Piše zlatko crnčec

Viša sila uzrok suspenzije Schengena

| Autor: Zlatko Crnčec
Ilustracija/Zlatko Crnčec (Snimio Mateo Levak/Davor Kovačević)

Ilustracija/Zlatko Crnčec (Snimio Mateo Levak/Davor Kovačević)


Slovenija će sljedeće subote na deset dana uvesti kontrolu na granici s Hrvatskom. Kao razlog slovenska je strana navela povećani rizik od terorističkih napada nalik onom kakav se dogodio ovog tjedna u Bruxellessu. Tu je sljedbenik ISIS-a iz automatskog oružja otvorio vatru na navijače nogometne reprezentacije Švedske koja je tu večer s Belgijom igrala važnu utakmicu u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u nogometu.

Jest ovo politički neugodna situacija za vladu jer je ulazak u sustav Schengena koji se dogodio 1. siječnja ove godine zaista jedan od njenih najvećih uspjeha. U prosincu prošle godine donesena je odluka o ulasku u sustav Schengena izvan kojeg su i dalje ostale i Bugarska i Rumunjska. Iako su njih dvije ranije ušle u EU. I stoga naravno i prije Hrvatske pokrenule proceduru za svoj ulazak u Schengen. Na kraju je ispalo da ih je Hrvatska uspjela u zadnji čas prestići. Vlada s pravom Schengen ističe kao jedan od svojih najvećih uspjeha. I pored činjenice da ima preko tisuću kilometara dugu granicu s BiH, Hrvatska je uspjela zadovoljiti sve zahtjevne kriterije koje je pred nju postavio EU. Bila je to vrlo teška pozicija. S jedne strane Bruxelless je tražio od Hrvatske da granica bude nepropusna, a s druge joj je pokušavao vezati obje ruke da to napravi stalnim prigovorima oko kršenja ljudskih prava onima koji su nezakonito pokušavali ući na njen teritorij.

Međutim, ova politička neugoda privremenog je karaktera. I sama Slovenija je rekla da će pojačana kontrola trajati desetak dana, s mogućnošću produljenja u nekoliko navrata. Dakle, kontrola nije trajnog karaktera. S druge pak strane, ona je bila nužna. Nakon Ukrajine svijet je zahvatila još jedna globalna kriza, ona koja je započela napadom Hamasa na Južni Izrael u kojem je poginulo više od tisuću izraelskih civila. A koja se nastavila odlukom Izraela da raketama i granatama počne ravnati Gazu, područje od oko 80 četvornih kilometara na kojem živi više od dva milijuna Palestinaca u neljudskim uvjetima.

Događaji poput napada na bolnicu u Gazi u kojem je poginulo nešto manje od 500 ljudi, među njima puno žena i djece, sigurno će dodatno radikalizirati neke ionako radikalne skupine čiji se pripadnici nalaze na ozemlju EU-a ili u njega pokušavaju ući. Pa je stoga logično i da pojedine zemlje pojačavaju kontrole na graničnim prijelazima. To nema nikakve veze s Hrvatskom. Pa i Italija i Austrija su uvele kontrole na svojoj granici sa Slovenijom.

Dok traje ova najnovija kriza na Bliskom istoku, a kako stvari stoje mogla bi potrajati prilično dugo, pojedine će zemlje sigurno uvoditi kontrolu na svojim granicama s drugim članicama EU-a. U pitanju je viša sila, a ne nikakva odgovornost zemlje članice kojoj se uvodi kontrola. Hrvatska naravno ne može uvoditi takvu kontrolu jer je granična država EU-a. Ne nalazi se u središtu EU-a da bi uvodila kontrolu nekoj članici preko čijeg zemlja pristižu ilegalni migranti.

Rješenje bi bilo angažiranje Frontexa na granici Hrvatske i BiH, ali na njenoj bosanskohercegovačkoj strani. Međutim, kao i obično, s BiH je gotovo nemoguće nešto dogovoriti. Naime, Republika Srpska želi da se njena policija spomene u Ugovoru kao priznata strana. Ali tu je problem što Frontex ugovor potpisuje samo s državom, a ne s nekim njenim dijelom. A na žalost Milorada Dodika i njegovih sljedbenika, država je još uvijek BiH, a Republika Srpska samo jedan od njena dva dijela. Međutim, ovo beskonačno nadmudrivanje Sarajeva i Banje Luke onemogućava bilo kakav smisleni dogovor na relaciji EU - BiH oko kontrole granice s Hrvatskom. Tu je naravno problem i vizni režim. Naime, BiH ga nema s nizom zemalja odakle dolaze ilegalni migranti. Oni naprosto bez ikakvih problema slete u Sarajevo iz svoje izvorne destinacije, odakle im treba samo nekoliko sati do granice EU-a. Što oni obilato koriste.

U sljedećim ćemo tjednima, a i mjesecima, živjeti na ovaj način. Na granici sa Slovenijom bit će pojačane kontrole. Koliko pojačane, tek će se vidjeti. Naravno da će ova situacija imati reperkusije na domaću političku scenu u izbornoj godini. Ali svakom je dovoljno na dnevniku pogledati slike iz Pojasa Gaze pa da mu bude jasno da je situacija izvanredna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum