POLUOTOK U TRI DRŽAVE

Reakcije istarskih političara na ulazak u Schengen: "Istra konačno postaje europska regija bez granica"

| Autor: Glas Istre
Granični prijelaz Kaštel (snimio Milivoj MIJOŠEK)

Granični prijelaz Kaštel (snimio Milivoj MIJOŠEK)


Pristižu reakcije na ulazak Hrvatske u Schengen i iz Istre.

Župan Boris Miletić ističe da od 1. siječnja 2023. naš dugogodišnji san postaje realnost.

"Hrvatska ulazi u Schengen. Istarska županija je među prvima snažno zagovarala ulazak u Europsku uniju, te je od samog početka bila proeuropski orijentirana. Stoga i na ulazak Hrvatske u Schengen gledamo kao na logičan nastavak integracije u europsku zajednicu, a benefiti za sve naše građane su brojni. Dosanjali smo dan da naša Istra, koja se nalazi na području tri države, Hrvatske, Slovenije i Italije, bude konačno bez granica, te da naši građani mogu slobodno putovati Europom. Ulazak u Schengen će svakako olakšati dolazak, odnosno odlazak gostiju koji posjećuju našu regiju", rekao je Miletić.

Direktor Hrvatske udruge hotela (HUT) Veljko Ostojić kaže da će današnja odluka o ulasku Hrvatske u šengenski prostor biti snažan impuls za hrvatski turizam.

"Ova će odluka dati dodatni poticaj rastu turističkog prometa i konkurentnosti sektora jer će sigurno osnažiti interes za hrvatskom turističkom ponudom. Još jača integracija Hrvatske u EU, koju donosi ulazak u šengenski prostor, izrazito je optimistična vijest za turistički sektor i cijelo gospodarstvo. Jačanje razine sigurnosti zemlje koje donosi ulazak u šengenski prostor, kao i ulazak u eurozonu od 1. siječnja i usvajanje valute koju koriste naši gosti iz ključnih emitivnih zemalja, dodatno će olakšati dolazak i ojačati interes za Hrvatskom u članicama EU, ali i na potražnju iz trećih zemalja", poručio je Ostojić, dodavši da su naše ključne emitivne zemlje članice šengenskog prostora, što znači da će ulazak Hrvatske u taj prostor i ukidanje graničnih kontrola na našoj granici sa Slovenijom i Mađarskoj turistima iz tih zemalja značiti još brži i jednostavniji dolazak u Hrvatsku.

"Zbog jednostavnijeg dolaska, zajedničke valute i jačanja percepcije sigurnosti, u Hrvatsku će sigurno doći i gosti koji do sada nisu birali Hrvatsku kao destinaciju svog odmora", rekao je Ostojić.

Čelnik IDS-a Dalibor Paus kaže da je pristupanje Hrvatske u Schengenski prostor najsretnija vijest za Istru i njene građane u ovoj godini.

"Podrška Istrijana članstvu u EU bila je rekordno visoka i sada, kada će granični prijelazi postati stvar prošlosti, vjerujem da će svi osjetiti puni smisao Europe bez granica, pogotovo hrvatski i slovenski građani koji žive na pograničnom području, a čija će svakodnevnica biti puno jednostavnija", poručio je Paus.

Istarski europarlamentarac Valter Flego kaže da je sretan i ponosan što je Hrvatska pred vratima Schengena i što će Istra od 1. siječnja biti prava europska regija bez granica.

"Konačno postajemo dio najrazvijenijeg kluba - Schengena - apsolutno zasluženo! Smanjuju se čekanja na granicama naših prijevoznika, radnika, turista, smanjuju se gubitci, koji se čekanjima generiraju. Ovo je velik dan za Hrvatsku, ali i za snažnu, jedinstvenu Europu", naglasio je Flego.

Dodao je da zbog nedostatka odgovarajuće prometne infrastrukture moramo biti realni i svjesni da sa Schengenom gužve na graničnim prijelazima Plovanija i Kaštel neće biti u potpunosti riješene.

"Zato pozivam Vladu RH i premijera Plenkovića da prije početka turističke sezone riješe problem povezivanja istarskog ipsilona na mrežu slovenskih autocesta. Ovo je prilika za jačanje dobrosusjedskih odnosa i za rast hrvatskog, slovenskog, ali i europskog gospodarstva u cjelini. Adekvatno cestovno povezivanje Slovenije i Hrvatske i rješavanje problema uskog grla koje guši istarski turizam i život ljudi s obje strane granice već desetljećima, mora biti prioritet hrvatske vlade", rekao je Flego.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini