Piše Damir Cupać

Istarski narode!

Andrej Plenković/Damir Cupać (Snimio Milivoj Mijošek/Vedran Karuza)

Andrej Plenković/Damir Cupać (Snimio Milivoj Mijošek/Vedran Karuza)


Kada se spominju povijesne odluke, moglo bi se reći da je riječ o frazi koja je izlizana zbog prečeste upotrebe i pretjerivanja. No kada je riječ o Rujanskim odlukama iz 1943. godine, moglo bi se reći da je riječ zaista o povijesnim odlukama koje imaju golemu povijesnu i političku težinu i kojim su ispravljene povijesne nepravde kada je riječ o Hrvatskoj i njezinom današnjem izgledu. Iako je povijesni revizionizam nešto na što se danas nailazi često, razuman svijet bi oko nečega ipak trebao postići konsenzus. U hrvatskom slučaju, on bi trebao biti oko uloge antifašizma i narodnooslobodilačke borbe koji su omogućili da Hrvatska bude na pravoj strani povijesti u Drugom svjetskom ratu i na taj način zasluži granice u kojima je međunarodno priznata. Samo oni koji su zlonamjerni neće prihvatiti tu činjenicu koja je navedena u Ustavu Republike Hrvatske. Točnije u izvorišnim osnovama Ustava. Kada je riječ o antifašizmu, najbolje je citirati da je opstojnost hrvatskog naroda potvrđena u "uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju Drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.) i poslije u ustavima Socijalističke Republike Hrvatske (1963. – 1990.)...".

Upravo su Pazinske i Rujanske odluke iz 1943. godine jedna od najbitnijih stranica kada je riječ o uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju Drugog svjetskog rata. Stručna literatura navodi da je bit Pazinskih odluka - odluka Okružnog narodnooslobodilačkog odbora od 13. rujna 1943. godine i Sabora istarskih narodnih predstavnika od 25. i 26. rujna 1943. godine sjedinjenje Istre s maticom domovinom. Dakle, najprije je 13. rujna 1943. godine objavljen politički manifest s odlukom o priključenju matici zemlji i proglašenju ujedinjenja s ostalom hrvatskom braćom. Riječ je o proglasu pod nazivom "Istarski narode" i u njemu je navedeno da je Istra oslobođena snagom vlastita oružja i zahvaljujući snazi partizanskih postrojbi te volji naroda koji je prolazio kalvariju višestoljetne okupacije. Oni koji su sastavljali proglas nisu nimalo dvojili kojim putem krenuti i gdje je Istri mjesto, što se vidi u riječima da je Istra hrvatska zemlja i da će hrvatska ostati. Nakon toga su Predsjedništvo i Izvršni odbor ZAVNOH potvrdili 20. rujna 1943. godine odluku Okružnog NOO-a za Istru svojom Odlukom o priključenju Istre, Rijeke, Zadra i ostalih okupiranih krajeva Hrvatskoj. Nekoliko dana kasnije u Pazinu je održan Sabor na kojem je izabran privremeni Pokrajinski NOO za Istru te potvrđena odluka o odcjepljenju od Italije i sjedinjenju s Hrvatskom i Jugoslavijom.

Mnogi će se danas praviti pametni, ali samo naivci vjeruju da bi nakon političkih odluka i volje istarskog naroda, a da nije bilo ratne pobjede ista ta volja bila ostvarena najprije u Jugoslaviji, a onda u samostalnoj Hrvatskoj. Nisu rijetki oni koji bi željeli da se povijesna priča 1945. godine nije razvila kako se razvila i da poglavnik Ante Pavelić nije pobjegao i ostavio hrvatski narod. Valja se nadati da će takvi kako vrijeme odmiče završiti na marginama jer su njihova promišljanja nešto najgore i brzo bi se Hrvatskoj razbilo o glavu kada bi oni imali priliku krojiti politiku.

I zato se svake godine tih povijesnih odluka treba sjećati, a još je bitnije da ih se sjećaju oni koji su na čelu države. Za one koji su bili, jesu ili će biti na čelu Istarske županije ne treba dvojiti, njima je proglas svetinja. Ali lijepo je vidjeti da je i premijeru Andreju Plenkoviću sve jasno: "Važno je lociranje Rujanskih odluka iz 1943. kada je donesena odluka o vraćanju Istre u hrvatski državni korpus, ali i Zadra, Rijeke i otoka, kao zaista važne državotvorne odluke koja je dio naše povijesti i naše državnosti i zato mi je drago da je 25. rujna ujedno Dan Istarske županije." Premijer je sa suradnicima prije nekoliko dana bio na probijanju druge cijevi tunela Učka jer zna, i svatko tko je na čelu Vlade ili je predsjednik trebao bi znati, da država mora raditi, kako reče Plenković, u partnerstvu s Istarskom županijom, gradovima i općinama jer je Istra važna hrvatska županija i u političkom smislu, ali i gospodarskom, prometnom, turističkom, obrazovnom i razvojnom.

I zato, smrt fašizmu, sloboda narodu, kako je lijepo završio proglas istarskom narodu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini