Piše Tihana Tomičić

Vizionari su ispred svega

Tihana Tomičić (Snimio Davor Kovačević / Novi list)

Tihana Tomičić (Snimio Davor Kovačević / Novi list)


Svjetsko, a naše, moglo bi se reći. Naime, najveća domaća farmaceutska kompanija, riječki JGL, predstavio je svoj novi razvojni projekt Integra vrijedan 53 milijuna eura. Radi se o investiciji započetoj u jeku pandemije koronavirusa u sklopu koje su izgrađeni novi objekti u Svilnom i Kukuljanovu koji bi trebali značajno povećati proizvodne kapacitete JGL-a, ali i tehnološke mogućnosti istraživanja i razvoja te u konačnici i samu logistiku i distribuciju proizvoda.

Okupilo je to jučer sam državni i lokalni politički vrh u Rijeci. Iako zaoštrenih odnosa oko niza tema, HDZ i SDP zajedno su bili u Integri. U mnogo čemu nisu integrirani, dapače dezintegrirani su jer je pretkampanja započela pa su lokalni HDZ-ovci među ostalim gradsku SDP-ovu vlast prozvali zbog situacije u Čistoći, ali u JGL su stigli - svi. Dezintegrirani su i na temama strateškog smjera razvoja Hrvatske, pa tako premijer Andrej Plenković proziva SDP da je aktivno radio na tome da Hrvatska ne uđe u roku u Schengen, kako bi se smanjio manevarski prostor vladajućima na državnoj razini da te uspjehe pripišu sebi. Ali novu Integru došli su vidjeti svi.

Jednako kao i drugu cijev tunela Učka prije nekoliko dana, ili pak u obilazak nove ceste D 403 što se uskoro otvara. Kad je riječ o velikim investicijama, ipak se svi vole pojaviti, jer misle da birači pamte samo vizualno, i da je bitno biti na licu mjesta, pa će već netko zapamtiti ovo ili ono lice.

Međutim, stvari su itekako jasne, i svatko tko podcjenjuje birače, uvijek je u krivu. Tako se dobro zna koje su investicije državne, koje su lokalne, a koje su - privatne. Ako ništa drugo, politika ipak pokaže s vremena na vrijeme respekt i prema ovakvim investicijima, pa je tako premijer jučer jasno poručio kako mu je »drago da može pokazati svoje poštovanje prema 32 godine rada i truda stvaranja ovakve kompanije«.

Ne treba zanemariti ni činjenicu da iza projekta sa svojom podrškom dobrim dijelom stoji HBOR, što također šalje poruku da se kreditiraju projekti koji imaju viziju i dugotrajni učinak onoga što se naziva strateškim razvojem. Svojim jačanjem, JGL jača i cijelu regiju, i najčešće se uz neke hotelijere svrstava u sam vrh hrvatskog biznisa. Prošla su vremena kad su Rijeku primarno predstavljali samo brodogradnja i luka, sada su tu i neke sofisticiranije tehnologije i novi know-how, koji HBOR prepoznaje i podržava.

Konkretno, kad je JGL u pitanju, treba podsjetiti da novi objekt u sklopu Pharma Valleya u Svilnom obuhvaća cjeline kao što prostori za testiranje raznih formulacija i izradu manjih serija težine, zatim dio kontrole kvalitete koji se prostire na 800 četvornih metara te pilot-pogona od 750 četvornih metara u kojem se proizvodi dodatno optimiziraju. Na Kukuljanovu je izgrađen robotizirani logističko-distribucijski centar sa 17.500 paletnih mjesta i mogućnošću neprekidnog rada, a veći dio te investicije u visini od 39,3 milijuna eura financiran je uz pomoć HBOR-a, dok je ostatak financijske konstrukcije JGL pokrio iz vlastitih sredstava, kako je već poznato.

Gradnja Integre započela je u postpandemijskoj kriznoj fazi u veljači 2021. godine, a useljena je u kolovozu ove godine. Stoga posebno treba cijeniti i taj korak, da se u veliku investiciju ušlo baš u tom trenutku. Kad je iduće godine počeo i rat u Ukrajini, a zna se da je dobar dio JGL-ovog tržišta i na tom dijelu istočnog dijela Europe, bilo je jasno da je rizik još i veći. Ali evo, hrabrost se uvijek isplati i u tvrtki nisu odustajali od projekta.

O zapošljavanju mladih kadrova ne treba ni trošiti riječi - postoji jasna veza između razvoja studija biotehnologije, a sada i farmacije na Sveučilištu u Rijeci. Zapravo, to je jedini način razvoja - kad se povezuje industrija s tržištem rada, i ona lokalna sredina koja to ne prepozna, a takvih je u Hrvatskoj mnogo, na kraju često završi s problemom iseljavanja mladih i depopulacije. To jest i problem Rijeke, ali je moguće da se s pametnim projektima taj trend i promijeni.

Ali za to su potrebni vizionari. A oni često ne sjede u uredima administracije, pa čak ni politike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater