koji način doživljava Domovinski pokret.

I dok Hrvatska grca u moru afera, od Coca-Cole, preko novih uhićenja i afera u režiji Europskog tužiteljstva, sve do Agrokora i Ivice Todorića koji vlasti puše za vratom, ipak ništa manje zanimljiva od svih tih događanja nije ni ova geneza odnosa HDZ-a i DP-a.

To je politički važno iz više razloga - prvo, jer će HDZ-u ipak trebati postizborni partneri nakon izbora 2024. godine (mada neki novi nezavisni već lijepo pušu u rog HDZ-u i nude se za postizborno partnerstvo, naravno ako ikad prijeđu prag na novim izborima). A drugo, to je pitanje spomenutih jakih pozadinskih igrača i njihova pozicioniranja uoči novih izbora.

Kako god bilo, 2024. bit će izuzetno zanimljiva. I nakon izbora, kao i uvijek, može se očekivati novo miješanje karata. Pri čemu bi Penava i DP mogli završiti kao "Pale sam na svijetu".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini