Piše Zlatko Crnčec

Plenković smiruje tenzije s Grčkom

Ilustracija / Zlatko Crnčec (Snimio Yiannis Panagopoulos/Eurokinissi/Pixsell / Davor Kovačević)

Ilustracija / Zlatko Crnčec (Snimio Yiannis Panagopoulos/Eurokinissi/Pixsell / Davor Kovačević)


Sada kada je Dinamo napokon otišao, moguće je reći javno ono što je mnogo mislećih ljudi govorilo privatno i prije nego je stigao. A to je da je sport nepogrešiv razlog za stvaranje neprijateljstava. I ako je takav posjet kao što je ovaj imao ikakav učinak na anglosovjetske odnose, to je da su oni sada još malčice lošiji nego što su bili prije toga. Iako se spominje Dinamo, prethodne rečenice, naravno, nemaju nikakve veze s nogometnim klubom iz Zagreba čijih se više od sto navijača našlo u grčkim uzama. Napisao ih je George Orwell nakon Drugog svjetskog rata promatrajući posljedice četiri promotivne utakmice koje je moskovski Dinamo odigrao s engleskim klubovima. Smisao dolaska sovjetskih nogometaša bio je poboljšanje odnosa Sovjetskog Saveza i Velike Britanije. Koji se u nas nakon toga i nisu baš previše poboljšali jer su utakmice obilovale grubostima, čak i tučnjavama igrača, dok je publika na trenutke prijetila provalom u teren kako bi natukla suca koji je, po njihovom mišljenju, favorizirao sovjetske dinamovce.

Zagrebački dinamovci svoju utakmicu u Ateni nisu ni stigli odigrati jer su se večer prije nego što se trebala dogoditi, njihovi navijači potukli s grčkim. Posljedice su bile tragične. Jedan je grčki navijač ubijen. Iako se još uvijek ne zna tko ga je ubio, odnosi Hrvatske i Grčke nisu se malkice pogoršali, nego su ozbiljno narušeni. Iako su prije utakmice bili gotovo pa savršeni. Jedina bitnija razlika bila je u odnosu prema Srbiji i Kosovu, ali ni to nije znatnije utjecalo na dobre odnose Zagreba i Atene.

Zbog svega toga izuzetno je dobro da premijer Andrej Plenković ovog ponedjeljka putuje u Atenu gdje će se susresti s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom. Naprosto, bika treba uhvatiti za rogove, odnosno treba se suočiti izravno s problemom i pokušati ga riješiti u samom začetku. Što prije, to bolje. Bez ikakvog odlaganja. I odmah preokrenuti trend. Hrvatskoj definitivno nije potreban još jedan neprijateljski narod na Balkanu. Posebno ne kada se razlog potencijalnog neprijateljstva nalazi u tragičnoj posljedici nogometnog huliganstva.

Za vjerovati je da će Plenković u Ateni prekinuti spiralu koja je dovela do izbijanja neprijateljskih verbalnih prijetnji koje je dio grčke javnosti nakon tragedije kod Nove Filadelfije počeo upućivati ne samo Bad Blue Boysima, nego i Hrvatima i Hrvatskoj kao državi. Plenković i Mitsotakis u dobrim su osobnim odnosima, a njihove su stranke članice Europske pučke stranke (EPP). Tako da i s te strane treba naći dodatne razloge za optimizam da će odnosi dviju zemalja ostati dobri kakvi su bili prije nereda koji su se dogodili prije desetak dana.

A ako Plenković uspije u tome da tenzije splasnu, da se smanji bijes grčke javnosti koju razjaruju ekstremna desnica i ljevica pokušavajući na tragediji ubrati koji politički bod, automatski će se poboljšati i položaj Dinamovih navijača. Naravno, ne u izravnom kaznenopravnom smislu ako za neke postoje dokazi za kaznenu odgovornost, ali bi tada njihov tretman u zatvoru sigurno postao mekši, a život i zdravlje sigurniji. Smanjio bi se i pritisak grčke javnosti da se pod svaku cijenu moraju kazniti svi »hrvatski nacisti«, kako Dinamove navijače nazivaju lijevi i desni grčki radikali.

Sastanak lidera zapadnog Balkana u Ateni bio je dogovoren i prije atenske tragedije. Ali sada će njegov sadržaj biti proširen i bilateralnim sastankom hrvatskog i grčkog premijera. Još uvijek se ne zna hoće li biti i zajedničke konferencije za novinare. Bio bi to riskantan, ali moguće i jako dobar potez. Neka grčki novinari pitaju što žele.

A pitat će i o izjavama hrvatskog predsjednika. Bilo bi zaista dobro da se Plenković i Zoran Milanović usuglase kako će premijer odgovarati na ta pitanja. Jer s jedne strane nije u redu ni pristojno u inozemstvu govoriti protiv predsjednika svoje zemlje, a s druge Milanovićeve izjave zaista jesu dolile puno ulja na vatru u ovom slučaju.

Dva dana prije Plenkovića u Atenu će stići Dinamo. Bilo bi stvarno super da nakon odlaska hrvatskih nogometaša i Plenkovićevog posjeta, misleći Grci i privatno i javno mogu konstatirati da se hrvatsko-grčki odnosi ipak nisu pogoršali. Da ih čak ni nogomet nije uspio pokvariti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini