Piše Tihana Tomičić

Godišnji naprijed, ostali stoj

Tihana Tomičić (Snimio Davor Kovačević / Novi list)

Tihana Tomičić (Snimio Davor Kovačević / Novi list)


Ima u politici dosta onih koji misle da predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković zapravo dosta toga rade u dogovoru. Znajući njihovu »povijest bolesti«, to možda zvuči kao teorija zavjere, jer i jučer je HDZ oštro reagirao što predsjednik vojnim avionom putuje na odmor u rezidenciju na Hvar umjesto da obiđe stradale od nevremena u Slavoniji, a i neki mediji pišu o tome kako vladajući žele u hladovinu smjestiti bivšeg šefa VSOA-e, iako ga je šef države de facto smijenio i tražio njegov odlazak. Sukobi su evidentni, pa nekad i eskaliraju do razine da se cijela država trese.

No, ovih zadnjih dana, otkako su njihovi prvi suradnici Dragan Lozančić i Tomo Medved krenuli u tišini dogovarati nova kadrovska rješenja za VSOA-u i nek druga ispražnjena mjesta u MORH-u, a moguće čak i u diplomaciji gdje većini veleposlanika početkom 2024. godine istječe mandat, dojam je da je taj njihov epski sukob ipak malo splasnuo. Kad se predsjednika Milanovića upita o aferi HEP, on govori vrlo uopćeno. Ne upire prstom u krivca imenom i prezimenom, ne da se navući na zamku da arbitrira. On doduše jest napravio presedan i na zahtjev opozicije sazvao izvanrednu sjednicu Sabora o štrajku i aferi plin za 1 cent, ali zapravo mu je to bio idealan način da se sam izmakne od toga da arbitrira. Zato je i mogao dati izjavu da zastupnicima daje sabornicu da se preko vikenda »igraju«, no u biti te priče jest činjenica da je javnost zapravo sada Milanovića ostavila na miru. Oporba je dobila »igralište«, a on može mirno na godišnji odmor na Hvar. Više nitko njega ne pita da se očituje o aferi HEP.

Je li pritom njemu osobno bilo važno da ga se ostavi na miru i ne pita previše o osjetljivim temama vezanim uz distributere plina i ljude iz sjene - možda. No, ovim manevrom svakako se sam izmaknuo iz fokusa. Ostavio je oporbu da odradi svoje. I oni jesu odradili dobar posao. U vikend raspravi u Saboru bilo je i niz novih detalja koje ranije nismo čuli, i o skladištima plina, i o tome tko je s kim rodbinski povezan i svašta drugoga. Javnost je imala puni uvid, rasprava je bila dostupna svima, i svatko će donositi svoje zaključke.

S druge strane, vrh Vlade odlučio je ignorirati tu raspravu, uz finalni zaključak koji je na kraju vladajuća većina i izglasala - da je sjednica bila »nepotrebna«. Vlada je pred zastupnike poslala tek državne tajnike da govore o pravosuđu i plinu, i to jednoga čak iz redova manjinaca, da se brani kako zna i umije. No, i to je tek dio taktike obilaženja problema. Premijer Plenković za to vrijeme i dalje je, kao i prethodnih desetak dana, »u ilegali«. Nema ga u javnosti, nešto je progovorio na sjednici Vlade, nešto politički komentirao putem priopćenja za javnost, ali nema redovnih sjednica Predsjedništva HDZ-a niti drugih javnih izjava. Osim što time obilazi donošenje odluke o tome tko je kriv za aferu HEP, time izbjegava i javnu konfrontaciju s predsjednikom Milanovićem, jer novinari bi ga sigurno pitali i za Milanovićev potez sazivanja sjednice Sabora, a i za činjenicu da Milanović u sabornicu nije došao, nego je dapače otišao na Hvar. Inače bi možda jedva dočekao da to komentira - uostalom, HDZ i jest, putem društvenih mreža - ali on osobno ipak nije.

Tako smo umjesto očekivane buke u komunikacijskom kanalu dobili zatišje. Ako je iza toga dogovor oko cijelog niza kadrovskih pitanja u vojno-obavještajnoj službi, MORH-u i diplomaciji, i neka je. Uostalom, od njihove svađe i galame ponekad se ne da razmišljati, zaglušujuća je to buka.

Sad još samo preostaje da se predsjednik Milanović mirno nastavi odmarati, bez prekomjernog granatiranja Banskih dvora i uzbunjivanja javnosti, a da premijer Plenković napokon »gukne« o tome tko je odgovoran u aferi HEP, pa i on može na odmor. Ne može ostaviti glavne aktere, Franu Barbarića iz HEP-a i Davora Filipovića iz Ministarstva gospodarstva, da se međusobno pokušaju »ubiti« medijskim spinovima i plasiranjima informacija jednih o drugima, jer bi izgledalo kao da nema nikakvu kontrolu nad njima. A to si valjda neće dopustiti. Zato čekamo da ovih dana i to riješimo (uz fer ponudu za sudionike štrajka u pravosuđu), pa da i on mirno ode na g.o.

Da pakt o nenapadanju prijeđe u pakt o godišnjem odmoru.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum