piše tihana tomičić

Zbogom i stranci Centar

Ivica Puljak/Tihana Tomičić (Snimio Miroslav Lelas Pixsell/Davor Kovačević Novi list)

Ivica Puljak/Tihana Tomičić (Snimio Miroslav Lelas Pixsell/Davor Kovačević Novi list)


U zadnje vrijeme, otkako su iz platforme Možemo! dali javnu odbijenicu SDP-u, počelo se u političkim krugovima kalkulirati o tome da bi se možda mogao stvoriti novi oporbeni blok nasuprot HDZ-u, koji bi činili Tomašević-Benčićkin Možemo! zajedno s Centrom splitskog gradonačelnika Ivice Puljka. Ima ideja, naime, da se bar ostaci ostataka lijeve oporbe povežu u želji da Andrej Plenković dobije konkurenciju.

U toj kombinaciji SDP ne bi bio jer je za sve već postao uteg, nego bi Možemo! pokušao učvrstiti svoju poziciju lidera oporbe. Oni, uostalom, po zadnjoj anketi imaju 10,5 posto podrške, isto kao SDP, pa to više ne izgleda nemoguće. No, naravno, trebaju im partneri koji bi dokazali sinergiju, a to bi teoretski bila stranka Centar.

No, ne lezi vraže, kao što se SDP izjeda unutar sebe, sad se isto događa i s Puljkovim Centrom. Već prije nekog vremena njihova zastupnica Dalija Orešković zapodjenula je svađu s Puljkom, jer ga je optužila, ugrubo, da je autokrat, a sad se sukob spustio u Split gdje je nova Puljkova pročelnica - izabrana na javnom natječaju kao stručnjak i nestranački kadar - već otkazala poslušnost gradonačelniku koji ju je izabrao. Izabrana je za pročelnicu za upravljanje gradskom imovinom, a cilj je bio da riješi problem stanova koje su sebi i svojima dodjeljivale bivše splitske vladajuće garniture te da raskrsti s mafijom koja je zaposjela javne prostore u Splitu, od kioska na rivi i na štekatima, do ozbiljnijih i većih zemljišnih posjeda po gradu. No, nova pročelnica Maja Đerek našla je podatak da je jedan od uzurpatora gradskih stanova ni manje ni više nego otac zamjenika gradonačelnika Bojana Ivoševića. To je onaj isti zamjenik zbog kojeg je Puljak bio prisiljen izaći prošle godine na ponovljene izbore, jer je ispalo da se dopisivao s maloljetnicama, pa je izbio skandal. Na tim izborima Puljak je ponovo pobijedio, a Ivošević zajedno s njim obnovio mandat. No, sad je nova pročelnica Đerek iskopala još jednu Ivoševićevu aferu - ona se posljednjih tjedana intenzivno bavila stanovima koje je Grad Split dao na korištenja pojedinim zaslužnim građanima, a onda otkrila da je u jednom takvom stanu i glumac splitskog HNK-a Nikola Ivošević, otac zamjenika gradonačelnika Bojana.

Kad je ona to javno otkrila, gradonačelnik Puljak dao je priopćenje da je time "udarila na instituciju gradonačelnika". Naravno, Maja Đerek javnosti je dobro poznata - stekla je status zviždačice nakon što se kao direktorica za poslovne prostore u tvrtki Državne nekretnine sukobila s tadašnjim ministrom državne imovine Marijom Banožićem, sadašnjim ministrom obrane. Dobila je tamo otkaz jer je protiv njega podnijela kaznenu prijavu, a u međuvremenu je Općinski radni sud u Zagrebu donio nepravomoćnu odluku prema kojoj se Maji Đerek mora omogućiti povratak. U očekivanju da ta presuda postane pravomoćna, ona je prihvatila Puljkovu ponudu da mu bude savjetnica, a kasnije je, temeljem javnog natječaja, imenovana pročelnicom za gradsku imovinu.

No, eto, već su se posvađali jer je javno izrekla očigledno, a to je da otac zamjenika Ivoševića koristi gradski stan. Tu se vraćamo i na Daliju Orešković, nekad favoritkinju za lidera oporbe, no kako nije uspjela organizirati vlastitu stranku, danas je samo zastupnica Puljkovog Centra. Eto, sada je i s njim u svađi, pa je jučer iskazala podršku Maji Đerek.

I tako je umrla još jedna oporbena inicijativa. Uz komatozni SDP, i Centar je sad već u fazi raspada, jer se čini da proučavanje Higgsovog bozona ipak nije recept za moralni imperativ. Čini se da i slavni fizičar Puljak ne odolijeva sirenskom zovu pogodovanja sebi bliskima, a znamo da on bez Ivoševića ne bi držao bazu, od običnih građana Splita do Torcide.

Uvijek se pritom vraćamo na isto pitanje: da Centar napreduje i na izborima pobijedi, ako bi Ivica Puljak bio premijer, što bi bila njegova supruga, zastupnica Marijana Puljak? Zamjenik premijera? Tako bi izgledala hrvatska vlada?

Nažalost, očito je da u Centru baš i ne razumiju što je sukob interesa, nepotizam, i sve ostalo protiv čega se deklarativno bore kad se bore protiv HDZ-a.

Ukratko, RIP i s tim pokušajem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater