Piše Tihana TOMIČIĆ

Oluja ili - bonaca?!

Ilustracija / Tihana Tomičić (Snimio Davor Kovačević / Novi list)

Ilustracija / Tihana Tomičić (Snimio Davor Kovačević / Novi list)


S obzirom na lošu vremensku prognozu DHMZ-a, prema kojoj su izgledni pljuskovi s grmljavinom i olujno nevrijeme, središnja svečanost proslave 28. obljetnice Oluje 5. kolovoza u Kninu održat će se, umjesto na nogometnom stadionu, na Trgu dr. Ante Starčevića, koji će biti dijelom natkriven.

Ovo je službeno priopćenje MORH-a, a ono što je još upitno jest hoće li i dalje biti oluje u odnosima predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića.

Prve naznake kvarenja vremena vidjele su se oko obilježavanja Oluje u organizaciji SNV-a kod Gospića. Iako su predstavnici SNV-a održali neutralan govor o tome da treba obilježiti i uspjeh Hrvatske u oslobađanju, ali i svaku žrtvu srpske nacionalnosti, odmah su se pojavile reakcije s desnice, pa su tako iz Domovinskog pokreta zatražili prekid financiranja kako oni kažu "Pupovčevog SNV-a" zbog uvreda. A uvreda se svodi na to da je Pupovac bivšu Krajinu nazvao - Krajinom. Samo bez navodnika. O tome se može razgovarati, doista, ali da se baš zbog navodnika odluči prestati financirati jednu manjinsku udrugu, to zaista nije realno. I to ne samo jer "Pupovčev SDSS" podržava i vladajuće u Saboru.

Daljnje naoblačenje koje vodi prema Oluji moglo bi se dogoditi danas u Prijedoru, gdje se sastaju oni koji komemoriraju žrtve Oluje i negiraju njen karakter, pa će to biti dernek Milorada Dodika, Aleksandra Vučića i drugih koji dan danas ne priznaju pravo Republike Hrvatske na obranu i oslobađanje svojih granica 1995. godine. Oni ga obilježavaju kao "dan progona Srba iz Hrvatske". Iako je Milorad Pupovac jučer jasno rekao kako za SNV pitanje tog "eventa" u Prijedoru nije najvažnije pitanje, nego je mnogo važnije obilježiti zbivanja u samoj Hrvatskoj, na desnici ga ipak i dalje osuđuju. Bit će u tom kontekstu vrlo zanimljivo pratiti kako će u samom Kninu u subotu 5. kolovoza i predsjednik Milanović komentirati "Dodikov Prijedor", s obzirom na to da je prije samo tjedan dana predsjednika RS-a primio u poluprivatni posjet na Hvaru. U priopćenju je doduše pisalo da je sastanak radnog karaktera, ali nikad nismo dobili šire objašnjenje o tome zašto je taj posjet bio potreban, i koji su zaključci tog susreta.

Upravo zato što je i oko Dodikovog posjeta bilo novih polemika na relaciji Banski dvori - Pantovčak, proslava Oluje mogla bi ponovo biti - olujna. Sve je začinjeno još i najnovijim sporenjima oko izbora ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije koju još uvijek vodi vršitelj dužnosti, mada zakon jasno kaže da se taj status može tolerirati samo mjesec dana. Tih mjesec dana istječe, i dva brda moraju se dogovoriti oko kadrova. No, nakon što je prošloga petka s Vladine strane ponovo predloženo kadrovsko rješenje s konkretnim imenima, u međuvremenu je predsjednik Milanović ponovo izašao s idejom da se izbor šefa VSOA-a (koji bi bio Vladin prijedlog), ipak uvjetuje i popunom ostalih mjesta u Oružanim snagama (koje on predlaže), što u Vladi smatraju ucjenom. Pa smo tako u srijedu navečer opet svjedočili prekomjernom granatiranju priopćenjima Vlade, pa Pantovčaka, pa onda opet MORH-a... Sinoć pak premijer šefu države šalje svoj potpis - dakle ne bi više trebalo biti prepreka za dogovor. Ako ima volje, ima i načina.

Očekivalo se da taj problem putem svojih savjetnika Milanović i Plenković riješe baš do praznika Dana domovinske zahvalnosti 5. kolovoza, da simbolički pokažu da su spremni na kompromise, i da na dan kojim slavimo hrvatske branitelje i slobodu loši odnosi dva čelnika napokon budu u drugom planu.

A kad je prije tri godine obilježavana 25. godišnjica Oluje, kao okrugla, sve je izgledalo idilično. Tada su poruke bile zajedničke i unisone, i javnost je to bila pozdravila. Jer, logično, većina građana smatra kako je to datum koji ne bi trebao nositi svađe i napetosti, nego doista slaviti hrvatsku pobjedu 1995. godine.

Vremena još ima, ali malo. Možda se do subote u podne, kad je prije točno 28 godina proglašena konačna pobjeda, nešto i promijeni. Jer vrijeme je da umjesto oluja u Hrvatskoj zavlada - bonaca.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of