Piše Tihana Tomičić

MUP pokazao odnos prema "ustašovanju"

Tihana Tomičić (Snimio Davor Kovačević / Novi list)

Tihana Tomičić (Snimio Davor Kovačević / Novi list)


Ipak su to nacionalni dani ponosa i slave - bez obzira na sve, obljetnica Oluje, Dan domovinske zahvalnosti i onda Sinjska alka kao izraz tradicije koja je oduvijek okupljala, na kraju nekako smekšaju i državne čelnike. Predsjednik i premijer razgovaraju, a to je vijest samo po sebi. Samim time, i dogovori oko VSOA-e i drugih imenovanja ulaze u završnu fazu.

Kako se čini, ono što je najavljeno kao rok, i poštovat će se, pa bi do 10. kolovoza mogli biti dogovoreni novi kadrovi i za vojno-obavještajnu agenciju i za Oružane snage i ostalo. Doduše, zakonski i ustavni rok su jasni - VSOA ne može biti bez aktivno izabranog ravnatelja duže od tog datuma, pa je dogovor i očekivan, i potreban, i dobar. Ali ipak nekako lakše ide kad se to dogovora oko datuma kad se slave dani branitelja, i kad pijetet ipak u prvom redu ide njima, a tek onda su tu kao drugorazredni politički folklor prepucavanja »dva brda«. Tako je premijer i mogao jučer između redaka najaviti kako će i ostala vojna imenovanja, osim same VSOA-e biti riješena paralelno. To je bio predsjednikov prijedlog, a u izvršnoj vlasti skloni su činiti takve kompromise, kakvi su uostalom i dobrodošli u ovim danima.

No, ono što je za javni prostor i društvenu klimu svakako još važnije od ovih kadroviranja, jest atmosfera u kojoj je prošla sama proslava Oluje. A to je prije svega činjenica da oni koji su htjeli biti i ove godine provokatori, to naprosto nisu uspjeli. Ionako nemaju nikakvu podršku javnosti, pa bi ulazak opskurnoga Skeje i njegove družine u centar Knina gdje je bila službena proslava, vjerojatno i prošla bez puno interesa publike i javnosti. Ali ipak je bolje spriječiti nego liječiti, pa je tako MUP odradio posao na način da takva ekipa ni ne dobije priliku ulaziti na teren oficijelne proslave i pokušati buditi strasti koje su odavno ugašene.

Ipak, oni su uporni pa svake godine ponovo pokušavaju - članovi tzv. Udruge veterana 9. bojne HOS-a Rafael vitez Boban, predvođeni Markom Skejom, prethodnih godina su redovito dolazili u Knin, i pritom su uvijek uzvikivali pozdrav »Za dom spremni«, a ove godine zaustavljeni su i prije nego su došli do centra grada. Policija ih je zaustavila, Skejo je u jednom trenutku čak pokrenuo auto i pokušao probiti policijsku blokadu, ali ga je policajac stopirao.

Iako kontroverzni Skejo sada naravno tvrdi da je razlog njegova zaustavljanja i potom zabrane prolaska »samo« u tome što je uzvikivao ZDS, prava je istina da je na postavljenom prometnom punktu gdje policijski službenici reguliraju promet prema Kninu radi nesmetanog odvijanja proslave bila zaustavljena kolona vozila koja je htjela nastaviti put prema Kninu tim pravcem umjesto alternativnim preko mjesta Biskupija, a koje pravce je policija i ranije najavila u javnosti. S obzirom na to da prvi vozač u koloni nije htio poslušati upozorenje i naredbu policijskih službenika, već je pokušao proći punkt, Skejina ekipa odvedena je u prostore policije. Dakle, riječju, Skejo je sam sebe opstruirano da bi došao na proslavu Oluje. Teško da može optužiti bilo koga drugoga osim vlastite agresivnosti za to da prisustvuje onome što naziva »svetim«, a to je proslava oslobođenja Hrvatske prije 28 godina. Mogao je kao i svi građani ići pravcem koji je predvidjela policija, nije to učinio, pokušao je probiti policijsku barikadu i naravno da je onda spriječen da ide dalje.

Činjenica da je on sa svojim društvom posljednji »ostatak ostataka« donedavno donekle i prisutnih takvih retrogradnih skupina. Ali hrvatsko društvo uvelike se promijenilo zadnjih godina. Jedna od tih poluga koja pomaže tome je i ovakvo policijsko postupanje - osim što su takvi ljudi agresivni i ne poštuju policijske naredbe, MUP ionako radi posao u skladu s onim što građani priželjkuju. Dosta bi bilo više podjela na ustaše i partizane, divljanja crnokošuljaša i neprimjerenog ponašanja. Dobro je da MUP reagira na vrijeme, pa se veći incidenti više i ne događaju. To je poput Bleiburga - nakon što su austrijske vlasti zabranile okupljanje crnokošuljaša ondje, naglo je splasnulo i »ustašovanje«. I sam režim nekad mora jasno pokazati na kojim postavkama stoji.

A onda se i proslave poput Oluje i Sinjske alke mogu odvijati u potpunom miru. Čak i politika na kraju prihvati takvu atmosferu pa i »dva brda« komuniciraju s mnogo manje tenzija.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom