Piše Tihana Tomičić

Zasad bez dobrog zaključka

Sabor / Tihana Tomičić (Snimio Patrik Macek Pixsell / Davor Kovačević Novi list)

Sabor / Tihana Tomičić (Snimio Patrik Macek Pixsell / Davor Kovačević Novi list)


Burno jutro u Saboru: nakon svađa i hrpe opomena prešli na raspravu o pravosuđu - tako je glasio jedan od naslova jučer tijekom dana u povodu izvanredne sjednice Sabora koju je predsjednik Republike Zoran Milanović sazvao na zahtjev opozicije. I on otprilike govori sve jer ovo je sjednica koja i treba poslužiti tome da svaki od aktera samo dobije pozornicu za sebe.

Unaprijed se zna da vladajući neće podržati zahtjeve oporbe i zaključke predsjednika Milanovića - uostalom, odmah ujutro je resorni Odbor za pravosuđe odbio te zaključke. A pritom su nažalost od oporbenih zastupnika samo dvojica i došla na tu predsjednicu. Tako je oporba u prvom činu već podbacila, čak i tamo gdje je samo njihova prezentnost dovoljna.

Potom je, već prije sjednice, zastupnik Hrvoje Zekanović krenuo u svoj performans - donio je kartonskog Zorana Milanovića s porukom kako nije došao jer se prestrašio replika. Pa je jedan od HDZ-ovih zastupnika zaključio da predsjednika nema jer jede janjetinu u Oklaju i Promini. I zaista, šef Sabora Gordan Jandroković tvrdi da mu je uputio poziv, a predsjednik nije ni kurtoazno odgovorio da neće doći. Ne bi on ondje imao što raditi, ali pisamce je Jandrokoviću ipak mogao poslati. Toliko o želji da sazivanjem sjednice pomogne hrvatskim građanima oko rješavanja krize u pravosuđu i u HEP-u.

Ne znamo za janjetinu, ali dok je sjednica Sabora trajala, Milanović se zabavljao novim »memeom« o tome jesu li predstavnici SDS-a u Saboru ili se boje »oluje«. To mu je očito dalo ideju da zabije novi klin među vladajuće (a manjinci podupiru Vladu, kako je poznato), pa je odaslao pitanje hoće li na obilježavanje stradanja branitelja u Oklaju doći i predstavnici SDS-a. Dodao je da mu je pri ranijim dolascima nešto tamo bolno nedostajalo: »Ja odlazim i na stratišta srpskog naroda, ne samo Jasenovac«. Dosad, doduše, na to nitko nije reagirao.

Ali nije u Saboru bilo ni predstavnika Vlade, pa tako ni premijera Andreja Plenkovića. On je bio u Slavoniji. U sabornici je ostavio svoje »vojnike« koji ga i inače vjerno brane, pa zašto bi i on uopće dolazio?! Vladajući ionako sve ovo smatraju nevažnim - premijer je odmah rekao »to ćemo mi sami raščistiti«. Također im nije potreban parlament za ove odluke o plaćama u pravosuđu i o odluci oko HEP-a.

Tako se dugo najavljivana saborska izvanredna sjednica brzopotezno svela na još jedan igrokaz. Oporbeni čelnici Peđa Grbin i Sandra Benčić ponavljali su do u beskraj ono što su i prethodnih dana govorili. Ponavljanje jest majka mudrosti, i uglavnom jesu u pravu, ali u raspravi praktički nije bilo novih momenata. Beskrajan dan samo se ponovio i nastavio. Ne treba omalovažiti napore oporbe, ali barem su mogli na novoj retorici poraditi. Možda je eventualno samo zastupnica Radničke fronte Katarina Peović bila najuvjerljivija u zaštiti prava zaposlenih u pravosuđu. Iako je HDZ-ovci vole nazivati »Kata Šmajser«, to je bio jedan od konstruktivnijih istupa. »Ovdje sam zato da ovu temu držimo na dnevnom redu i da ne damo da je Plenković pošalje na godišnji odmor« poručila je Katarina Peović, koja je neumorno raspravljala o pravima radnika.

I upravo je to poanta sjednice, da se tema mora držati vrućom dok se oba pitanja ne riješe. Pitanje je samo hoće li ostati i sva tri dana »burno u Saboru«. Jer na oporbi je da sada ostane jednako aktivna kao i u prvom satu rasprave.

Nažalost po njih, nije mnogo u krivu HDZ-ov Dražen Bošnjaković kad kaže da cijela ova rasprava neće dovesti do konkretnih mjera. Naime, i zaključci koji su predloženi od strane predsjednika Republike, a time i oporbe, doista su previše uopćeni i na malo što obvezuju Vladu. Čak da vladajući to i prihvate, što to točno znači? Naime, u zaključku piše kako bi Sabor trebao obvezati Vladu da odmah, a najdulje u roku od 15 dana, poduzme sve potrebne mjere kako bi se osiguralo funkcioniranje sudbene vlasti. »Predlagatelja nemamo, a nemamo ni nekakav konkretan i jasan materijal, tako da raspravljamo svatko po svom nahođenju bez osvrtanja na konkretne prijedloge kojih nema«, kazao je Bošnjaković.

I to je živa istina. Zato je zastupnicima i ostao samo show na otvorenoj sceni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter









Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of