Piše Damir Cupać

Autogol Jakirovića i Gazde

Sergej Jakirović/Damir Cupać (Snimio Nel Pavletić/Vedran Karuza)

Sergej Jakirović/Damir Cupać (Snimio Nel Pavletić/Vedran Karuza)


Majko mila naša, a cirkusa, a sramote! Ajde da je Prvi april još bi čovjek i shvatio, ali nije. U kasnom smo kolovozu 2023., a HNK Rijeka preko noći je ostala bez trenera Sergeja Jakirovića koji je odlučio prihvatiti nemoralnu ponudu GNK Dinama i zamijeniti riječku adresu onom zagrebačkom. Tri dana prije utakmice za ulazak u Konferencijsku ligu protiv francuskog Lillea. O kakvoj je ponudi riječ i kakav je ugovor s Rijekom imao Jakirović da može preko noći napustiti klub u koji se kleo svim srcem, teško je reći. Na to će morati odgovoriti Damir Mišković koji sada tvrdi da nije imao pojma i da je tragikomičnu vijest pročitao na portalima. Kao i mi ostali smrtnici. U svakom slučaju, došlo je do nezabilježenog događaja koji bi preko noći mogao promijeniti sve ono što se pozitivno događalo od kraja studenog 2022. kada je Jakirović preuzeo riječko kormilo. U trenutku kada je Rijeka bila na aparatima i prijetio joj je pad u komu, s obzirom i na igru i na rezultate u toj nesretnoj sezoni, Jakirović je zamijenio talijanskog trenera Sersea Cosmija. U tom je trenutku klub s Kvarnera bio na osmom mjestu s osvojenih 15 bodova. Cosmi je naslijedio Dragana Tadića i Fausta Buducina. Činilo se da je Jakirović krenuo u nemoguću misiju jer Rijeka nije imala ni rezultat ni igru. Ma koliko se činilo ludo, mnogi su razmišljali da je ispadanje iz lige realna opasnost.

Svi oni uspjesi koje je Rijeka napravila otkada je klub preuzeo Davor Mišković bili su sol na ranu tadašnjeg stanja kluba koje je bilo katastrofalno. No Jakirović se uhvatio posla i vrlo brzo negativni trendovi preokrenuti su u pozitivne. Iz kola u kolo sve je više bilo razloga za optimizam da bi u konačnici na kraju prvenstva Rijeka osigurala borbu za ulazak u Konferencijsku ligu. Samo nekoliko mjeseci prije to se činilo kao znanstvena fantastika. Rezultat je bio, barem se tada mislilo, obostrana ljubav između Jakirovića i kluba, ali i između Jakirovića i grada, a i šire. Kako kaže Armada Jelšane - Ker ljubezen ne pozna meja. Idila se nastavila tijekom priprema, Jakirović je dobio mir koji mu može dati samo tolerantna sredina kao riječka da još bolje utvrdi temelje i da onda u miru krene u europske kvalifikacijske utakmice i u borbu u hrvatskom prvenstvu. Bez imperativa. Čini se da je dobio odriješene ruke za dovođenje pojačanja, a takvu slobodu zadnji put je imao Matjaž Kek. Prvih nekoliko utakmica pokazalo je da se dobro radilo, da je nekoliko dovedenih igrača s velikim potencijalom i da Rijeka gradi prepoznatljivu i oku ugodnu igru. Bilo je i loših rezultata, ali i igre - protiv Hajduka na Poljudu, ali utakmica od prije dva dana protiv Lokomotive pokazala je da momčad ima karakter pod dirigentskom palicom Sergeja Jakirovića. Ni u trenutku negativnog rezultata nije bezglavo srljala protiv Rijeci uvijek neugodnih Lokosa, već je strpljivo gradila igru i na kraju odnijela pobjedu. Na Rujevici koja je bila dobrano ispunjena, na Rujevici koja je s pravim pljeskom i skandiranjm nagradila i igrače i stručni stožer. Naročito stručni stožer i Jakirovića jer riječka publika zna zavoljeti trenera i stati uz njega. Bio je to ugodan vikend za napuniti baterije kako bi se elanom krenulo u novi radni tjedan. Unatoč najavama da će Kvarner pogoditi u drugom dijelu kolovoza 2023. toplinska bomba. I da će trajati cijeli tjedan.

No već jučer eksplodirala je bomba za koju vjerojatno nitko osim onih najuže upućenih nisu znali ni da postoji. Dinamo je najprije poslao obavijest da je Bišćan smijenjen nakon neuspjeha u Ateni kada je u šest minuta prosut prolazak u zadnje kolo doigravanja za Ligu prvaka. Samo nekoliko sati kasnije iz Maksimira je obznanjeno da Dinamo ima novog trenera, a to je Sergej Jakirović. Čekao se neki demantij, ali ne da demantij nije dolazio, već je objavljeno da je Damir Mišković potvrdio da je to istina. Gazda Rijeke kaže da ga je Jakirović nazvao tek nakon što je vijest objavljena. A Gazda je naprosto u šoku. Naglasio je i da ne može doći sebi. Ajde. Pita li se Gazda kako je tek onda onima koji nisu Gazda, a to smo mi koji volimo Rijeku, ne kao Gazdino vlasništvo nego kao nešto što je naše. Pitamo se i kakav je to ugovor potpisan s Jakirovićem, bolje rečeno Slabirovićem kada je on preko noći mogao pokupiti prnje i zaputiti se u Zagreb. Kao da je otet. Jer, kao, nitko ništa nije znao o jednoj od najvećih nogometnih blamaža u povijesti hrvatskoga nogometa. I šire.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini